Pietų Korėjoje prasidėjo žiemos parolimpiada

  • Teksto dydis:

Pietų Korėjos Pjongčango mieste penktadienį buvo atidarytos didžiausios istorijoje žiemos parolimpinės žaidynės; įspūdingoje ceremonijoje buvo pagerbti pirmąkart parolimpiadoje dalyvausiantys Šiaurės Korėjos atstovai.

Po akinančio šviesų ir fejerverkų šou į olimpinį stadioną įėjo Šiaurės Korėjos atletai slidinėjimo kroso rungties dalyviai Kim Jong Hyonas (Kim Čen Hjonas) ir Ma Yu Cholas (Ma Ju Čolas).

Neįgaliųjų vežimėliuose sėdintys slidininkai pasirodė laikiname stadione Pjongčange, esančiame apie 50 km nuo griežtai saugomos sienos tarp Pietų ir Šiaurės Korėjų. Praėjusį mėnesį tame pačiame stadione žiemos olimpiados atidarymo ceremoniją stebėjo Kim Jong Uno sesuo.

Ceremonija vyko pasauliui tebevirškinant žinią, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sutiko susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu).

Tai buvo gana drastiškas pokytis po praėjusių metų, kai Pchenjanas išbandė ištisą virtinę raketų, kaip teigiama, galinčių pasiekti JAV žemyninę dalį ir susprogdino vandenilinę bombą. Tokie Šiaurės Korėjos veiksmai išprovokavo JAV lyderio D. Trumpo pyktį, kuris grasino „visiškai sunaikinti“ uždarą valstybę.

Pastaruoju metu santykiai tarp Korėjos pusiasalio kaimynių šiltėja, nors abi valstybės techniškai tebekariauja.

Pirmieji Šiaurės Korėjos žiemos parolimpiados dalyviai atidarymo ceremonijoje neprisidėjo prie kolegų iš Pietų Korėjos. Vasarį per žiemos olimpinių žaidynių atidarymą abiejų šalių atletai žygiavo drauge su mėlynai balta Korėjos suvienijimo vėliava.

Šiaurės Korėja iš bendros eisenos pasitraukė Pietų Korėjai nusprendus ant tos vėliavos su Korėjos pusiasaliu nebevaizduoti salų, į kurias pretenzijas reiškia Japonija.

Penktadienį parolimpiados atidarymo ceremonijoje su savo vėliavomis Pjongčango olimpiniame stadione žygiavo 49 šalių delegacijos. Pietų ir Šiaurės Korėjų atstovai ėjo atskirai.

Tačiau ši situacija laikoma menka problema, atsižvelgus į staigų kaimynių santykių atšilimą, prasidėjusį Pchenjanui sausį paskelbus, kad atsiųs savo komandą į žiemos olimpines žaidynes.

Įspūdinga ceremonija

Spaudžiant šaltukui žiemos parolimpines žaidynes atidarytomis paskelbė Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas), o tada naktinį Pjongčango dangų nušvietė fejerverkai.

Penktadienio ceremonijoje taip pat buvo surengtas šviesų šou, tradicinių korėjietiškų ir modernaus šokio pasirodymų.

Tarp parolimpiados atidarymo ceremonijos artistų buvo ir neįgaliųjų, tarp jų ir būgnininkas su protezuota ranka ir kojomis daužantis milžinišką tradicinį būgną. Be to, Pietų Korėjos himną giedojo vežimėliuose sėdintys choristai.

Savo kalboje Tarptautinio parolimpinio komiteto (TPK) prezidentas Andrew Parsonsas (Endrius Parsonsas) paragino atletus „kovoti, sąžiningai varžytis, pasilinksminti ir plėsti savo ribas“.

„Iš jūsų ypatingų istorijų kuriamos svajonės, ir jos bus pasakojamos dar daugybę metų“, – sakė jis.

Ceremonijos kulminacija tapo akimirka, kai stadione buvo uždegta parolimpinė ugnis.

Parolimpiados šešiose rungtyse – kalnų slidinėjimo, biatlono, slidinėjimo kroso, ledo ritulio, snieglentės ir vežimėlių akmenslydžio – varžysis 567 atletai; bus išdalinta 80 medalių komplektų.

Tarp dalyvių yra ir 30 neutralių sportininkų iš Rusijos, kuri tebėra suspenduota dėl masinio dopingo vartojimo skandalo.

Devynias dienas truksiančioje žiemos parolimpiadoje debiutuoja trys šalys: Šiaurės Korėja, Gruzija bei Tadžikija.

Pirmosios varžybos įvyks šeštadienį, kai sportininkai susirungs greitojo nusileidimo ir biatlono rungtyse.

Parolimpiada baigsis kovo 18-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jhr

jhr portretas
Renginys niekam neįdomus - žiūrovų nėra, atkreipkit dėmesį kad tribūnos matomos tik 1 foto. Dalyviai to bizniuko - sporto "veikėjai", valdininkai, prisiplakėliaii ir visuomenininkai-chaliavščikai. Kontora "Ragai ir nagai".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių