Rusija apgailestauja dėl draudimo dalyvauti olimpiadoje

  • Teksto dydis:

Rusija trečiadienį išreiškė nusivylimą draudimu jai dalyvauti žiemos olimpiadoje, bet neparodė didelio nustebimo, o prezidentas Vladimiras Putinas galimo olimpiados boikoto dar nekomentavo.

Antradienį Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) paskelbė diskvalifikuojantis Rusiją per 2018 metų vasario žiemos olimpiadą Pietų Korėjos mieste Pjongčange dėl valstybės remtos dopingo programos. Vis dėlto Rusijos sportininkai galėtų varžytis su olimpine vėliava, kaip neutralūs atletai, pažymėjo komitetas.

V. Putinas trečiadienį Maskvoje turi pasakyti kalbą ir, kaip tikimasi, pateiks savo požiūrį dėl TOK sprendimo. Kremlius jo dar nekomentavo.

Rusijos olimpinio komiteto vadovas Aleksandras Žukovas antradienį TOK sakė, kad „švarių“ sportininkų baudimas yra „neteisingas ir amoralus“.

Rusijos žiniasklaida reiškė apgailestavimą dėl sprendimo, bet sveikino galimybę kai kuriems sportininkams dalyvauti, nors ir griežtomis sąlygomis.

„Labai sunku priimti kaltinimus ir bausmes. Bet mūsų sportininkų likimas ir mūsų vietos išsaugojimas olimpinėje šeimoje svarbiau“, – rašė dienraštis „Sport Ekspress“.

„Be Rusijos negalima apsieiti“, – pirmajame puslapyje skelbė Kremlių remiantis dienraštis „Izvestija“, kuris pabrėžė, kad „Rusijos olimpiniai sportininkai Tėvynės garbę gins po bet kokia vėliava.“

„Ar Rusija bus olimpiadoje, bet be vėliavos?“ – klausė „Sport Ekspress“, kuris TOK sprendimą pavadino beprecedenčiu.

Sprendimą laikraštis vadino „labai griežtu ir kai kuriais atžvilgiais net žeminančiu Rusiją“, paminėdamas draudimą buvusiam sporto ministrui ir dabartiniam vicepremjerui Vitalijui Mutko visą gyvenimą dalyvauti žaidynėse.

Vis dėlto TOK prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas) „paliko Rusijai atviras duris“, leisdamas sportininkams tam tikra forma dalyvauti, net su žodžiu „Rusija“ ant uniformų, rašė laikraštis.

Kai kurios sporto figūros su tuo sutiko. Ledo ritulio puolėjas Ilja Kovalčiukas valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė: „Privalome vykti į olimpiadą. Atsisakymas reiškia pasidavimą.“

Šuolių su kartimi žvaigždė Jelena Isinbajeva TASS sakė: „Kreipdamasi į mūsų sportininkus noriu pasakyti, kad jie jokiu būdu nenusiviltų ir toliau treniruotųsi žaidynėms.“

Kremlių remianti žiniasklaida didžiausią dėmesį skyrė Grigorijaus Rodčenkovo, kuris davė parodymus apie valstybės kontroliuojamą dopingo programą, diskreditavimui.

G. Rodčenkovas, atskleidęs valstybės remtą dopingo schemą 2014 metų žiemos olimpiadai Sočyje, ėmė slapstytis Jungtinėse Valstijose.

„Grigorijus Rodčenkovas yra tobulas išdavikas“, – rašė bulvarinis dienraštis „Komsomolskaja pravda“.

Pasak laikraščio, TOK veiksmai įrodė, kad „galima sunaikinti visą olimpinę šalį, remiantis netiesioginiais įrodymais ir vienu liudininku, kurio atžvilgiu vyko baudžiamasis tyrimas ir kuris buvo gydomas psichiatrijos ligoninėje“.

Kremlius išanalizuos TOK draudimą

Kremliui reikia išanalizuoti Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sprendimą uždrausti Rusijai ir jos sporto pareigūnams dalyvauti būsimoje Pjongčango žiemos olimpiadoje, ir tik tada bus sprendžiama dėl šalies dalyvavimo žaidynėse, trečiadienį sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas.

Pasak Dmitrijaus Peskovo, „reikia atidėti emocijas į šalį, rimtai išanalizuoti“ sprendimą ir tik tada imtis kokių nors veiksmų. Atstovas taip pat sakė, kad Rusijai „dar reikia atsakyti į kai kuriuos (TOK) klausimus“.

Paklaustas, ar Rusijos pareigūnai, kuriems buvo uždrausta dalyvauti olimpiadoje, bus kaip nors nubausti ar atleisti, D. Peskovas atsakė, kad tai nėra prioritetas ir kad svarbiau yra „ginti mūsų sportininkų interesus“.

Anksčiau Rusijos parlamentarai kaltino šalies sporto pareigūnus padarius nepakankamai, kad tokio TOK sprendimo nebūtų.

Rusijos parlamento aukštųjų rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas sakė, kad šis sprendimas „aiškiai yra Vakarų politikos suvaržyti Rusiją dalis“, bet tvirtino, jog šalies sporto pareigūnai yra kalti ir „turi asmeniškai atsakyti“, kad leido tam įvykti.

Federacijos Tarybos Procedūrų komiteto pirmininko pavaduotojas Vladimiras Poletajevas nuėjo dar toliau.

„Visi mūsų sporto pareigūnai, įskaitant Rusijos olimpinį komitetą, turi asmeniškai atsakyti už draudimą Rusijai ir atsistatydinti“, – sakė V. Poletajevas, kurį citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Alternatyva – „švarūs“ Rusijos sportininkai

Žiemos olimpiados organizatoriai trečiadienį paskelbė, jog jiems labiau patiktų, jei rusai varžytųsi su savo vėliava, bet kaip „antrą geriausią“ variantą priima Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sprendimą, kuriuo „švariems“ rusams leidžiama dalyvauti žaidynėse kaip neutraliems sportininkams.

„Mums tai atrodo kaip antra geriausia alternatyva, nors ir ne pati geriausia, kad Rusijos sportininkams bent jau bus leista varžytis individualiai“, – sakė Pjongčango olimpiados organizacinio komiteto vadovas Lee Hee-bumas (Li Hibomas).

Šis draudimas yra griežčiausios TOK kada nors už dopingą paskelbtos sankcijos, bet Rusijos sportininkams, galintiems įrodyti, kad yra „švarūs“, buvo suteikta galimybė varžytis Pjongčange.

Sprendimas žaidynių organizatorius užklupo netikėtai, interviu radijui sakė Lee Hee-bumas.

Be to, dėl tokio TOK sprendimo Maskva galėtų boikotuoti olimpiadą. Organizatoriai labai norėtų to išvengti, nes bilietų parduodama mažai ir vis labiau nerimaujama dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ir raketų bandymų.

„Nežinojome, kad (bausmė) bus tokia didelė“, – sakė Lee Hee-bumas ir pridūrė, kad prieš sprendimo paskelbimą TOK vyko „karšti debatai“.

Pasak Lee Hee-bumo, jis „neoficialiai“ perdavė TOK, jog viliasi, kad Rusija kaip nors galės dalyvauti, bet gerbia naujausią TOK sprendimą.

„Sutinkame su TOK ... sprendimu, kad Rusija gali varžytis su neutralia vėliava, ir jį gerbiame“, – sakoma Pjongčango olimpiados organizacinio komiteto pareiškime.

Pasak Lee Hee-bumo, dar per anksti nerimauti dėl galimo Maskvos boikoto. „Dar per anksti prognozuoti, nes šį sprendimą priims Rusija“, – sakė jis.

Tačiau jis pažadėjo raginti Maskvos pareigūnus „leisti kaip galima daugiau atletų“ atvykti į olimpiadą.

Kelios valstybės kėlė klausimus dėl to, ar saugu siųsti sportininkus į olimpiadą, vyksiančią kalnų kurorte vos už 80 km į pietus nuo smarkiai įtvirtintos sienos su Šiaurės Korėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Danas

Danas portretas
Galu gale musu vyriausia broli pasodino i vieta .Ar tai smugis i pasirdzius ? Greiciausiai tai spyris i pautus .

klp

klp portretas
maziau "ratuku" reikejo ryti...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių