Neįgalieji jėgų semiasi iš olimpietės

"Dauguma jų niekada gyvenime nematė baseino, neplaukiojo. Vedu juos ir sakau: nieko baisaus, ir džiaugiuosi, kad jie pasitiki manimi – drąsiai žengia kartu", – sakė žinoma Lietuvos plaukikė, trenerė ir mokslininkė Birutė Statkevičienė.

Treniruoja akluosius

Už savanorišką darbą su neįgaliaisiais sportininkais, sveikatinimo ir edukacinę veiklą B.Statkevičienė (Užkuraitytė) 2009-aisiais buvo apdovanota pagrindiniu Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) kilnaus elgesio prizu.

B.Statkevičienė iš pradžių neįgaliuosius treniravo epizodiškai, netgi ketino atsisakyti šios veiklos, tačiau nepajėgė atmesti vienos moters prašymo – išmokyti plaukti jos aklą sūnų.

"Juk neįgalieji – tokie patys kaip ir mes, sveikieji, tik jie neturi kažko, kuo džiaugiamės mes", – svarstė buvusi daugkartinė Lietuvos plaukimo čempionė.

Šiuo metu B.Statkevičienės auklėtinių grupę sudaro 10 neįgalių plaukikų.

"Smagu, kai jie vadina mane mama, tai svarbiau nei jų pergalės", – teigė specialistė.

B.Statkevičienės buvęs auklėtinis Kęstutis Skučas – 2004 m. Atėnų parolimpiados vicečempionas, pasaulio neįgaliųjų sporto žaidynių ir Europos čempionas, Sigita Gylytė – Lietuvos neįgaliųjų plaukimo rekordininkė, Mindaugas Dvylaitis – Europos jaunimo neįgaliųjų žaidynių čempionas.

Geros sąlygos – ne visur

1972-ųjų olimpinių žaidynių dalyvė prisiminė viešnagę Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre.

"Neįmanoma įsivaizduoti, ką jaučia aklieji. Reikia tai patirti savo kailiu", – teigė B.Statkevičienė, kai centro darbuotojai pasiūlė valandėlę praleisti kambaryje, kur absoliuti tamsa.

Pašnekovė pripažino, kad sveikieji galėtų pasimokyti iš neįgaliųjų geraširdiškumo.

"Jie visada vienas kitam padeda. Taip yra įpratę nuo mažens. Sunkiomis akimirkomis sulaukę kitų žmonių pagalbos, atsako tuo pačiu", – sakė B.Statkevičienė.

Ji apgailestavo, kad ne visi aklieji turi tokias sąlygas sportuoti, kaip Kaune, kai kurie netgi apskritai nežino, kokių yra galimybių.

Žvaigždžių liga – pavojinga

Dalydamasi mintimis apie kilnų elgesį sporte, B.Statkevičienė pabrėžė, kad atletas, net ir tapęs čempionu, neturėtų užriesti nosį.

"Kartais galvoju, kad perdaug garbinti sportininkus – negerai, nes ne vienas suserga žvaigždžių liga, kai kurie – sunkiai", – kalbėjo tituluotoji plaukimo veteranė.

B.Statkevičienė per savo karjerą ne kartą matė kilnaus sportinio elgesio pavyzdžių.

Antai 2003-iaisiais Lietuvos plaukikas Rimvydas Šalčius rengėsi startuoti Europos jaunių čempionate Škotijoje, tačiau neatkeliavo jo bagažas. Būtiniausius reikmenis jam paskolino varžovas iš Latvijos ir lietuvis iškovojo aukso medalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių