Prieš varžybas prireikė antibiotikų

Aštuoni iš dešimties Lietuvos sportininkų šiandien Danijos sostinėje Kopenhagoje, "Royal" arenoje, pradės 19-ąjį Europos plaukimo (25 m baseine) čempionatą.

Vakare – medalių dalybos

Pirmieji atrankos varžybose startuos kauniečiai Deividas Margevičius ir Tadas Duškinas (abu plauks 100 m peteliške).

Po jų jėgas išmėgins olimpinė čempionė kaunietė Rūta Meilutytė (50 m krūtine), uteniškis Giedrius Titenis ir panevėžietis Andrius Šidlauskas (abu – 50 m krūtine), kaunietė Ugnė Mažutaitytė (100 m nugara) bei panevėžietis Danas Rapšys ir kaunietis Gytis Stankevičius (abu – 200 m nugara).

Vakare vyks šių rungčių pusfinalio, o kai kurių – ir finalo varžybos. Medalius išsidalys 50 m krūtine (moterys ir vyrai) bei 200 m nugara (vyrai) finalininkai.

Rytoj startuos 2016-ųjų pasaulio čempionas panevėžietis Simonas Bilis ir vilnietis Povilas Strazdas (abu plauks 200 m laisvu stiliumi).

J.Jefimova neplauks

Į medalius nusitaikiusi R.Meilutytė kelis mėnesius treniravosi Australijoje, tačiau, grįžusi į Lietuvą, susirgo ir beveik dvi savaites nesportavo.

Visada tikiuosi aukščiausių rezultatų, bet konkrečių vietų neprognozuoju.

"Dabar jaučiuosi daug geriau, be to, baigėsi aklimatizacija. Vis dėlto visas pasiruošimo čempionatui etapas nebuvo toks sklandus, kokio tikėjausi, tad ir mano tikslas Kopenhagoje – pasirodyti kuo sėkmingiau, – kalbėjo plaukikė. – Visada tikiuosi aukščiausių rezultatų, bet konkrečių vietų neprognozuoju. Tai svarbiausios šių metų pabaigos varžybos, bet svarbiausi startai manęs laukia kitąmet, kai vyks Europos čempionatas 50 m baseine."

R.Meilutytė ketina plaukti krūtine ne vien 50 m, bet ir 100 bei 200 m, tačiau treneris Paulius Andrijauskas užsiminė, kad 200 m varžybų veikiausiai teks atsisakyti.

"Rūta ką tik baigė gydymosi antibiotikais kursą. Džiugu, kad ji gerai nusiteikusi, tačiau jei čia būtų ne Europos čempionatas, o kokios nors kitos paprastos varžybos, į jas būtume nevažiavę. O dabar rizikuosime, bandysime padaryti viską, kas įmanoma", – sakė P.Andrijauskas.

Tarp R.Meilutytės varžovių nebus pagrindinės konkurentės – rusė Julija Jefimova gydosi traumą.

"Visada smagiau dalyvauti varžybose su stipriausiais sportininkais, tačiau ir be J.Jefimovos bus daug pajėgių plaukikių", – teigė Rūta.

Prognozuojama, kad su lietuve dėl prizinių vietų atkakliausiai kovos italė Arianna Castiglioni, suomės Jenna Laukkanen ir Ida Hulkko, rusė Natalija Ivanejeva, švedė Sophie Hansson, lenkė Dominika Sztandera, belgė Fanny Lecluyse, danė Rikke Moeller Pedersen.

Sieks prizinės vietos

Vizito pas medikus neišvengė ir S.Bilis, tačiau 24-erių plaukikas taip pat nusiteikęs siekti aukščiausių vietų.

"Dėl vėsaus lietuviško oro paūmėjo angina. Tris dienas gėriau antibiotikus ir krizė jau praėjo, galiu normaliai kalbėti", – teigė iš JAV, kur baigė studijas, su technologijų ir visuomenės mokslų magistro diplomu grįžęs panevėžietis.

Pernai Kanadoje įvykusiame pasaulio plaukimo (25 m baseine) čempionate S.Bilis laimėjo 100 m laisvu stiliumi finalą ir iškovojo šios rungties perpus trumpesnio nuotolio varžybų bronzos medalį.

"Keturis pastaruosius mėnesius daug treniravausi, nebuvo jokių pašalinių trukdžių, minčių apie mokslus, galėjau susikoncentruoti tik sportui. Bandžiau gerinti greitį, ištvermę. Didelių užmojų neturiu, mane tenkintų bent vienas Europos čempionato medalis", – tvirtino S.Bilis.

Už rekordus – premijos

Kopenhagoje susirinks 47 šalių atstovai. Gausiausią rinktinę – 38 plaukikus – subūrė Danija.

Italijai atstovaus 36 sportininkai, Vengrijai – 32, Rusijai – 31, Turkijai – 26, Prancūzijai – 25.

Estijos delegaciją sudaro 14 atletų, Latvijos – 3. Po vieną plaukiką į Danijos sostinę atsiuntė Bulgarija ir Liuksemburgas.

Europos plaukimo lyga (LEN) pirmą kartą skirs premijas už pasaulio ir Europos rekordus – atitinkamai 10 ir 5 tūkst. eurų.

Be to, 220 tūkst. eurų bus išdalyta geriausius rezultatus pasiekusiems plaukikams (dvylikai moterų ir tiek pat vyrų). Prizų fondą sudarys iš viso 500 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių