Ledrogininkų kantrybės išbandymas Baltijos šalių čempionate

  • Teksto dydis:

Šį savaitgalį įvykęs Atviras Baltijos šalių Ice-Blokart ledrogių čempionatas išbandė ne tik organizatorių, tačiau ir pačių ledrogininkų kantrybę.

Paskutinę sausio dieną čempionato organizatoriai dėl nesaugaus ledo ir nepalankių oro prognozių priėmė sprendimą varžybas iš Nidos perkelti į Rėkyvos ežerą. Ledo storis Rėkyvoje siekė gerokai virš 20 cm, paviršius labai lygus. Esant tokioms idealioms sąlygoms net pučiant silpnam vėjeliui ledrogės skrieja 20-30 km/h greičiu ir net 2-3 kartus gali pralenkti vėjo greitį.

Į Baltijos šalių čempionatą susirinko 21 ledrogininkas: 16 lietuvių ir 5 estų buriuotojai. Sportininkai startavo 4-iose svorio kategorijose (ultra lengvasvorių, lengvasvorių, vidutinio svorio ir sunkiasvorių).

Šeštadienį, pirmąją čempionato dieną, vėjas nepaisė sudarytų prognozių ir sportininkų nedžiugino – tai vos padvelkdavo, tai visai nurimdavo. Vienas po kito buvo atšaukiami važiavimai. Startuoti pavyko tik ultra lengvasvorių kategorijos vairininkams, kuriems teko gerokai paplušėti, kad įveiktų distanciją. Mažiau patyrę jaunieji sportininkai praleidę vėjo gūsį prarasdavo greitį ir galiausiai visai sustodavo. Tokiu atveju jiems telikdavo akimis palydėti techniškiau ledroges valdančius sportininkus ir laukti kito vėjo gūsio. Didesnio svorio kategorijų ledrogininkams vėjas šeštadienį nesuteikė jokių šansų pajudėti iš vietos. Nuotaiką kėlė tik blizgantis ledas, dangumi besiritinėjanti saulė bei fantastiškas saulėlydis dienai pasibaigus.

Sekmadienį oro prognozės nieko linksmo nežadėjo. Visgi slapčia organizatoriai vylėsi, kad pirmadienį Lietuvą pasieksiantis stiprus anticiklonas „paskubės“ ir ledrogininkų bures pagaliau sujudins ilgai lauktas vėjas. Apie pietus, iki čempionato pabaigos likus 3 valandoms estų komanda prarado viltį sulaukti startų, išsimontavo savo ledroges ir išvyko namo. Nepraėjo nei pusvalandis, kai iš šiaurės pradėjo dvelkti lengvas vėjelis, kuris netruko įsibėgėti iki 5 m/s greičio. Vienas po kito buvo duoti startai, buriuotojų veidus papuošė šypsenos, besisukdamos palei pavėjinį ženklą žviegė pačiūžos. Buriuotojai varžėsi techniškoje priešvėjinėje-pavėjinėje distancijoje, kur rezultatą lemia ne tik maksimalus ledrogių greitis, tačiau ir ledrogių judėjimo kursas vėjo atžvilgiu, vėjo pasisukimų stebėsena ir taktiniai manevrai varžovų atžvilgiu.

Įtemptos kovos ant ledo vyko ultra lengvasvorių, lengvasvorių ir vidutinio svorio kategorijose.

Principinėje ultra lengvasvorių dvikovoje vėl susitiko geriausieji Lietuvos jaunieji ledrogininkai: Rimvydas Mažunavičius (Šiaulių sporto mokykla „Atžalynas“, g. 2003 m.) ir Vykintas Mizgiris (Neringos sporto mokykla, g. 2005 m.). Tik paskutiniojo, 8-ojo važiavimo metu Vykintas nugalėjo praeitą savaitgalį Lietuvos čempionu tapusį Rimvydą ir vienu tašku išplėšė pergalę. Lietuvos čempionate abu vaikinai dalijosi po tiek pat taškų, tačiau paskutiniame važiavime tąkart greitesnis buvo šiaulietis.

Ne ką mažiau intensyvi kova vyko lengvasvorių ir vidutinio svorio kategorijose. Lengvasvoris Karolis Atkočaitis (buriuotojų klubas „Vėtrungis“) po 9 važiavimų vienu tašku sugebėjo įveikti patyrusį ledrogininką iš Šiaulių Kęstutį Bereziną. Iki pat paskutinės sekundės atkakliai kovoję Matas Mizgiris (Neringa) ir Egidijus Navickas (Šiauliai) vidutinio svorio kategorijoje finišavo surinkę vienodai po 9 taškus, tačiau pagal buriavimo taisykles laimėtoju skelbiamas daugiau kartų pirmoje vietoje finišavęs sportininkas. Egidijus finišo liniją pirmas kirto 4-is kartus, tuo tarpu Matas – tik tris.

Tuo tarpu Lietuvos ledrogininkai jau ruošiasi kitą savaitę keliauti į Lenkijoje vyksiantį Pasaulio jaunimo DN ir Ice-Opti ledrogių čempionatą.

Ledo sezonui pasibaigus, greituminio buriavimo entuziastai pradės treniruotis ratais riedančiomis Blokart klasės sausumos jachtomis ir ruošis spalio mėnesį dalyvauti Barselonoje (Ispanija) vyksiančiame Europos Blokart vėjaračių čempionate.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių