Rinktinė suklupo, bet lietuvių bus

Lietuvos vyrų rankinio rinktinei nepavyko sukurti didžiausio stebuklo. Sudrebinti Europos rankinio hierarchiją užsimoję mūsų šalies atstovai Norvegijoje 20:30 pralaimėjo lemiamą dvikovą dėl kelialapio į Europos čempionatą, tačiau lietuvių 2018 m. pirmenybėse Kroatijoje dalyvaus.

Vien noro nepakako

Į Oslo "Spektrum" areną Artūro Juškėno auklėtiniai žengė kupini ryžto pakartoti savo pačių pasiekimą, kai pirmame atrankos turnyro rate 32:29 sudorojo norvegus.

Svečiai vieną po kito įmetę du įvarčius ir ėmė pirmauti 2:0. Prabudę norvegai atsakė atakų škvalu ir greitai išsiveržė į priekį. Lietuvių atakos ėmė strigti, jiems niekaip nesisekė pasinaudoti savo galiūno, per 150 kg sveriančio Gintaro Cibulskio jėgos pranašumu. Netrukus šeimininkų persvara pasiekė šešis įvarčius.

Antrojo kėlinio pradžia nuteikė optimistiškai. Puikiai vartuose sužaidė aikštėje pasirodęs Giedrius Morkūnas, o po Beno Petreikio tikslaus metimo ekipas vėl skyrė tik trys įvarčiai (12:15). Tiesa, norvegai suskubo atsakyti rezultatyviomis atakomis ir visą likusį rungtynių laiką didino savo pranašumą. Lietuviai išsikvėpė. Pasaulio vicečempionai norvegai, su 8 taškais užėmę antrą vietą 7-ojoje grupėje, prasiskynė kelią į Europos čempionatą.

Matematika nepalanki

Lietuviai su trimis pergalėmis ir trimis pralaimėjimais užėmė trečią vietą. Beje, mūsų šalies atstovų pelnytų 6 taškų galėjo pakakti norint pretenduoti į papildomą kelialapį į Kroatiją.

Pagal reglamentą, šis atitenka visų septynių atrankos grupių geriausiai trečiajai komandai. Vis dėlto lietuvių viltis nubraukė tai, kad skaičiuojant šio bilieto laimėtoją neįtraukiami ekipų pasiekti rezultatai žaidžiant su grupių autsaiderėmis. Pagal šią sistemą mūsiškių sąskaitoje liktų tik 2 įskaitiniai taškai.

Dar prieš paskutinį turą bilietą tolyn užsitikrino pasaulio čempionė Prancūzijos rinktinė. Šeštadienį prancūzai savo aikštėje 32:28 įveikė autsaiderius belgus, taip ir nepelniusius nė taško.

Kad ir kaip būtų, lietuviams, vienintelį kartą Europos čempionate etape žaidusiems 1998 m. ir tąsyk užėmusiems devintą vietą, šių metų nesėkmė tragedija netapo.

Prilygino katastrofai

6-ojoje atrankos grupėje užfiksuota didžiausia turnyro sensacija. Viena varžybų favoričių Rusijos rinktinė su 5 taškais finišavo vos trečia ir pirmą kartą istorijoje liko už Europos pirmenybių borto.

Rusai galėjo išsigelbėti paskutiniame mače užvakar Maskvoje su Juodkalnijos komanda. Po pirmojo kėlinio įtikinamai (16:11) pirmavę, šeimininkai nesugebėjo išlaikyti persvaros ir akistatą baigė lygiosiomis 27:27. Tokia baigtis visiškai tenkino Juodkalnijos rankininkus, su 7 taškais užėmusius antrą vietą. Grupės nugalėtoja tapo Švedijos komanda (10 taškų).

"Jokių abejonių, tai katastrofa. Lyg tyčia, šiuos metus paskelbėme vyrų rankinio metais, o jie baigėsi vos įpusėję", – griebėsi už galvos Rusijos rankinio federacijos prezidentas Sergejus Šiškarevas.

Veteranas pastebimas

Atkakliai dėl kelialapio į Europos čempionatą rinktinės kovojo ir kitose atrankos grupėse. 3-ojoje grupėje Austrijos rinktinė tik paskutiniame mače su Bosnija ir Hercegovina užsitikrino bilietą tolyn. Rezultatyviose rungtynėse namuose austrus tenkino ir lygiosios, o bosniams vietą pirmenybėse būtų užtikrinusi tik pergalė.

Prieš ilgąją pertrauką bosniai šeimininkams kvėpavo į nugarą – 17:17. Įtempta kova tęsėsi ir toliau. Vis dėlto daugiau nei 3,5 tūkst. sirgalių palaikomi austrai po pertraukos atitrūko 28:25, o netrukus dar labiau truktelėjo į priekį – 31:26 ir užsitikrino ramesnį rungtynių finišą – 34:32. Prie lemiamo spurto prisidėjo ir įvartį įmetęs lietuvis Vytautas Žiūra. Austrijos pilietybę turintis 38-erių metų veteranas iš viso pelnė tris įvarčius ir kartą buvo diskvalifikuotas 2 minutėms. 189 cm ūgio V.Žiūra šį sezoną atstovavo Vienos "Fivers" klubui, o profesionalo karjerą pradėjo Kauno "Lūšies" ekipoje.

Austrai su 6 taškais, nors ir smarkiai atsilikdami nuo grupės lyderių ispanų (12 taškų), aplenkė bosnius (4 taškai) bei žengė į pirmenybių finalinį etapą. Jie išgelbėjo atrankos kampaniją, nors pernai rudenį ją pradėjo tragiškai – 27:31 namuose nusileido absoliučiai grupės autsaiderei Suomijai (2 taškai).

Rungtynių statistika

Norvegija–Lietuva 30:20 (15:10). Oslo "Spektrum" arena, 6 507 žiūrovai. Norvegijos rinktinei daugiausia įvarčių pelnė: S.Sagosenas ir B.Myrholas po 5, K.Bjornsenas ir M.Joendalis po 4 / Lietuvai: A.Malašinskas ir J.Truchanovičius po 5, M.Dumčius ir G.Babarskas po 3, L.Palevičius, S.Plėta, B.Petreikis ir A.Strazdas po 1.

Turnyro lentelė (vieta, komanda, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių skirtumas, taškai):

1. Prancūzija 5 0 1 +22 10

2. Norvegija 4 0 2 +33 8

3. Lietuva 3 0 3 –16 6

4. Belgija 0 0 6 –39 0



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių