Pasaulio lietuvių sporto žaidynių dalyvius sveikino ir D. Grybauskaitė, ir V. Adamkus

  • Teksto dydis:

Kaune praūžė pirmoji jubiliejinių – dešimtųjų – Pasaulio lietuvių sporto žaidynių diena.

2017-ųjų žaidynės į laikinąją sostinę pritraukė per 4 tūkst. dalyvių iš 26 pasaulio šalių. Jie dalyvaus net 19 sporto šakų varžybose, o penktadienį žaidynių dalyviai stojo į kovą boulingo, futbolo, krepšinio, orientavimosi sporto, stalo teniso, teniso, tinklinio bei paplūdimio tinklinio varžybose. Taip pat įvyko keliautojų sporto mėgėjų šiaurietiško ėjimo žygis.

Pirmąją žaidynių dieną buvo išdalinti ir pirmieji iš net 633 medalių komplektų. Medalių dalybų estafetę Kaune pradėjo stalo tenisininkai ir orientacininkai.

Vakarop žaidynių dalyviai susibūrė Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje, kurioje buvo pašventinta žaidynių vėliava ir laikytos Šv. Mišios. Vėliau spalvinga ir gerai nusiteikusi minia, nešina visų žaidynės dalyvaujančių šalių vėliavomis, pradėjo eiseną nuo bažnyčios Kauno Sporto halės link. Pastarojoje vyko oficiali žaidynių atidarymo ceremonija ir šventinis koncertas.

Istorinėje arenoje susibūrusius dešimtųjų žaidynių dalyvius pasveikino jų globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Mieli sportininkai, visi žaidynių dalyviai, sveiki susirinkę į Kauną, į pasaulio lietuvių sporto sostinę. Tegul jubiliejinių – dešimtųjų – žaidynių medaliams ypatingo svorio suteikia Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis. Tarp visų planetos sporto įvykių šiomis dienomis Lietuvai svarbiausios bus mūsų žaidynės. Ir ne tik Lietuvai. Į jus bus nukreipti žvilgsniai iš 5 žemynų, iš visų tautiečių bendruomenių, išlydėjusių savo sportininkus į tėvynę. Tegul vienijanti sporto galia vėl pakylėja visą tautą ir uždega širdis siekti naujų laimėjimų, palaikyti vieniems kitus ir džiaugtis, kad esame drauge“, – taip iš ekrano į žaidynių dalyvius kreipėsi D.Grybauskaitė.

Vienas geriausių Pasaulio lietuvių sporto žaidynių ambasadorių Prezidentas Valdas Adamkus savo kalboje leidosi į prisiminimus iš tolimų 1938-ųjų, kai taip pat Kaune buvo surengta pirmoji Lietuvos tautinė olimpiada.

„Tuomet Lietuva pakvietė po pasaulį išsisklaidžiusius brolius ir seseris į Kauną, būtent į šią vietą. Su dideliu džiaugsmu ir širdies virpesiu stovėjau ir žiūrėjau į einančius sportininkus. Laukėme antrosios olimpiados, bet nesulaukėme dėl tragiškų įvykių. Išsisklaidėme po visą pasaulį, o būtent jūs tam pasauliui ir atstovaujate, – kalbėjo V.Adamkus. – Noriu kaip buvęs sportininkas pasveikinti jus ir palinkėti sėkmės, gerų sportinių varžybų ir parsivežti gražiausius prisiminimus iš jūsų tėvų ir protėvių žemės.“

Kadenciją baigęs Prezidentas įžiebė žaidynių ugnį, o žaidynes oficialiai atidarytomis paskelbė jų organizavimo darbo grupės vadovas, Vidaus reikalų viceministras Darius Urbonas. Jis savo sveikinimą užbaigė pacituodamas šiemet sukurtą žaidynių šūkį „Sau, Lietuvai, pasauliui!“.

„Mielas tautieti, broli, sese, įrodyk, ką gali, sau, Lietuvai, pasauliui“, – sakė D.Urbonas.

Žaidynių dalyvius taip pat pasveikino Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, o visi šventės dalyviai vėliau linksminosi stebėdami dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“, grupių „Rondo“ ir „Thundertale“ bei Arvydo Vilčinsko pasirodymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
JEI tai būtų Pasaulio, tai taip; JEI čia Lietuvių, tai ir reikia LIETUVYBĘ skleist!

As

As portretas
Per skubejima praleidau raide .PASAULIO LIETUVIU ZAIDYNES

As

As portretas
Debile tu cia vyksta PASAULIO LITUVIU ZAIDYNES. Del veliavos vaikas tik parodo is kokios valstybes atvyko ir vaikas nekaltas kad gime ten. Tai dar parodo tavo durnumo laipsni nes toliau is savo kiemo nebuvai isvykes
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių