Regatoje vėją kinkys ir buriavimo garsenybės

Prieš keletą dienų 50-metį atšventęs daugkartinis Lietuvos čempionas Raimondas Šiugždinis, kiti pajėgiausi šalies buriuotojai bei šio sporto entuziastai savaitgalį rinksis Nidoje, kur vyks paskutinis sezono startas - „Paršelio“ regata.

„Mūsų regatoje vietos atsiras ne tik buriavimo profesionalams, bet ir mėgėjams, ir netgi žiūrovams, kurie taip pat galės papildyti įgulas ir pajusti tikrąjį varžybų skonį“, - šypsojosi mūsų portalo pakalbintas vienas renginio organizatorių Darius Gerasimavičius.

Devynioliktąją „Paršelio“ regatą organizuoja Nacionalinė buriavimo akademija ir viešoji įstaiga „Vėjo trejetas“, nors regatos istorinė pradžia susijusi su jachta „Keturi vėjai“, kurios įgula (Ramūnas Alminas, D.Gerasimavičius, Simas Ardžiūnas ir Svajūnas Kižys) daugiau kaip prieš dešimt metų ir inicijavo pirmąją regatą.

„Tai buvo paskutiniai sezono pasiplaukiojimai jachta prieš iškeliant laivą į krantą, – „Paršelio“ regatos atsiradimo pradžią prisiminė vienas jos organizatorių D.Gerasimavičius. – Mūsų įgula tuos paskutinius pasiplaukiojimus vadinome regata ir vienais metais prie mūsų prisijungė Svajūnas ir Erika Kižiai, kurie į jachtą atsinešė keptą paršelį“.

Nuo tada paskutiniai sezono buriavimai buvo pavadinti „Paršelio“ regata, kuri išaugo į visavertes buriuotojų varžybas, turinčias pramoginį prieskonį.

Planuojama, kad spalio 13 – 15 dienomis vyksiančioje regatoje iš Nidos uosto startuos daugiau kaip 30 jachtų. Dalyviai varžysis keliose grupėse. Mėgėjai kinkys vėją vadinamojoje „Open“ grupėje, kur keliami mažiausi reikalavimai laivui ir įgulai, o jos trasa – trumpiausia. Aukštesnio lygio sportininkai galynėsis sportinėse grupėse.

„Paskutinėje sezono regatoje spręsis Lietuvos klubų regatų taurės nugalėtojas, tad kova žada būti atkakli“, - neabejojo organizatoriai.

Tarp varžybų favoritų yra jachtos iš Klaipėdos, Elektrėnų, Kauno bei kitų miestų. Šiemet antrus metus iš eilės „Paršelio“ regatos starto uostu bus Nida. Įdomu tai, kad jachtos startuoja be specialaus signalo: tai yra varžybas pradeda jachta, kurią parenka teisėjai („open gate“ procedūra) ir jai kirtus specialų ženklą regata prasideda. Dalyviai buriuos spalio 14 dieną nuo 12 valandos. Planuojama, kad laivai varžysis 4-6 valandas. Regatos nugalėtojams atiteks ir pagrindinis prizas – keptas paršelis. Jį buriavimo nugalėtojų įgulai parūpins ūkininkas Svajūnas Kižys iš Birjagalos.

„Kas norės, galės buriuoti ir krante – „angliškai“ arba „japoniškai“, – juokavo D. Gerasimavičius.

Jis patikslino, kad „angliškai“ buriuojama laive, neatšvartavus jo nuo kranto, o „japoniškas“ buriavimas pasižymi tuo, kad laivai tiesiog stebimi nuo kranto.

Tuo metu kurorte būsiantiems poilsiautojams ir regatos dalyviams atskirą pasirodymą surengs grupės „BIX“ būgnininkas Gintautas Gecevičius, o regatos uždarymas įvyks „Fakso“ klube.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių