Žiemą lauke bėgiojantis S. Bertašius: apie apledėjusius laiptus ir legendinę arbatą

  • Teksto dydis:

„Nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga“, – tokiu tautosakos lobyne randamu posakiu žiemą turėtų vadovautis bėgimo mėgėjai.

Įprastiniu treniruočių lauke grafiku gyvena ir vienas geriausių Lietuvos bėgikų Simas Bertašius. Tiesa, su daugiau sluoksnių rūbų.

Lietuvos 1500 m bėgimo rekordininkas, praėjusią vasarą Europos čempionate 1500 m distancijoje 6 vietą užėmęs S. Bertašius žiemos sąlygų nekeiksnoja. Kalbėdamas su tinklalapiu LTeam.lt, stajeris pasakojo apie bėgimo subtilybes žiemą.

„Žiemą rezultatai sustingsta, kaip kokie sąnariai, – pasakoja S. Bertašius. – Oro sąlygos šaltesnės, greičiai mažesni, bet iš esmės bėgioti šaltu sezonu man patinka. Įvairovė yra gerai. Vasarą karštis kartais irgi atsibosta.“

Lengvai bėgimo žiemą iššūkį atlaikantis sportininkas sutiko atremti ir vienuolika provokuojančių „LTeam“ klausimų apie bėgiojimą žiemą.

- Simai, kokiu šalčiausiu oru esi bėgęs lauke?

- Buvo -24 laipsniai šalčio. Tokiame šaltyje bėgau prieš kelis metus. Buvo šalta.

- Kiek sluoksnių rūbų dėvėjai bėgdamas?

- Penkis sluoksnius – termo marškinėliai, trys skirtingi marškinėliai ir neperpučiama striukė. Kartais improvizuoju su savo žiemine apranga. Išbandau įvairius variantus.

- Bėgant svarbu neprarasti skysčių... Ką manai apie bėgimą su termosu?

Jei tai būtų termosas-kuprinė – nematau jokių problemų ir net žinau, kas tame termose būtų – legendinė trenerio Juozapo Garalevičiaus arbata. Ja po treniruotės gaivinamės, apie ją bėgimo bendruomenėje jau sklando legendos ir padavimai (juokiasi).

- Ką manai apie vilnones kojines, jei bėgi prie – 15 temperatūros?

- Jų nesirinkčiau. Geriau dvi paprastų kojinių poros.

- Kas geriau: bėgti apledėjusiais laiptais į viršų ar leistis žemyn?

- Esu ne kartą tokiais laiptais „bėgęs“ žemyn. Žemyn bėgti yra lengviau, tačiau nuo per didelio greičio gali nukentėti užpakalis. 

- Su kuria Lietuvos įžymybe norėtum prabėgti lengvą žieminį krosą?

- Mantas Stonkus. Su juo bėgti būtų įdomu tiek pokalbio prasme, tiek Manto sveikatos prasme – manau, jis bėgimą tikrai atlaikyti fiziškai. Atrodo labai tvirtas vyras. Naudodamasis proga, kviečiu Mantą kartu pabėgioti. Galbūt jis perskaitys šį straipsnį ir priims pasiūlymą. 

- Kokį didžiausią atstumą esi nubėgęs žiemą?

- Esu nubėgęs apie 20 kilometrų.

- Ką maloniausia žiemą lenkti? Kelininkus, slidininkus, eismo kamščius?

- Smagiausia bėgant lenkti kamščius, nes būtent tada labiausiai džiaugiuosi, jog neturiu automobilio.

- Populiariausias garso takelis ausinėse bėgiojant žiemą?

- Neturiu žiemos bėgiojimo takelio. Bėgiodamas klausau įvairią muziką, bet labiausiai dominuoja grupės „Linkin park“ dainos. Jie turi įvairių gerų kūrinių.

- Šaltas dušas po bėgimo šaltą žiemą - UŽ/PRIEŠ?

- Griežtai prieš. Neatlaikyčiau tokių apkrovų (juokiasi).

Žiemiškai pabėgioti bus galima vasario 1-3 dienomis Druskininkuose vyksiančio „LTeam olimpinio žiemos festivalio“ metu.

Vasario 1 dieną, penktadienį, vyks naktinis 3 km bėgimas „Xtrasa sprintas“. Jis ypatingas tuo, kad bėgimo dalyviai distanciją bandys įveikti tamsiuoju paros metu ir paskutinius 640 metrų bėgs „Snow Arenos“ lauko trasa ir finišuos įkopę į solidų kalną.

Vasario 2 dieną vyks 10 km bėgimas „Miško trasa“, o vasario 3 dieną, sekmadienį, visi kviečiami įveikti 5 km arba 10 km ekstremaliame bėgime miško takais ir natūraliomis gamtos kliūtimis „Xtrasa“.

Daugiau informacijos ir registracija į LTeam bėgimus - http://www.lteam.lt/renginiai/lteam-bgimai



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių