Kol lietuviai laukia startų, plaukimo čempionatą jau drebina skandalai

Kazanėje vykstančiose pasaulio vandens sporto šakų žaidynėse skandalas veja skandalą. Pirmenybėse, kuriose dalyvaus ir Rūta Meilutytė bei kiti geriausieji Lietuvos plaukikai, jau pateikti keli oficialūs protestai dėl rezultatų. Labiausiai nuskriausti jaučiasi šeimininkai - Rusijos sportininkai.

Tarptautinė vandens sporto federacija (FINA) bei jos pareigūnai liko sužavėti įspūdingo rusų surengto žaidynių atidarymo bei arenų, priimančių turnyro dalyvius. Tačiau džiaugsmas truko neilgai. Jiems keletą dienų iš eilės tenka atlaikyti varžybų šeimininkų spaudimą dėl esą nesąžiningų teisėjų bei varžovų, sutrukdžiusių Rusijos atstovams iškovoti pirmenybių medalius.

Pirmas nuskriaustas pasijautė 5 tūkstančių metrų atvirajame vandenyje plaukikas Jevgenijus Dratcevas. Jis savo distanciją įveikė 4-as, minimaliai atsilikęs nuo prizininkų trejeto, tačiau ruso treneriai su tokia baigtimi nesusitaikė. Jie pateikė protestą FINA atstovams, reikalaudami diskvalifikuoti savo auklėtinio varžovus. Rusai motyvuoja, jog J.Dratcevas būtų patekęs tarp trijų greičiausių plaukikų, tačiau rusui sutrukdė už jo plaukę priešininkai, kliudę jo kojas ir taip sutrukdę atlikti lemiamus galingus finišo grybšius.

FINA komisija pažeidimų neįžvelgė, nes atviruose telkiniuose vykstančiose varžybose tokie nutikimai nėra retenybė, kontaktas tarp varžovų pasitaiko dažnai.

Dėl tokios pozicijos pyktelėjęs rusas pareiškė savo jėgą vis tiek įrodysiąs, tik ne šioje, o kur kas ilgesnėje 25 km distancijoje.

„25 km – mano mėgiama distancija, tad tikslas vienintelis - laimėti auksą“, - tikino jis.

Nespėjus nurimti aistroms dėl J.Dratcevo, kilo naujas skandalas.

Rusijos rinktinė dėjo daug vilčių į sinchroninio plaukimo atstovus. Šioje sporto šakoje rusai bene dešimtmetį laimi visas svarbiausias varžybas. Jei kitose sinchroninio plaukimo rungtyse lūkesčiai pasiteisino, tai mišriųjų duetų šeimininkai gavo skambų antausį. Pirmą sykį į pasaulio čempionato programą įtrauktas varžybas laimėjo amerikiečiai Billas May'us ir Christina Jones. Jie vos porą dešimtųjų balo aplenkė Dariną Valitovą ir Aleksandrą Malcevą. Įdomu, jog atrankos etapą užtikrintai laimėjo rusai, o finale teisėjų nuomonės dėl šeimininkų pasirodymo išsiskyrė radikaliai – nuo labai gero iki atvirai silpno.

„Išsigando. Teisėjai išsigando. Taip nesąžininga, taip negalima. Kaip gali laimėti pora, kurią mes kvalifikaciniame etape aplenkėme net 2 balais“, - aimanavo Rusijos rinktinės trenerė Tatjana Pokrovskaja.

Ir tuoj pat kreipėsi į šalia sėdėjusį Rusijos sporto ministrą Vitalijų Mutko: „Ministre, reikia kažką daryti“.

„Ką aš galiu padaryti. FINA – nepriklausoma organizacija. Mes negalime daryti spaudimo“, - atkirto V.Mutko. Tačiau pagalvojęs pridūrė: „Gal man reikia primušti kažkurį teisėją? Jie man turės pasiaiškinti“.

Vis dėlto FINA atmetė ir šį rusų protestą, patikinusi, jog teisėjavimas buvo objektyvus.

Pirmoji iš Lietuvos sportininkių Kazanėje startavo 17-metė Indrė Marija Girdauskaitė. Ji šuoliuose nuo 1 m tramplino surinko 197,50 balus ir tarp 37 šuolininkių į vandenį liko 34-ta bei į varžybų finalą nepateko.


Šiame straipsnyje: FINAMutkoplaukimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių