„Los Galacticos“ – futbolo išsigelbėjimas ar mirtis?

Kirviai pokši, skiedros lekia. Išgirdę, kad Madrido "Real" už du vaikinus suplojo 555 mln. litų, daugelis griebiasi už galvos. Naujas "Los Galacticos" projektas futbolo pasaulį padalijo į dvi stovyklas.

Ispanai – pasipiktinę

Florentino Perezas atsidūrė kritikos ugnyje. Tačiau ispanų milijardierius jos laukė ir tikėjosi. Tai akivaizdu iš jo amžinai kiek ironiškos šypsenos.

Net ir bloga reklama yra reklama. Madrido "Real" prezidentas tai žino geriau už bet kurį kitą. Ir trina rankas, nes projektas "Los Galacticos. Perkrauta" vos per kelias savaites sukėlė neregėrą ažiotažą.

56 mln. svarų sterlingų, ir dievobaimingasis brazilas Kaka sutinka išsižadėti, regis, amžinos meilės Silvio Berlusconi ir "AC Milan". Po kelių dienų – 80 mln. svarų, ir Mančesterio "United" skaudama širdimi pamojavo ranka geriausiam praėjusių metų futbolininkui Cristiano Ronaldo.

F.Perezas planavo, kad šie sandoriai užvaldys televizijų ekranus, laikraščių puslapius ir interneto portalus, ir buvo teisus. Ispanas gavo, ko norėjo, – dėmesį karališkajam klubui.

Su dėmesiu atėjo ir pasipiktinimas. Žmonės Ispanijoje sunkiai gali suvokti, kaip įmanoma leisti tokius pinigus už keturias kojas. Juolab kai jos sukurtos iš kaulų, sausgyslių ir raumenų, o ne kokio nežemiško metalo.

Ispanija išgyvena vieną didžiausių krizių per savo istoriją, nedarbas greitai pasieks 20 proc., bet karališkasis klubas yra virš šio žemiškojo purvo. Būtent tai kelia didžiausią ispanų nepasitenkinimą.

"Nežinau, ar man reikia kalbėti apie Madrido "Real" transferų politiką, bet tokios sumos man atrodo per didelės. Man tai nepatinka, – savo nuomonę išreiškė ir Ispanijos premjeras Jose Luisas Rodriguezas Zapatero. – Tačiau gyvename laisvojoje rinkoje. Vyksta daugybė reiškinių, kurie mums nepatinka, bet turime su tuo susitaikyti."

Vis aršėjančią kritiką F.Perezas atremia ramiai, lyg tardamas žodžius iš Šventojo Rašto: "Atleiskite jiems, jie nežino, ką daro (kalba)."

Valgo patys save

F.Perezas turi ir rimtų užtarėjų. FIFA prezidentas Seppas Blatteris gynė karališkąjį Ispanijos klubą. "C.Ronaldo perėjimas yra geras futbolui. Jis parodo, kad sporto ekonominė situacija yra gera nepaisant pasaulinės ekonomikos krizės. Tai parodo, kad mūsų produktas vis dar geras. Tai yra žmonių sportas, kuriam reikia žvaigždžių. Žmonėms vis dar reikia futbolo žvaigždžių", – tvirtino šveicaras.

Tiesa, šį S.Blatterio pareiškimą galima laikyti ir atsaku į UEFA prezidento Michelio Platini žodžius, kad "tokie sandoriai žaloja futbolą ir iškreipia jo prasmę". Jau seniai vieša paslaptis, kad M.Platini ir S.Blatteris kovoja dėl įtakos pasaulinėje futbolo scenoje.

Objektyvesni vertintojai Madrido "Real" sprendimus vertino kategoriškiau. "Europos futbolo Tiranozaurai Rex (didžiausių dinozaurų – red. past.) baigia sukramtyti tą futbolą, kurį mes pažįstame. Stebėti, kaip didieji klubai varžosi dėl žvaigždžių, tai tas pats, lyg žiūrėti į Rusijos princeses, besipešiančias dėl Faberge kaušinių.

Šios varžytuvės – tai varžytuvės dėl garbės ir prestižo. Turtingi žmonės, norintys įgauti įtakos visuomenėje, anksčiau pirkdavo laikraščius. Dabar jie perka Kaka", – ir su pašaipa, ir su susirūpinimu futbolo vasaros įvykius vertino autoritetingas britų dienraštis "The Guardian".

Šio leidinio žurnalistai labiausiai piktinosi, kad viena superžvaigždė tapo svarbiau už visą komandą. F.Perezas už Mančesterio "United" pasiūlytą sumą galėjo nusipirkti visus Lietuvos futbolo klubus ir jam dar būtų likę pinigų.

Dar daugiau – Madrido "Real" prezidentas už 80 mln. svarų galėjo įsigyti vieną garsiausių Anglijos klubų "Newcastle United". Būtent tiek už šią komandą tikisi gauti dabartinis savininkas Mike'as Ashley.

"Mes tikėjomės, kad terminas "galacticos" jau iškeliavo į istorijos sąvartyną. Deja", – liūdnai konstatavo "The Guardian".

Futbolas – lyg tarp kitko

"Los Galacticos" pavadinimas gimė prieš devynerius metus, kai F.Perezas pirmą kartą tapo "Real" prezidentu. Karališkasis klubas smogė pasakiškomis sumomis už portugalą Luisą Figo (38,7 mln. svarų) ir prancūzą Zinedine'ą Zidane'ą (46 mln.).

"Real" ryškiausias to meto žvaigždes galėjo nusipirkti gerokai pigiau, bet F.Perezui reikėjo nuostabos, susižavėjimo šūksnių ir prakeiksmų. F.Perezui reikėjo dėmesio.

Nuolatiniu dėmesiu ir paremtas visas "Los Galacticos" sumanymas. Madrido "Real" pagal pasiekimus yra geriausias visų laikų planetos klubas, bet "Los Galacticos" atveju pats futbolas nueina į antrąjį planą.

"Kiek kalbu su žmonėmis iš "Real", susidaro įspūdis, kad jie save laiko pasilinksminimo prekės ženklu, o ne futbolo klubu", – pripažino Koventrio universiteto sporto strategijos ir vadybos profesorius Simonas Chadwickas.

Šiuos žodžius patvirtino pirmoji "Los Galacticos" era. Per šešerius metus iškovota viena Čempionų lygos taurė (2002 m.) ir laimėti du Ispanijos čempionatai (2002, 2003 m.). Po to – vargani rezultatai futbolo aikštėje, bet stulbinami pasiekimai auginant pajamas ir parduodant marškinėlius su žvaigždžių pavardėmis.

Po Davido Beckhamo atvykimo "Real" marškinėlių pardavimas Azijoje šoktelėjo 137 proc., o 2006 m. karališkasis klubas pagaliau aplenkė Mančesterio "United" ir tapo turtingiausiu planetos klubu. O gal teisingiau būtų sakyti – verslo struktūra?

Prie "Real" vairo antrą kartą stojęs F.Perezas neslėpė, kad neketina atsisakyti savo idealų. Sandoriai su Kaka ir C.Ronaldo rodo dar platesnius karališkojo Ispanijos klubo užmojus nei amžiaus pradžioje.

"Visi išleisti pinigai atsipirks per kelerius metus, nes mes padidinsime klubo vertę", – užtikrintai kalbėjo "Real" prezidentas. Praėjusiais metais JAV ekonomikos žurnalas "Forbes" Madrido klubą įvertino 951 mln. eurų.

C.Ronaldo jau šėlsta

Įsigijęs Kaka ir C.Ronaldo "Real" neketina numalšinti savo apetito. Visos planetos žiniasklaida nespėja sekti gandų apie Davidą Villą, Francką Ribery, Karimą Benzemą ir kitas karališkojo klubo taikiklyje atsidūrusias žvaigždes.

F.Perezas vien per šią vasarą pasiryžęs išleisti 300 mln. eurų, bet ta pati ironiška šypsena išduoda, kad milijardierius turi idealiai veikiančią strategiją.

Todėl "Real" prezidentas turėjo trinti iš džiaugsmo rankas, kai pamatė nuotraukas su besiglėbesčiuojančiais C.Ronaldo ir Paris Hilton. Šios triukšmingų vakarėlių žvaigždutės reputacija asocijuojasi su žodžiu "degradacija", bet dar dažniau – su žodžiu "dėmesys".

"Man patinka, kai žmonės tyčiojasi iš manęs. Mėgstu jų akyse matyti neapykantą, klausytis įžeidimų. Man tai netrukdo. Žinau, kad daug žmonių manęs nemėgsta, bet dar daugiau yra tokių, kurie mane myli ir palaiko", – interviu Prancūzijos žurnalui "So Foot" neseniai sakė C.Ronaldo.

F.Perezui kaip tik reikia tokių žmonių. Tokių futbolininkų, kurie nė vieno aistruolio nepaliktų abejingo. "Real" prezidentas jau per pirmąjį "Los Galacticos" projektą leido suprasti, kad futbolininko sportinė forma nėra svarbiausia. Svarbiausia, kad jis uždirbtų pinigus Madrido klubui.

Pirminiais apskaičiavimais, "Real" dar iki Kalėdų ketina parduoti milijoną marškinėlių su C.Ronaldo pavarde. Tiems gerbėjams, kuriems nepatinka ekscentriškas velniūkšis C.Ronaldo, F.Perezas turi kitą pasiūlymą – dievobaimingą šeimos žmogų Kaka.

F.Perezas – drąsus, bet viską apskaičiuojantis investuotojas. Už keturias kojas jis sumokėjo neregėtus 136 mln. svarų, bet žino, kad šie pinigai grįš su kaupu.

Milijonieriai eina į karą

Nepaisant ekonomikos sunkmečio, Madrido "Real" jau davė toną vasarai, kuri, beveik neabejojama, taps brangiausia per futbolo istoriją.

Ant sukrautų lagaminų sėdi daugybė pasaulio futbolo žvaigždžių, o Romanas Abramovičius (Londono "Chelsea"), šeichas Mansouras bin Zayedas Al Nahyanas ("Manchester City"), Alexas Fergusonas ("United"), Silvio Berlusconi ("AC Milan") ir Joanas Laporta ("Barcelona") neturi kur dėti pinigų.

F.Perezas atidarė tikrą Pandoros skrynią. Už futbolininkus siūlomos kosminės sumos. Miuncheno "Bayern" neina į kalbas be 50 mln. svarų už F.Ribery, "Valencia" nori 30 mln. už D.Villą, Milano "Inter" už Zlataną Ibrahimovičių iš "Barcelona" nori gauti 30 mln. svarų ir Samuelį Eto'o.

Per kelias artimiausias savaites didžiausių visų laikų transferų dešimtukas gali pasikeisti neatpažįstamai. Ta proga galima priminti, kad pirmasis perėjimas iš klubo į klubą buvo įvertintas 100 svarų sterlingų. 1893 m. tiek už škotą Willie Grovesą "West Bromwich Albion" sumokėjo Birmingamo "Aston Villa".

Tuo metu ir šimtą metų po to futbolas buvo neturtingųjų sportas. Dabar sporto karalius virto turtuolių lenktynėmis. Kokį beprotybės lygį jos pasieks, gali atsakyti tik patys dalyviai. Gerai nors tiek, kad vienas prisistatyti nenorėjęs "Real" direktorius "The Guardian" ryžtingai pareiškė: "FIFA turėtų nustatyti 50 mln. svarų sterlingų perėjimų limitą."


10 didžiausių futbolo transferų

žaidėjas pardavęs klubas įsigijęs klubas metai suma milijonais eurų
1. C.Ronaldo Mančesterio "United" Madrido "Real" 2009 94
2. Z.Zidane'as Turino "Juventus" Madrido "Real" 2001 76
3. Kaka "AC Milan" Madrido "Real" 2009 65
4. L.Figo "Barcelona" Madrido "Real" 2000 58,5
5. H.Crespo "Parma" Romos "Lazio" 2000 53,6
6. G.Buffonas "Parma" Turino "Juventus" 2001 49,2
7. Robinho Madrido "Real" "Manchester City" 2008 49
8. Ch.Vieri Romos "Lazio" Milano "Inter" 1999 48,3
9. A.Ševčenka "AC Milan" Londono "Chelsea" 2006 46,5
10. D.Berbatovas Londono "Tottenham" "Manchester United" 2008 46,4



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių