Olimpinė moneta – užuomina Lietuvos plaukikams

"Iki šiol išleidome ne vieną olimpiadoms skirtą monetą ir dažniausiai pataikydavome. Ant daugumos jų atvaizduotų sporto šakų atstovai grįždavo su medaliais. Tikimės, kad ir plaukikai pratęs šią tradiciją", – per Lietuvos plaukikų išleistuves į Rio de Žaneiro žaidynes kalbėjo Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas.

Tapo talismanu

Vakar Kauno "Girstučio" plaukimo centre buvo surengtos iškilmingos mūsų šalies plaukikų palydos į Rio de Žaneirą. Ta proga Lietuvos bankas pristatė kolekcinę monetą. 31-ajai olimpiadai skirtoje sidabrinėje monetoje įamžinta viena seniausių olimpinių sporto šakų.

Vienoje pinigo pusėje greta įprastų Vyčio ir nurodytos jos vertės (20 eurų) pavaizduotas ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) logotipas, kitoje – galingais grybšniais vandenį skrodžianti plaukikė. Tai užuomina į bene didžiausią Lietuvos olimpinę viltį Rūtą Meilutytę.

"Lietuvos banko monetos iš tiesų tapo geru ženklu mūsų sportininkams. Labai norėtųsi, kad taip būtų ir šiemet", – teigė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Ir Ispanijoje, ir Kaune

Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) prezidentas Tomas Kučinskas pasidžiaugė, kad Rio de Žaneire startuos daugiau plaukikų nei Londono žaidynėse.

Čempionės titulą gins R.Meilutytė, pergalių sieks Giedrius Titenis, Simonas Bilis, Andrius Šidlauskas, Danas Rapšys ir Deividas Margevičius.

"Giliai širdyje tikėjausi, kad rinktinė bus rekordinė – net dešimt plaukikų, tačiau reikia džiaugtis ir tuo, ką turime. Juolab kad šįkart buvo labai iškelta atrankos kartelė. Norint patekti į žaidynes, reikėjo pasiekti mažiausiai šešioliktą rungties rezultatą pasaulyje. Vien tai garantuotų vietą olimpiados pusfinalyje", – dėstė T.Kučinskas.

LPF prezidentas padėkojo "Girstučio" plaukimo centro vadovams, sutikusiems specialiai dėl olimpiečių mėnesiu pratęsti darbo sezoną. Kauno baseine kelių savaičių treniruočių stovyklą surengė D.Rapšys, A.Šidlauskas ir D.Margevičius, jiems dirigavo trenerė Ina Paipelienė. Kiti Lietuvos rinktinės nariai treniruojasi Ispanijoje.

"Rimtai padirbėjome, dabar liko lemiamas etapas. Galima sakyti, kad mintimis mes jau Brazilijoje", – pripažino kaunietis D.Margevičius. Jis drauge su komandos draugais į Braziliją išskris rytoj.

Serijai – jau 20 metų

Sėkmės olimpiečiams palinkėjo gausus būrys mažųjų plaukikų ir patys proginės monetos kūrėjai – dailininkai Rūta Ničajienė ir Giedrius Paulauskis.

"Prieš kurdamas eskizą paplaukiojau baseine, ten ir kilo visos idėjos", – juokavo G.Paulauskis.

Lietuvos bankas seriją, skirtą olimpinėms žaidynėms, pradėjo prieš 20 metų. 1996 m. Atlantos olimpiadai skirtoje 50 litų sidabrinėje monetoje buvo pavaizduoti krepšininkai, vėliau laimėję bronzos medalius. 2000-ųjų Sidnėjaus žaidynes bankas pasitiko išleidęs monetą su disko metiko atvaizdu ir lyg tyčia Virgilijus Alekna pasidabino auksu.

Į 2008 m. žaidynes lietuvius išlydėjo moneta su stilizuoto bėgiko atvaizdu. Nors Pekino bėgimo takuose lengvaatlečiai medalių nepelnė, tačiau paskutinėje rungtyje bėgte į finišą skubėję penkiakovininkai iškovojo net du medalius: Edvinas Krungolcas – sidabrą, o Andrejus Zadneprovskis – bronzą. Jubiliejinėms 30-osioms žaidynėms Londone išleistoje monetoje buvo įamžintas buriavimas, skirtas paminėti Gintarės Volungevičiūtės-Scheidt Pekine iškovotą sidabro medalį. Tąkart moneta netapo pranašinga, bet auksinis R.Meilutytės finišas Londono baseine su kaupu kompensavo buriuotojų nesėkmes.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių