Rinktinės strategas atsisuko į jaunimą

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė šių metų Europos čempionate gali nustebinti ir varžovus, ir savo sirgalius. Šiandien Dainiaus Adomaičio pristatytame kandidatų sąraše – visi pajėgiausi šalies krepšininkai, tačiau gausu ir mažiau žinomų pavardžių.

Sugrįžę Lukas Lekavičius, Šarūnas Vasiliauskas ar Deividas Dulkys, tačiau išbrauktas gynėjas Vaidas Kariniauskas ir vidurio puolėjas Robertas Javtokas. Tokius nacionalinės komandos rėmus ketvirtadienį Kaune nubrėžė D.Adomaitis. Tiesa, 43 metų specialistas akcentavo, kad tai – preliminari rikiuotė, iš kurios turės likti tik 12 žaidėjų.

Dabartinis, per tris dešimtis pavardžių aprėpiantis krepšininkų sąrašas, jau kitą mėnesį susitrauks beveik perpus. Jame likę 18 kandidatų bus kviečiami į pirmąją stovyklą, prasidėsiančią liepos 21 d. Palangoje. Lietuviai turės vos šešias savaites, kad pasiektų optimalią sportinę formą. Savo įdirbį D.Adomaičio kariauna privalės demonstruoti nuo rugpjūčio 31 d., kai Tel Avive pradės Europos čempionato kovas. Grupėje mūsų šalies atstovų laukia Ukrainos, Izraelio, Gruzijos, Italijos ir Vokietijos ekipos.

„Dėl kai kurių kandidatų situacija kol kas neaiški. Tiesa, bendravome ne tik su pagrindiniais žaidėjais, bet ir su tokiais patyrusiais kaip Kšištofas Lavrinovičius ar Tomas Delininkaitis. Vyrai sutiko, kad jei reikės pagalbos, jie tikrai padės, - pabrėžė D.Adomaitis. - Didelį dėmesį skiriame ir jaunų žaidėjų analizei, kurie išsiskiria savo amžiaus grupėse ir kurie rinktinei praverstų ateityje. O svarbiausia, kad visi būtų sveiki, išvengtų traumų, išsispręstų kitus rūpesčius“.

- Rinktinės sąraše labai daug jaunų krepšininkų. Ar tai reiškia, kad į Europos pirmenybes vyksite grūdinti jaunimo, ar sieksite aukščiausių rezultatų?

- Nepamirškite, kad sąrašas – išplėstinis. Birželio mėnesį paskelbsiu 18 žaidėjų, kurie bus kviečiami į stovyklą. Treneriai nori suteikti šansą jaunimui, kad šis parodytų azartą. Kiekvienas turės galimybę, bet turės įrodyti savo amžiaus grupėse, jog yra vertas rinktinės.

– Dėl kurių kandidatų yra daugiausia nežinomybės?

– Visi labai gerai žinote Donato Motiejūno situaciją. Dėl visų kitų žaidėjų, kurie bus pakviesti į pirmąją stovyklą, manau, paaiškės tik pasibaigus sezonui.

– Kai kurie krepšininkai yra užsiminę, kad su jais kalbėjotės dėl atstovavimo rinktinei, bet jų sąraše nėra. Tad ko tikėtis jiems?

– Kol kas mums patiems nėra aiški situacija, kurie žaidėjai galės žaisti atrankos į pasaulio čempionatą turnyre, todėl neatmetu galimybės, kad net tas dabartinis sąrašas gali dar labiau išsiplėsti. Dabar mums svarbiausia yra Europos čempionatas, bet privalome planuoti ir ateitį.

– Ar visi NBA rungtyniaujantys lietuviai spės į pirmąją stovyklą?

– Kai kurie tikriausiai prisijungs nuo pat pradžių, dėl kai kurių vyksta derybos su klubais dėl jų individualių treniruočių.

Kandidatų sąrašas

Gynėjai: Mantas Kalnietis (Milano „Emporio Armani“), Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“), Mindaugas Girdžiūnas (Klaipėdos „Neptūnas“), Šarūnas Vasiliauskas (Ušako „Sportlif“), Arnas Velička (Barselonos „Barcelona Lassa“), Renaldas Seibutis, Artūras Milaknis (abu Kauno „Žalgiris“), Rokas Giedraitis (Vilniaus „Lietuvos rytas“), Adas Juškevičius, Martynas Gecevičius (Saragosos „Tecnyconta“), Marius Grigonis (Tenerifės „Iberostar“), Deividas Dulkys (Santjago De Kompostelos „Rio Natura Monbus“), Arnoldas Kulboka (Bambergo „Brose Bamberg“).

Puolėjai: Jonas Mačiulis (Madrido „Real“), Mindaugas Kuzminskas (Niujorko „Knicks“), Edgaras Ulanovas (Kauno „Žalgiris“), Eimantas Bendžius (Santjago De Kompostelos „Rio Natura Monbus“), Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“), Deividas Gailius (Vilniaus „Lietuvos rytas“), Domantas Sabonis (Oklahomos „Thunder“), Paulius Jankūnas, Gytis Masiulis (Kauno „Žalgiris“), Donatas Motiejūnas (Naujojo Orleano „Pelicans“), Gediminas Orelikas (Bandirmos „Banvit“).

Vidurio puolėjai: Jonas Valančiūnas (Toronto „Raptors“), Antanas Kavaliauskas, Laurynas Birutis (Kauno „Žalgiris“), Artūras Gudaitis (Vilniaus „Lietuvos rytas“), Evaldas Kairys (Ušako „Sportif“), Egidijus Mockevičius (Long Ailendo „Nets“), Martynas Sajus (Starogardo „Polpharma“).

Draugiškos rungtynės:

Rugpjūčio 4 d., Klaipėda: Lietuva – Lenkija

Rugpjūčio 5 d., Klaipėda: Lietuva – Gruzija arba Latvija

Rugpjūčio 9 d., Orleane (Prancūzija): Lietuva – Kroatija

Rugpjūčio 10 d., Orleane (Prancūzija): Lietuva – Prancūzija

Rugpjūčio 15 d., Kaune: Lietuva – Prancūzija

Rugpjūčio 18 d., Rygoje (Latvija): Lietuva – Rumunija

Rugpjūčio 19 d., Rygoje (Latvija): Lietuva – Latvija

Rugpjūčio 23 d., Šiauliuose: Lietuva – Islandija

Rugpjūčio 25 d., Vilniuje: Lietuva – Ispanija



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gecevičius, Dulkys...O vargeli...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių