„Žalgirio" arenoje virė motokroso kovos

  • Teksto dydis:

Sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje vykusiose „Arenacross“ motokroso varžybose stipriausias buvo latvis Augusts Justs. 450 cm3 galingumo „KTM“ motociklu startavęs sportininkas triumfavo  varžybų superfinale, vos vienos sekundės skirtumu įveikęs antru likusį Arminą Jasikonį. Įnirtingoje superfinalo kovoje gerokai silpnesniu 250 cm3 „KTM“ motociklu kovęsis lietuvis latviui nusileido tik po to, kai padarė klaidą šokdamas per didijį „Arenacross“ trampliną.

A. Justs buvo greičiausias ir „Open Pro“ klasėje, kur lyderio pozicijos neužleido nuo pat kvalifikacinių važiavimų pradžios. Antrą vietą šioje, galingiausių motociklų klasėje, užėmė estas Karelas Kutsaras, trečias liko latvis Davis Livs. Tarp lietuvių, startavusių šioje klasėje, geriausiai pasirodė Nerimantas Jucius, iškovojęs 5-ąją vietą. Vienas stipriausių Europos motokroso meistrų, Europos motokroso čempionas „Open“ klasėje Evgenijus Tileckis bendroje „Open Pro“ klasės įskaitoje liko vos šeštas, po to, kai vos prasidėjus antrajam važiavimui griuvo trasoje ir buvo priverstas pasitraukti iš lenktynių.

Publikos numylėtinis A. Jasikonis buvo stipriausias „MX 2“ klasėje. Septyniolikmetis lenktynininkas, pažadėjęs „Žalgirio“ arenoje susirinkusiai miniai siekti revanšo kitų „Arenacross“ varžybų superfinale, savo klasėje buvo nepavejamas: dėl trasoje patirtų klaidų prarastas laikas nesutrukdė Arminui įveikti esto Erki Kahro, nuo pat kvalifikacinių važiavimų lipusio jam ant kulnų ir trečioje vietoje likusio Domanto Jazdausko.

Jauniausių lenktynininkų, startavusių 85 cm3 galingumo motociklais, klasėje nugalėjo Arnas Milevičius, pirmavęs nuo pat kvalifikacinių važiavimų pradžios. Antrą vietą šioje klasėje iškovojo baltarusis Artiomas Sazanavetsas, trečias liko Nojus Gasiūnas, daug brangaus laiko praradęs po to, kai pirmojo važiavimo metu skaudžiai griuvo trasoje.  Jauniausi, 11-15 metų amžiaus „Arenacross“ dalyviai, startavę silpniausiais – vos 85 cm3 galingumo motociklais, greičiu trasoje nuo stipresnių klasių sportininkų atsiliko vos keliomis sekundėmis: kliūčių pilną 310 m ilgio trasos ratą jaunimo klasės sportininkai įveikdavo per 25 sek, o „MX 2“ klasės lenktynininkams tam prireikdavo maždaug 21 sek.

Pirmą kartą Lietuvoje vykusios „Arenacross“ tipo motokroso varžybos buvo nelengvas išbandymas visiems jose dalyvavusiems sportininkams – klaidų ir griuvimo trasoje išvengė retas. Itin techniška, greita ir triskart trumpesnė už bet kokią įprastą motokroso trasą, „Arenacross“ varžybų trasa dalyvių teigimu nebuvo lengva. Tik  trylikametis Arnas Milevičius, „Arenacross“ 85 cm3 klasės nugalėtojas varžybas įvertino kaip nesudėtingas: sportininko teigimu, net ir smulkiosios bangos, taip vadinama „tarka“, jam buvo lengvai įveikiamos. Esto Erki Kahro teigimu, įtampa buvo labai didelė ir padaryti klaidą trasoje buvo labai lengva.

Papildomo paskatinimo motokroso meistrams suteikė ir šiltas publikos palaikymas – nors „Žalgirio“ arenoje susirinkę žiūrovai didžiausiomis ovacijomis apdovanojo lietuvius, besikaunančius su svečiais iš užsienio šalių, nuskriausti neliko ir pastarieji. Pasak superfinale nugalėjusio svečio iš Latvijos A. Justs, tokios publikos jis nematė net didesnio masto varžybose. „Sulig kiekvienu publikos riksmu aš važiuoju vis greičiau,“- sakė sportininkas. Latviui pritarė ir Lietuvos motokroso čempionas A. Jasikonis – Europos motokroso ir Vokietijos „ADAC MX Masters“ čempionatuose lenktyniaujančio sportininko teigimu, tai buvo pirmosios jo gyvenime varžybos, kuomet tiek daug žmonių sirgo už jį.

Kitos „Arenacross“ varžybos įvyks jau 2015 m. pavasarį. Lietuvos motociklų federacijos prezidento Virginijaus Visockio teigimu, tai, kas prieš keletą metų atrodė tik tolima svajonė, „Žalgirio“ arenoje tapo realybe. „Arenacross“ renginyje dalyvavusių sirgalių palaikymas ir publikos emocijos tik parodo, kad tokio tipo varžybos gali tapti labai populiariomis, ne tik JAV ar Jungtinėje Karalystėje, bet ir Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių