Vyrų rinktinė – D.Adomaičiui, moterų – M.Šerniui

"Televizijos kamerų tiek, kiek per Seimo rinkimus", – stebėjosi Kaune, Savanorių prospekte, įsikūrusio biurų pastato, kuriame yra ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) būstinė, darbuotojai, o žurnalistų minia laukė atsakymo į vienintelį klausimą.

Mokė demokratijos

LKF vykdomojo komiteto (VK) posėdis, kuriame paaiškėjo, kas perims Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vairą, antradienį prasidėjo emocingai ir netgi su slaptumo skraiste.

Posėdis ir balsavimas vyko už uždarų durų, o prieš procedūrą kilo diskusijų dėl rinkimų formos.

"Turi būti kažkokia demokratija – kandidatai, svarstymas, o ne vienas pretendentas. Mes juk nieko nežinome", – LKF prezidentui Arvydui Saboniui priekaištavo LKF VK narys Vydas Gedvilas.

Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos garbės prezidento argumentai buvo išgirsti. LKF atstovai oficialiai pateikė Dainiaus Adomaičio kandidatūrą. V.Gedvilas, Lietuvos krepšinio lygos (LKL) prezidentas Remigijus Milašius ir keli kiti LKF VK nariai pasiūlė Rimą Kurtinaitį.

Po daugiau nei dvi valandas trukusių diskusijų surengtą balsavimą įtikinamai laimėjo Klaipėdos "Neptūno" krepšininkus treniruojantis D.Adomaitis. 42-ejų strategui, surinkusiam net 10 iš 14 balsų, bus siūloma tapti Jono Kazlausko įpėdiniu.

"D.Adomaitis – perspektyvus naujos kartos treneris", – pareiškė A.Sabonis ir pridūrė, kad šis specialistas buvo trečias tarp penkių kandidatų, kuriuos įvardijo ir rinktinės žaidėjai.

Pirmieji du – J.Kazlauskas ir Šarūnas Jasikevičius – nepanoro dirbti su rinktine. Žaidėjų sąraše dar buvo Kęstutis Kemzūra ir R.Kurtinaitis.

Patirtis – kukloka

LKF VK posėdyje D.Adomaitis nedalyvavo, nes su uostamiesčio komanda rengėsi Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) čempionų lygos rungtynėms.

Iš Šakių kilęs D.Adomaitis žaidėjo karjerą pradėjo legendinėje Vilniaus "Statyboje", bet bene svariausius laimėjimus pasiekė 1998 ir 1999 m., kai su Kauno "Žalgiriu" iškovojo R.Saportos taurę ir tapo Eurolygos čempionu. 2000-aisiais su Lietuvos rinktine jis laimėjo Sidnėjaus olimpiados bronzą.

Trenerio karjerą buvęs taikliarankis puolėjas pradėjo 2009-aisiais, tapęs Slupsko "Energa Czarni" (Lenkija) trenerio asistentu, o vėliau jau pats dvejus metus vadovavo šiai ekipai. 2012 m. jis persikėlė į kitą Lenkijos klubą – Vloclaveko "Anwil", tačiau jame neužsibuvo. 2012–2014 m. D.Adomaitis dirbo Vilniaus "Lietuvos ryto" komandos vyriausiojo trenerio asistentu, o 2014 m. pavasarį perėmė sostinės ekipos vairą.

D.Adomaičio vadovaujamas "Neptūnas" praėjusį sezoną netikėtai tapo Lietuvos vicečempionu, o anksčiau šis treneris atvedė kuklų Utenos "Juventus" klubą iki LKL čempionato bronzos medalių. Pastaruosius dvejus metus D.Adomaitis buvo renkamas geriausiu LKL treneriu.

Sugrąžino M.Šernių

Už Kantu (Italija) klube dirbantį R.Kurtinaitį balsavo trys LKF VK nariai. Vienas delegatas susilaikė, o tarp kandidatų paminėtas Panevėžio "Lietkabelio" treneris Kazys Maksvytis palaikymo nesulaukė.

"Su Rimu nebendravau, nes dirbti sutiko D.Adomaitis. Būtų situacija kitokia, būčiau paskambinęs", – paaiškino A.Sabonis.

"Balsavau už R.Kurtinaitį. Kodėl? D.Adomaitis – labai geras strategas, jis ateities treneris, tačiau bijau, kad būdamas jaunas nesudegtų – juk mūsų krepšinio sirgaliai negailestingi. Jeigu jis nepateisins lūkesčių, karjera rinktinėje greitai pasibaigtų", – nuogąstavo V.Gedvilas.

Paskirtas ir Lietuvos moterų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris – 33-ejų Mantas Šernius, jau dirbęs su nacionaline komanda 2013–2015 m. Už jį balsavo 12 LKF VK narių. Po vieną balsą gavo Jurgita Štreimikytė-Virbickienė ir Linas Šalkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių