Treneris iš PAR N. Manyosha: Lietuvos regbiui metai buvo geri

  • Teksto dydis:

2017 metai Lietuvos regbiui buvo gana sudėtingi, bet derlingi.

Lietuvos vyrų regbio rinktinė šiais metais laimėjo visas ketverias rungtynes – nugalėtos Liuksemburgo, Švedijos, Latvijos komandos ir pajėgi Ukrainos rinktinė. Kitais metais rinktinė sieks pratęsti pergalių seriją ir iškopti į aukštesnį Europos čempionato divizioną.

Šiemet sublizgėjo Lietuvos jaunių (iki 18 metų) rinktinė, kuri Prancūzijoje tapo Europos pirmenybių „Conference 1“ diviziono čempione ir kitais metais žais „Trophy“ divizione, kuriame rungtyniauja tokios šalys kaip Vokietija, Rusija, Rumunija ir kitos.

Lietuvos vyrų regbio-7 rinktinė Europos čempionato „Trophy“ diviziono turnyro antrajame etape Rumunijoje užėmė antrąją vietą, o bendroje įskaitoje buvo penkta. Tuo tarpu Lietuvos jaunių (iki 18 metų) rinktinė išsaugojo vietą Europos čempionato elite ir kitąmet vėl žais su stipriausiomis Senojo žemyno ekipomis.

„Tai buvo geri metai. Regbio kokybė auga kiekvieną sezoną, o taip pat mane maloniai nustebino jauni žaidėjai, kurie žada mums gerą ateitį“, – sakė Lietuvos regbio sporto direktorius ir Lietuvos vyrų rinktinės treneris iš PAR Ntando Manyosha.

Lietuvos regbio rinktinė naujo Europos čempionato ciklo starte 33:19 nugalėjo Latvijos komandą ir 22:12 pranoko Ukrainos ekipą.

„Tikėjausi, kad iškovosime dvi pergales. Mačas su Latvija man nepatiko, nes pirmoje pusėje darėme per daug neišprovokuotų klaidų svarbiais momentais. Pagrindinis dalykas buvo tas, kad tai mums buvo pirmos rungtynės rudenį ir susižaidimas buvo prastas. Be to, negalėjome surinkti stipriausios sudėties.

Mače su Ukraina turėjome geresnę sudėtį ir žaidimas buvo puikus. Kai atsirado daugiau patyrusių žaidėjų, buvo lengviau valdyti komandą. Laikėmės žaidimo plano ir kontroliavome rungtynes. Net ir antroje susitikimo pusėje, kai Ukraina daugiau valdė kamuolį, mūsų gynyba buvo nepralaužiama. Būtent gynyba buvo raktas į pergalę. Mes įdėjome daug darbo gynybos struktūroje ir kiekvienas žaidėjas žinojo savo rolę gynybos sistemoje. Regbininkai buvo visiškai atsidavę ir tai leido mums laimėti“, – pasakojo N.Manyosha.

Pavasarį lietuviai namuose žais su Švedija, o išvykoje – su Vengrija. Šios konferencijos laimėtojai vėliau su Pietų konferencijos nugalėtoja kovos dėl patekimo į „Trophy“ divizioną.

„Šiuo metu esame susikoncentravę ties kitomis rungtynėmis ir treniruočių stovykla. Mes esame pakankamai pajėgūs žaisti aukštesniame lygyje, bet reikia tinkamo kelio siekiant tikslo. Turime dar smarkiai patobulėti individualiai per šešis likusius mėnesius, kad būtume pasiruošę. Esu įsitikinęs, kad mes tą padarysime“, – pabrėžė Lietuvos rinktinės treneris.

Šiais metais apie karjeros nacionalinėje komandoje pabaigą paskelbė du ilgamečiai rinktinės žaidėjai – Mindaugas Misevičius ir Marius Andrijauskas. Kartų kaita Lietuvos regbyje tęsiasi keletą pastarųjų metų, bet N.Manyosha įsitikinęs, kad išeinančius veteranus puikiai pakeis perspektyvus jaunimas.

„Taip, tai yra problema, kai aukšto lygio veteranai baigia karjeras, bet tai suteikia galimybę jaunesniems žaidėjams užimti jų vietas. Mano akiratyje yra daug jaunų žaidėjų, todėl visų talentų išskirti nenorėčiau. Vis dėlto šiais metais mane maloniai nustebino Tautvydas Mažylis, Tautvydas Krasauskas ir Tomas Mačiulis, kurie tikrai sėkmingai įsiliejo į mūsų augantį kolektyvą“, – kalbėjo N.Manyosha.

Pastaraisiais metais vis daugiau jaunų Lietuvos regbininkų išvyksta mokytis ir žaisti į tokias regbio valstybes kaip PAR ar Anglija.

„Tikiuosi, kad visi jauni žaidėjai iš minėtų šalių sugrįš smarkiai patobulėję ir galės pasidalinti savo žiniomis su Lietuvos regbio bendruomene. Žinoma, tikiuosi, kad visi tie žaidėjai ateityje rungtyniaus Lietuvos rinktinėje“, – pabrėžė N.Manyosha.

Regbio specialistas iš PAR atskleidė pagrindinę Lietuvos regbio problemą – trumpą sezoną. Dėl oro sąlygų, Lietuvoje regbio sezonas trunka neilgai.

„Žaidėjai turėtų Lietuvoje žaisti 8-10 rungtynių daugiau negu dabar. Tai yra sportas, kuriame mokymasis vyksta žaidžiant. Vien treniruotės nebus naudingos jeigu žaidėjai neturės galimybių parodyti aikštėje tai, ką išmoko. Tai vadinama patirtimi, – sakė N.Manyosha. – Taip pat norėtųsi, kad regbis labiau įtrauktų šeimas. Klubai ir žaidėjai turėtų į savo veiklą įtraukti mamas, tėvus, brolius, seseris, draugus. Nes dabar susidomėjimas regbiu šeimose iškart dingsta, kai vienintelis regbiu užsiimantis žmogus pasitraukia iš šio sporto“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kardas

kardas portretas
O ką aš sakiau?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių