Italijoje įvyko Lietuvos kalnų slidinėjimo čempionatas

Šv. Kristoforo gimnazijos vienuoliktokai Greta Piliponytė ir Kasparas Gudžius buvo greičiausi galingo vėjo talžomoje Lietuvos kalnų slidinėjimo čempionato slalomo trasoje.

Pasak pranešimo, Greta Piliponytė geriausiai pasinaudojo proga užimti absoliučios Lietuvos čempionės sostą šalies pirmenybėse Italijoje, kur nestartavo abu pagrindiniai šalies kalnų slidinėjimo lyderiai olimpiečiai Rokas Zaveckas ir Ieva Januškevičiūtė.

17-metė vilnietė, trečiadienį laimėjusi slalomo milžino rungties moterų varžybas, ketvirtadienį karaliavo ir slalomo rungtyje.

Po pergalės pirmąją varžybų dieną prisipažinusi, kad jaudulys prieš startą ją ne sukaustė, o įkvėpė, G.Piliponytė teigė, kad labiau laukia slalomo rungties: "Nors ji yra sunkiau nuspėjama, ši rungtis man labiau patinka".

Po slalomo milžino rungtyje iškovoto sidabro slalomo varžybose absoliučiai geriausią laiką tarp visų čempionato dalyvių pasiekė ir ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio užkopė 18-metis Kasparas Gudžius.

Abu šalies pirmenybių nugalėtojai yra Vilniaus šv. Kristoforo gimnazijos vienuoliktokai. Tačiau mokslai jiems netrukdo nemažai laiko praleisti ne tik ant Lietuvos kalvų, bet ir užsienyje, startuoti tarptautinėse varžybose, kurių svarbiausios šiemet buvo vasarį Austrijoje ir Lichtenšteine vykęs Europos jaunimo olimpinis festivalis.

"Smagu, kad mūsų gimnazija yra tikrai demokratiška ir netrukdo derinti sportą su mokslu. O man tai tikrai neblogai pavyksta", - džiaugėsi pirmą kartą absoliutaus Lietuvos čempiono auksą iškovojęs K.Gudžius. Jis dar nežino, kuriuo keliu pasuks po mokyklos baigimo, bet neabejoja, kad sportas jį ir toliau lydės. "Viską tikrai galima suderinti. Pavyzdžiui, Aivaras Tumas išvažiavo studijuoti į Angliją ir šiemet puikiai pasirodė pasaulinėje universiadoje", - teigė K.Gudžius.

Šis sportininkas pirmą varžybų dieną slalomo milžino trasoje nusileido patyrusiam 42 metų Andriui Grigarui. Pastarasis nebaigė jau pirmo slalomo nusileidimo, tad K.Gudžiui, prieš kitus varžovus turėjusiam akivaizdžią persvarą, antrajame nusileidime galima buvo ir pernelyg nesistengti. Bet 18-metis nesulėtino apsukų. "Visą laiką stengiuosi šliuožti iš visų jėgų. Todėl ir šį kartą norėjau pravažiuoti dar geriau, nei pirmuoju bandymu", - neslėpė šalies čempionas.

Antrąją vietą tarp vyrų absoliučioje slalomo įskaitoje užėmė pirmą varžybų dieną finišo nepasiekęs Saulius Ivanauskas, o bronzos medalį vėl iškovojo Remigijus Petrauskas. Tarp moterų vicečempione antrą kartą tapo Ilzė Cibulskaitė, o trečiąją vietą iškovojo Atėnė Banelytė.

Pirmą kartą tame pačiame šlaite, kuriame vyko ir pagrindinis čempionatas, surengtos tradicinės mėgėjų varžybos. Anksčiau jos vykdavo kitose trasose.

"Nors mėgėjų slalomo milžino trasa buvo ne tokia sudėtinga ir ilga, žmonės turėjo galimybę pajusti tikrų varžybų dvasią. Manau, kad šie žmonės kitais metais pasikvies ir savo draugus čia atvykti. Šios varžybos labai padeda populiarinti mūsų sporto šaką", - džiaugėsi Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijos prezidentas Paulius Augūnas.

Į mėgėjų varžybas susirinko daugiau nei dvi dešimtys dalyvių. Tarp jų buvo ir gerai žinomų veidų. Televizijos žinių vedėja Agnė Zacharevičienė ir jos sūnus Robertas iškovojo po medalį, o jos vyras Rolandas savo amžiaus kategorijoje liko ketvirtas.

Ant šlaito sportininkams teko įveikti ne tik sportinius išbandymus, bet ir atlaikyti galingus vėjo šuorus, talžiusius Alpes ir už mažiau nei 100 km nuo Kronplaco esančiame Val Gardenos kurorte privertusius evakuoti šimtus žmonių iš keltuvų.

Lietuvos čempionatu kalnų slidininkų sezonas dar nesibaigė. Olimpiečiai R.Zaveckas ir I.Januškevičiūtė kartu su Viliumi Aleksandravičiumi jau šią savaitę startuos pasaulio jaunimo čempionate Norvegijoje. Anglijoje studijuoja Aivaras Tumas. Tarptautinėms varžyboms rengiasi ir keletas kalnų slidinėjimo veteranų, nedalyvavusių pirmenybės Kronplace. Kovo 14-ąją, jei leis oro sąlygos, kalnų slidininkai rinksis į Anykščius kovoti dėl mero taurės.

"Žinoma, gaila, kad šiemet čia nebuvo mūsų olimpiečių, Viliaus Aleksandravičiaus. Trūko ir Janulionių šeimynos. Manau, kad kitais metais, kai nebus tiek daug tarptautinių renginių, į Lietuvos čempionatą susirinks visi stipriausieji", - vylėsi P.Augūnas.

Kronplaco sporto centro vadovai per Lietuvos čempionų apdovanojimą džiaugėsi bendradarbiavimu su lietuviais ir pakvietė juos čia susirinti dar ne vienerius metus. Taip ir turėtų įvykti - kitąmet mūsų šalies pirmenybes, jau ketvirtus metus iš eilės vyksiančias Kronplace, planuojama rengti antrą kovo savaitę.

"Šiais metais laukia ir nauji iššūkiai - iškart po sugrįžimo iš Kronplaco imsimės spręsti klausimus dėl lapkritį Druskininkuose vyksiančių Baltijos taurės varžybų, kurioms siekiame gauti Tarptautinės slidinėjimo federacijos statusą. Manau, tai pavyks", - kalbėjo P.Augūnas.

Slalomo rezultatai:

Merginos ir moterys. L1 grupė. 1. Vaida Matusevičiūtė - 2 min. 15,42 sek. (dviejų nusileidimų laiko suma), 2. Elzė Danielė - 2 min. 25,01 sek.

L2 grupė. 1. Smiltė Bieliūnaitė - 1 min. 47,2 sek., 2. Dorotėja Juknevičiūtė - 1 min. 55,32 sek.

L3 grupė. 1. Greta Piliponytė - 1 min. 29,2 sek., 2. Ilzė Cibulskaitė - 1 min. 35,13 sek., 3. Atėnė Banelytė - 1 min. 40,18 sek.

L4 grupė. 1. Daina Sadauskienė - 2 min. 2,77 sek., 2. Daiva Norvaišaitė - 2 min. 6,71 sek., 3. Aušra Matusevičienė - 2 min. 16,54 sek.

Vaikinai ir vyrai. M1 grupė. 1. Povilas Lenkutis - 1 min. 50,88 sek., 2. Adrijus Šveikauskas - 2 min. 4,11 sek., 3. Vilius Pranulis - 2 min. 20,87 sek.

M2 grupė. 1. Kristijonas Merkys - 1 min. 40,45 sek., 2. Oskaras Karlavičius - 1 min. 42,5 sek., 3. Simonas Žilinskas - 1 min. 48,49 sek.

M3 ir M4 grupės. 1. Kasparas Gudžius - 1 min. 29,14 sek., 2. Saulius Ivanauskas - 1 min. 38 sek., 3. Remigijus Petrauskas - 1 min. 39,5 sek.

M5 grupė. 1. Vytautas Pluskus - 2 min. 22,42 sek., 2. Stasys Grigas - 2 min. 33,99 sek.

Mėgėjų varžybų rezultatai

Merginos ir moterys. L1 grupė. 1. Vaida Mautusevičiūtė - 1 min. 27,67 sek.

L3 grupė. 1 Julija Gerlich - 1 min. 22,48 sek., 2. Agnė Zacharevičienė - 2 min. 2,77 sek.

L4 grupė. 1. Eglė Kesylienė - 1 min. 20,15 sek., 2. Renata Sabonienė - 1 min. 23,44 sek., 3. Natalija Daunienė - 1 min. 31,56 sek.

Vaikinai ir vyrai. M1 grupė. 1. Vilius Pranulis - 1 min. 28,07 sek.

M2 grupė. 1. Tadas Matusevičius - 1 min. 12,28 sek., 2. Robertas Zacharevičius - 1 min. 31,16 sek., 3. Tomas Rasimavičius - 1 min. 32,53 sek.

M3 grupė. 1. Ernestas Mikuliavičius - 1 min. 17,43 sek., 2. Tomas Radavičius - 1 min. 22,78 sek., 3. Nylas Balita - 1 min. 24,37 sek.

M4 grupė. 1. Julius Maseiva - 1 min. 13,10 sek., 2. Gintaras Mikalajūnas - 1 min. 14,15 sek., 3. Vytautas Daunys - 1 min. 14,68 sek.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių