„Gintarinės jūrmylės“ bėgime šiais metais triumfavo baltarusis ir lietuvė

  • Teksto dydis:

Šį šeštadienį, spalio 14 d., Smiltynėje vyko XVII tarptautinio bėgimo „Gintarinė jūrmylė“ varžybos. Vyrų 6 jūrmylių ir moterų 3 jūrmylių bėgime kovota ir dėl atviro Lietuvos rudens kroso čempionato apdovanojimų. Nugalėtojais tapo bėgikas iš Baltarusijos S. Platonovas ir lietuvė L. Kančytė.

2001 m. pradėtos rengti varžybos išsiskiria jūrine tematika – trasa matuojama jūrmylėmis (vieną jūrmylę sudaro 1852 metrai). Profesionalūs bėgikai vyrai varžybose įveikia šešių jūrmylių atstumą, o moterys – trijų.

Vyrų tarpe šešias jūrmyles greičiausiai įveikė pirmą kartą šiame bėgime dalyvaujantis Sergejus Platonovas iš Mogiliovo Baltarusijoje (35 min. 13 s.), jį vijosi ir antrą vietą užėmė Justinas Beržanskis iš Šiaulių trasą įveikęs per 35 min. 24 s., trečias atbėgo Evaldas Gustaitis (37 min. 29 s.). Jaunimo grupėje pirmasis šešias jūrmyles nubėgo Vincas Jatulis iš Šiaulių (40 min. 56 s.).

Po varžybų kalbintas S. Platonovas tikino, kad jam labai patiko netradicinė trasa, „įdomu bėgti, nei krosas, nei asfaltas. Man patiko ir oras, ir bėgimo atkarpa paplūdimiu“. Sportininkas neslėpė, kad atvyko nugalėti, tam pačiam ruošiasi atvykti ir kitais metais, „planuoju vėl grįžti ir siekti kitą kartą jau siekti rekordo“.

Trijų jūrmylių atkarpą pirmoji įveikė kaunietė Loreta Kančytė (20 min. 4 s.), antra atbėgo viešnia iš Baltarusijos Aliona Barysenka (20 min. 16 s.), o trečia lietuvė Monika Juodeškaitė (20 min. 41 s.). Jaunimo grupėje pirmoji trijų jūrmylių atkarpą nubėgo šiaulietė Auksė Linkutė (21 min. 18 s.)

Bėgimo čempionė L. Kančytė pasakojo, kad į „Gintarinę jūrmylę“ atvyksta jau penktus ar šeštus metus iš eilės, „šis bėgimas išskirtinis, kitoks nei plentu – yra ir kalvų, ir smėlio, ir žolynų. Dėl tokios įvairovės pats bėgimo laikas praeina labai greitai, - įdomia trasa džiaugėsi sportininkė. Anot jos, varžybų dieną kritęs lietus jos pernelyg negąsdino, „iš pradžių gal neramu buvo, bet pradėjus bėgti jo net nejutau. Džiaugiuosi pergale, gera čia būti“, sakė L. Kančytė.

Šešių ir trijų jūrmylių trasos nugalėtojų pavardės tradiciškai bus iškaltos ant iš marių dugno iškelto šeštas tonas sveriančio akmens.

Vienas iš tradicinio bėgimo rengėjų, bėgimo klubo „Gintarinė jūrmylė“ pirmininkas Linas Bružas juokavo, kad anksčiau varžybos buvo vienintelės tokio tipo, bet jau kelinti metai atsiranda ir daugiau bėgimų, kurie savo trasas žymi pajūryje, „buvome vieninteliai, dabar galime sakyti, kad esame pirmi“, šypsojosi jis.

Pasak rengėjo, oro sąlygos šiais metais nebuvo palankios siekiantiems rekordo, „oras svarbus trasos įveikimo laikui, pavyzdžiui permirkusi žolė tampa klampesnė, o priešpriešins vėjas ir lietus šiek tiek stabdo dalyvius“, bėgimo subtilybes aiškino L. Bružas.

„Gintarinės jūrmylės“ bėgime tradiciškai dalyvauja įvairaus amžiaus bėgikai, suskirstyti pagal amžių į grupes nuo vaikų iki veteranų. Jau trečius metus vyksta ir verslo įmonių komandų estafetinis bėgimas. Pirmą vietą jame iškovojo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos komanda, antrą – AB „Vakarų laivų gamyklos“ komanda, dėl trečios vietos rungėsi AB „Klasco“ ir Klaipėdos Rotary klubo „Concordia 1826“ komandos, pirmieji fnišavo „Klasco“ atstovai.

Varžybose dalyvavo bėgikai iš visos Lietuvos, sulaukta svečių iš Baltarusijos, Lenkijos, atvyko gausus būrys bėgimo entuziastų iš Latvijos.

2016 m. „Gintarinės jūrmylės“ bėgimą nutraukė netektis – varžybų metu mirė Klaipėdos lengvosios atletikos akademijos vadovas, lengvosios atletikos treneris Romas Beržinskas, šiemet prieš paskelbiant startą jo atminimas pagerbtas tylos minute.

Varžybų rezultatai:

6 jūrmylės

Sergejus Platonovas (Baltarusija)   35 min. 13 s.

Justinas Beržanskis (Lietuva)  35 min. 24 s.

Evaldas Gustaitis (Lietuva)  37 min. 29 s.

Jaunimo grupė

Vincas Jatulis (Lietuva)  40 min. 56 s.

3 jūrmylės

Loreta Kančytė (Lietuva)  20 min. 4 s.

Aliona Barysenka (Baltarusija)  20 min. 16 s.

Monika Juodeškaitė (Lietuva)   20 min. 41 s.

Jaunimo grupė

Auksė Linkutė (Lietuva)  21 min. 18 s.

0,5 jūrmylės (gimę 2008 ir vėliau)

Nikita Kazbekovas (Lietuva)   4min 14 s.

Aleksandra Volkane (Latvija)   4 min. 16 s.

Ozols Toms (Latvija)   4 min. 16 s.

 

1 jūrmylė (gimę 2004-2007 m., mergaitės)

Rekeka Draudina (Latvija)   8 min. 36 s.

Sibilla Vanadzina (Latvija)  8 min. 46 s.

Amanda Eihmane (Latvija)   8 min. 53 s.

1 jūrmylė (gimę 2004-2007 m., berniukai)

Milosz Mierzejewski (Lenkija)  8 min 2 s.

Mihails Filipovičs (Latvija)  8 min. 4 s.

Nedas Kasparas (Lietuva)   8 min. 5 s.

1 jūrmylė (jaunimas ir suaugę, moterys)

Hanna Paferava (Baltarusija) 7 min. 21 s.

Kamilė Vaidžiulytė (Lietuva)   7 min. 22 s.

Aurika Balsytė (Lietuva)   7 min. 24 s.

1 jūrmylė (jaunimas ir suaugę, vyrai)

Darius Petkevičius (Lietuva) 6 min. 15 s.

Benediktas Mickus (Lietuva)  6 min.  20 s.

Lukas Tarasevičius (Lietuva)  6 min. 23 s.


Šiame straipsnyje: Gintarinė jūrmylėbėgimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių