Rankininkai pasirengę norvegiškam pragarui

"Jei norvegus įveikėme namuose, kodėl to negalime pakartoti ir išvykoje?" – klausimu į klausimą atsakė Aidenas Malašinskas. Vienas Lietuvos rinktinės lyderių tiki, kad rytoj su komandos draugais gali perrašyti šalies rankinio istoriją.

Svajonė – pasiekiama

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė šeštadienį Osle baigs pasirodymą Europos čempionato atrankos turnyre. Situacija 7-ojoje atrankos grupėje – lyg įtempto siužeto Holivudo trileryje. Po 6 taškus turintys lietuviai ir norvegai kelialapio į žemyno pirmenybes likimą laiko savo rankose. Jei "Spektrum" arenoje triumfuos šeimininkai, tolyn žengs jie. Jei lietuviai sukurs dar vieną stebuklą – pelnys lygiąsias arba pergalę – jie aplenks norvegus ir įšoks į 2018 m. Europos čempionato Kroatijoje traukinį.

Prieš keletą metų nepasiekiama atrodžiusi svajonė tapo reali, kai Artūro Juškėno auklėtiniai pernai lapkritį savo aikštėje 32:29 patiesė norvegus. Tai buvo pirmieji taškai atrankos turnyre, tačiau būtent jie suteikė intrigos grupės rikiuotėje. Praėjusį mėnesį lietuviai įsirašė dar 4 taškus, dukart pranokdami autsaiderę Belgijos ekipą. Norvegai žygiavo kiek lėtesniu ritmu, tačiau užvakar pavijo lietuvius išvykoje 43:27 sutriuškindami belgus.

Mūsų šalies ekipai trečiadienį teko kur kas rimtesnis išbandymas – akistata Klaipėdoje su pasaulio čempione Prancūzijos rinktine. Pirmojo rato susidūrimas pernai svečiuose baigėsi triuškinama 37:20 favoritų pergale, tad atsakomasis mačas nieko gero nežadėjo. Vis dėlto lietuviai užvakar užkūrė tokią pirtį tituluotiems varžovams, kad šie vos išnešė sveiką kailį 25:26.

Pritrūko tik drausmės

Per pirmąsias 30 min. Lietuvos vyrų rinktinė gera gynyba ir greitomis atakomis kontroliavo žaidimo eigą. Keletą kartų pirmajame kėlinyje šeimininkai įgijo net 3 įvarčių persvarą (5:2, 8:5, 10:7), tačiau patyrę varžovai prieš ilgąją pertrauką sugebėjo išlyginti rezultatą 12:12.

Antrajame kėlinyje prancūzai įjungė aukštesnę pavarą ir iškart susikrovė saugesnį pranašumą – 17:21. Vis dėlto Lietuvos rankininkai pademonstravo charakterį ir grąžino intrigą. Po A.Malašinsko įvarčio paskutinę rungtynių minutę rezultatas buvo lygus (25:25), tačiau per ją Nicola Claire sugebėjo nuginkluoti mūsų rinktinės vartininką, o mūsų rinktinė per likusį laiką rezultatyvaus išpuolio nebesurengė. Tokia baigtis prancūzams, su 8 taškais, leido užsitikrinti pirmąjį kelialapį į Europos čempionatą.

"Pritrūkome drausmės. Atlikome titanišką darbą gindamiesi, o puldami nesugebėjome sužaisti šaltakraujiškiau", – teigė rinktinės treneris Artūras Juškėnas.

Titulai negąsdina

Prieš lemiamą išvyką į Norvegiją "Kauno diena" pakalbino vieną rinktinės lyderių A.Malašinską. Geriausias šalies rankininkas, ne vieną sezoną vilkėjęs Kauno "Granito" marškinėliais, šiemet su Zaporožės "Motor" klubu tapo Ukrainos čempionu ir kovojo Čempionų lygoje. 31 metų žaidėjas patikino padarysiąs viską, kad lietuviai pakartotų devyniolikos metų senumo pasiekimą, kai vienintelį kartą prasibrovė į turnyro finalinį etapą.

– Privertėte gerokai pasinervinti galinguosius prancūzus. Ar likote patenkinti savo pasirodymu?

– Jausmai dviprasmiški. Rungtynės nelabai nusisekė, galėjome sužaisti ir geriau. Tačiau rimtą kovą užmezgėme, žiūrovams mačas turėjo patikti. Tiesa, gerai, kad šios rungtynės turnyro prasme mums nieko nelėmė. Vis tiek viskas priklausys nuo to, ar iškovosime taškų Norvegijoje.

– Tokia lygi kova su pasaulio čempionais turbūt įkvėpė pasitikėjimo prieš lemiamą mūšį Osle?

– Manau, kad dar kartą įrodėme, jog mūsų pergalė pernai namuose prieš norvegus nebuvo atsitiktinė. Tada labai gerai padirbėjo trenerių štabas, pranokome varžovus taktiškai. Ir žaidėjai įsitikino, kad su visais galime kandžiotis. Gali būti, kad prancūzai mūsų neįvertino, todėl gavo rimtą iššūkį. O gal ir mes jau pakilome į tokį lygį, kad stipriai priešinamės net patiems geriausiems. Norėtųsi tuo tikėti.

– Šeštadienį Norvegijoje laukia pragaras?

– Bus labai sunku (atsiduso – aut. past.). Bet manau, kad norvegai jaus didesnį spaudimą. Jie žaidžia namuose ir negali prarasti nė taško. Kita vertus, varžovai prisimena pralaimėjimą Lietuvoje, todėl degs noru atsirevanšuoti. Matyt, pamatysime kitokią Norvegijos rinktinę. Bet kuriuo atveju, mes savo šanso be kovos neatiduosime. Anksčiau tokias galimybes prarasdavome dar gerokai iki paskutinio turo. Tad kabinsimės iš visų jėgų.

Rungtynių statistika

Lietuva–Prancūzija 25:26 (12:12). Klaipėdos "Švyturio" arena, 2 546 žiūrovai. Lietuvai įvarčių pelnė: J.Truchanovičius 6, V.Drabavičius ir A.Malašinskas po 4, G.Babarskas 3, G.Cibulskis, S.Plėta, A.Strazdas ir L.Palevičius po 2 (žaidė M.Dumčius, B.Petreikis, M.Urbonas, vartininkai G. Morkūnas,V.Rašimas)/ Prancūzijai daugiausia įvarčių įmetė: K.Mahe 6, D.Memas, V.Porte ir N.Claire po 4, A.Dipanda 3.

Turnyro lentelė (vieta, komanda, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių skirtumas, taškai)

1. Prancūzija 4 0 1 +18 8

2. Norvegija 3 0 2 +23 6

3. Lietuva 3 0 2 -6 6

4. Belgija 0 0 5 -35 0



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių