Bendradarbiaus Lietuvos ir Prancūzijos krepšinio federacijos

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) pradeda glaudžiai bendradarbiauti su viena pirmaujančių pasaulyje savo srityje Prancūzijos krepšinio federacija (FFBB). Siekiant aptarti bendradarbiavimo kryptis ir konkrečias priemones, šią savaitę Prancūzijoje lankėsi LKF prezidentas Arvydas Sabonis ir generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

"Žinojome, kad prancūzų federacija dirba įspūdingai. Dabar pamatėme savo akimis. Įspūdinga. Tačiau ir jie norėtų iš mūsų kai ko išmokti, mes taip pat galime jiems būti naudingi. Beje, iniciatyva bendradarbiauti kilo iš abiejų pusių - jie labai vertina ir gerbia Lietuvos krepšinio pasiekimus. Tai ir sutarėme bendradarbiauti", - sakė trečiadienį grįžęs iš Paryžiaus A.Sabonis.

LKF vadovai Paryžiuje susitiko su FFBB prezidentu Jeanu Pierreu Siutat'u, 2015 m. Europos vyrų krepšinio čempionato organizatoriais, kitais FFBB darbuotojais. Lietuviams buvo aprodyti Prancūzijos krepšinio namai - 6 aukštų pastatas, kuriame įsikūrusi FFBB ir krepšinio muziejus, pristatyta FFBB, kurioje dirba 130 žmonių, administravimo sistema.

"Labai įdomi jaunųjų krepšininkų rengimo sistema, sužinojome kai kurių įdomių idėjų", - sakė A.Sabonis.

LKF atstovai apsilankė Prancūzijos lygos varžybose, kurių pradžioje ginčo kamuolį iškilmingai išmetė A.Sabonis

LKF vadovams buvo parodytas Nacionalinio sporto ir fizinio švietimo institutas (INSEP), kuriame mokosi 900 sportininkų (24 olimpinės sporto šakos) ir dirba 400 žmonių. Mokslus ir sportą šioje įstaigoje per šalies olimpinį komitetą ir Sporto ministeriją remia vyriausybė.

INSEP yra baigę Tony Parkeris, Ronny Turiafas, Borisas Diaw ir daugelis kitų žinomų Prancūzijos krepšininkų.

Į INSEP vaikai patenka po kruopščios atrankos - kasmet į savo amžiaus grupę priimami mokytis ir sportuoti tik po 13-14 vaikų iš visos Prancūzijos. FFBB kiekvienam jaunajam krepšininkui ir krepšininkei per metus skiria 11 tūkst. eurų. Beje, metinis FFBB biudžetas - apie 30 mln. eurų.

INSEP atstovauja po 2 šešiolikmečių ir aštuoniolikmečių merginų ir vaikinų komandas. Merginos rungtyniauja antroje pagal pajėgumą Prancūzijos lygoje (be teisės pakilti ir iškristi), vaikinai - tomis pačiomis sąlygomis - trečioje pagal pajėgumą. Visi kiti vaikai savaitgaliais žaidžia už savo buvusias komandas jaunimo lygose.

LKF ir FFBB atstovai aptarė ir krepšinio agentų veiklą. Prancūzijoje krepšinio agentų veiklą griežtai reglamentuoja šalies įstatymai. Iki 18 metų agentai negali pateikti jokio kontrakto nei jauniesiems krepšininkams, nei jų tėvams. Visiems agentams privalomos licencijos, laikomi du testai - olimpiniame komitete ir federacijoje. Beje, tarp 101 licencijuoto Prancūzijoje krepšinio agento yra ir lietuvis.

Licencijas turi ir visi krepšininkai - yra 560 tūkst. licencijuotų žaidėjų. Tai - antras rodiklis po futbolo. Prancūzijoje registruota 4500 krepšinio klubų. Beje, visi aukščiausios lygos, kurios varžybas vykdo FFBB, klubai privalo turėti jaunimo komandą, rungtyniaujančią jaunimo lygoje.

Prancūzijoje yra daugiau nei 7000 licencijuotų krepšinio trenerių, 560 teisėjų.

LKF vadovų kelionės metu buvo sutarta ir dėl konkrečių bendradarbiavimo žingsnių.

Šiais metais Prancūzijoje trejas draugiškas rungtynes žais Lietuvos nacionalinė moterų rinktinė, aštuoniolikmetės prancūzės stovyklaus Druskininkuose, šešiolikmečiai Prancūzijos krepšininkai planuoja surengti Kaune treniruočių stovyklą, o kitais metais Lietuvoje planuojamos pirmos Lietuvos ir Prancūzijos vyrų rinktinių draugiškos rungtynės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių