10 ryškiausių žvaigždžių, kurios praleis Europos čempionatą

Nors Europos krepšinio čempionate netrūks skambių pavardžių, keliolika garsių krepšininkų dėl įvairių priežasčių savo šalių rinktinėms kovoti dėl vietų olimpinėse žaidynėse nepadės.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia ryškiausias žvaigždes, kurios praleis 2015-ųjų Europos krepšinio čempionatą.

10. Kristapas Porzingis (Latvija, sunkusis kraštas, 20 m., 216 cm, Niujorko „Knicks“)

Jaunasis latvių supertalentas dar nėra įrodęs, kad gali vesti rinktinę į pergales, tačiau jau dabar jį galima vadinti ryškia žvaigžde. Vasarą K. Porzingis buvo bene dažniausiai minimas Europos krepšininkas JAV žiniasklaidoje. Latvį ketvirtuoju šaukimu pasirinko Niujorko „Knicks“ klubas. Krepšininkas priėmė sprendimą, jog nori kiek įmanoma geriau pasiruošti debiutiniam sezonui NBA lygoje, todėl Latvijos rinktinei Rygoje nepadės. K.Porzingis pabrėžė, kad rinktinės marškinėlius būtinai apsivilks ateityje.

9. Bobanas Marjanovičius (Serbija, vidurio puolėjas, 27 m., 221 cm, San Antonijaus „Spurs“)

Kol kas B. Marjanovičiaus nebuvo blykstelėjęs su Serbijos rinktine, tačiau šie metai galėjo tapti kitokiais. Mes kalbame apie vidurio puolėją, kuris Eurolygoje per rungtynes vidutiniškai rinko po 17 taškų ir 11 atkovotų kamuolių. B.Marjanovičius stipriai patobulėjo ir tapo nesustabdoma jėga po krepšiais Europoje. Serbas sudarė kontraktą su viena pajėgiausių NBA komandų San Antonijaus „Spurs“. Būtent „Spurs“ uždraudė B.Marjanovičiui žaisti Europos čempionate dėl kojos problemų.

8. Timofejus Mozgovas (Rusija, vidurio puolėjas, 29 m., 216 cm, Klivlando „Cavaliers“)

Pagrindinis Rusijos rinktinės vidurio puolėjas su Klivlando „Cavaliers“ klubu nužygiavo iki NBA finalo. Atkrintamųjų varžybų metu rusas buvo rimtas LeBrono Jameso pagalbininkas, o rinktinėje jam buvo numatyta pagrindio žaidėjo rolė. T. Mozgovo planus sujaukė dešiniojo kelio operacija. Neturėdama ir Aleksandro Kauno, Rusijos rinktinė liko be pajėgaus „centro“.

7. Ricky Rubio (Ispanija, įžaidėjas, 24 m., 193 cm, Minesotos „Timberwolves“)

Nors įžaidėjo pozicijoje ispanai turi daug talento (Sergio Rodriguezas, Pau Ribas, Sergio Llullas), šiame čempionate R. Rubio veikiausiai būtų buvęs pagrindinis atakų organizatorius. R.Rubio niekada nebūna Ispanijos rinktinės lyderis, tačiau komandai trūks jo gebėjimų vadovauti puolimui ir aikštės matymo. Įžaidėjui dar pavasarį buvo atlikta čiurnos operacija ir dėl užsitęsusios reabilitacijos jis Europos čempionate nerungtyniaus.

6. Joakimas Noah (Prancūzija, vidurio puolėjas, 30 m., 211 cm, Čikagos „Bulls“)

Prancūzijos rinktinei tik sykį prieš ketverius metus sutikęs padėti vidurio puolėjas J. Noah pats pareiškė, kad žaidimas Europos čempionate nėra jo prioritetas. Sezonas NBA lygoje J.Noah nebuvo itin sėkmingas, jo taškų vidurkis lyginant su 2014-2015 m. sezonu nuo 12,6 per rungtynes smuko iki 7,2, o atkovotų kamuolių nuo 11,3 iki 9,6. Negana to, prancūzo baudų pataikymas buvo prasčiausias karjeroje (60 proc.). „Centras“ priėmė sprendimą kiek įmanoma geriau pasiruošti naujam sezonui su Čikagos „Bulls“ ir dar kartą atsuko nugarą rinktinei. Atrodė, kad Europos čempionams J.Noah nelabai trūks, tačiau iškritus Alexiui Ajinca, jis būtų labai reikalingas Vincento Collet kariaunai.

5. Sergas Ibaka (Ispanija, sunkusis kraštas, 25 m., 208 cm, Oklahomos „Thunder“)

S. Ibaka išreiškė norą atstovauti Ispanijai Europos čempionate, tačiau rinktinės vyriausiasis treneris Sergio Scariolo rinkosi tarp dviejų natūralizuotų krepšininkų ir šįkart nusprendė suteikti šansą Čikagos „Bulls“ krašto puolėjui Nikola Mirotičiui. N.Mirotičius ir S.Ibaka yra tos pačios pozicijos, tačiau labai skirtingo stiliaus žaidėjai. Nemažai krepšinio ekspertų mano, kad sėkmingai Madrido „Real“ klube rungtyniavęs N.Mirotičius europietiškame krepšinyje jausis geriau.

4. Donatas Motiejūnas (Lietuva, sunkusis kraštas, 25 m., 213 cm, Hjustono „Rockets“)

D. Motiejūnas turėjo puikų sezoną NBA lygoje ir Lietuvos krepšinio aistruoliai jau svajojo apie sunkiai sulaikomą jo ir Jono Valančiūno duetą po krepšiu. Deja, dėl nugaros problemų D.Motiejūnui teko praleisti NBA atkrintamąsias varžybas bei atsisveikinti su mintimis rungtyniauti Europos čempionate. Lietuvos rinktinei labai stigs D.Motiejūno individualaus meistriškumo. Šiame čempionate jis galėjo tapti tikru rinktinės lyderiu.

3. Enesas Kanteris (Turkija, vidurio puolėjas, 23 m., 211 cm, Oklahomos „Thunder“)

Praėjusį sezoną į Oklahomos „Thunder“ persikėlęs turkas E. Kanteris šioje NBA komandoje suspindėjo. Oklahomos komandoje jis vidutiniškai per rungtynes rinko po 18,7 taško ir po 11 atkovotų kamuolių. E.Kanteris tikėjosi prisidėti ir prie Turkijos rinktinės, bet iš pradžių įsivėlė į konfliktą su šalies krepšinio federacija, o paskui nusprendė pasidaryti artroskopinę kelio operaciją. Šiame Europos čempionate Turkijos rinktinė neturės daug ryškių žvaigždžių ir metimą iš tolimų distancijų ženkliai patobulinęs E.Kanteris tikrai būtų tapęs komandos lyderiu.

2. Goranas Dragičius (Slovėnija, įžaidėjas, 29 m., 191 cm, Majamio „Heat“)

Slovėnai neteko ryškiausios savo žvaigždės ir puolimo variklio. Be G.Dragičiaus Slovėnijos rinktinė yra labai pažeidžiama ir neatrodo pajėgesnė už tokias Europos čempionato vidutiniokes kaip Gruzija ar Lenkija. Įspūdingu greičiu pasižymintis atakų organizatorius vasarą skyrė poilsiui dėl savo žmones nėštumo. Jis taip pat koncentravosi į naujos sutarties su Majamio „Heat“ sudarymą. Slovėnija neturi tokių resursų, kuriais galėtų kompensuoti vyresniojo G.Dragičiaus praradimą.

1. Marcas Gasolis (Ispanija, vidurio puolėjas, 30 m., 216 cm, Memfio „Grizzlies“)

Kol vyresnysis brolis Pau sieks dar vieno Europos čempiono titulo, M. Gasolis rengsis naujam NBA sezonui. Dar pavasarį M.Gasolis informavo Ispanijos krepšinio federaciją, kad vasarą skirs poilsiui. Vienas geriausių NBA „centrų“ sudarė įspūdingą 110 mln. vertės sutartį su Memfio „Grizzlies“ klubu. Ispanų priekinė linija net ir be jaunesniojo M.Gasolio atrodo galingai, bet tokio talentingo ir įvairiapusiško krepšininko nepasigesti neįmanoma.

Verti paminėjimo: Alexas Lenas (Ukraina), Aleksejus Švedas (Rusija), Jose Calderonas, Juanas Carlosas Navarro (Ispanija), Alexis Ajinca (Prancūzija), Bo McCalebas (Makedonija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių