D. Adomaitis: mūsų jėga – savi krepšininkai

"Dukros – gėris, bet ir vyrus smagu auklėti", – šyptelėjo Dainius Adomaitis. Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Krepšinio federacijos surengtoje vaizdo konferencijoje išgirdo ir rimtų, ir linksmų klausimų.

Liūdnai lietuviams pasibaigęs 40-asis Europos čempionatas, sirgalių ir specialistų kritika rinktinei, artėjanti 2019 m. pasaulio pirmenybių atranka. Šias ir kitas krepšinio mėgėjų pasiūlytas temas aptarė D.Adomaitis.

Rinktinės vairininkas, juokais palyginęs, ką lengviau auklėti – savo dukras ar ambicingus krepšininkus, prakalbo ir apie rimtus dalykus. Pasak jo, dėl Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) diegiamos naujos varžybų sistemos, besikertančios su Eurolygos ir kitais klubų turnyrais, naujasis rinktinės kandidatų sąrašas lipdomas neįtraukiant NBA ir Eurolygos krepšininkų.

– Treneri, per Europos čempionato finalo turnyrą neslėpėte pasipiktinimo Tomo Pačėso ir kai kurių kitų Lietuvos krepšinio specialistų pasisakymais apie rinktinę ir jos varžovus. Ar ne per daug dėmesio skiriate tam, kas kalbama viešoje erdvėje?

– Galiu atsiriboti nuo socialinių tinklų, man tai nėra didelė problema. Reikia suprasti, kad žaidėjai yra iš visai kitos kartos ir gyvena toje virtualioje erdvėje, tad jiems reikia prisitaikyti. Arba tokia situacija: ateina graikų žurnalistai ir klausia, ką pasakė vienas ar kitas žmogus, o tai išverčiama, kad neva pasakė mano komandos asistentas. Tada tai tampa aktualu ir man.

– Ar per čempionatą bendravote su savo pirmtaku, buvusiu ilgamečiu rinktinės treneriu Jonu Kazlausku?

– Varžybų dienomis nesikalbėjome, bet nemažai bendravome planuojant rinktinės pasiruošimo darbus ir prieš pat čempionatą. Diskutavome apie patį pasiruošimą. Esu dėkingas, kad jis pasidalijo savo patirtimi. Esant kai kurioms situacijoms treneris J.Kazlauskas man padėjo pasirinkti gerą sprendimą.

– Ar savo komandos pasirodymą aptarėte su Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovais? Kokia buvo LKF prezidento Arvydo Sabonio pozicija?

– Tai buvo darbo, atlikto per vasarą, analizė. Žinome, kad situacija nėra iš lengvųjų. Krepšinyje visuomet būna tos vadinamosios rungtynės X, kuriose viskas sprendžiasi. Taip, jos nepavyko, bet pats rinktinės žaidimas ir žaidėjų atsidavimas toks, kokio norėjau. Mano ateities planai? Esu įsipareigojęs federacijai visam olimpiniam ciklui.

– Bene daugiausia iečių sulaužyta dėl Donato Motiejūno išvykimo į JAV pas gimdžiusią draugę. Dėl to žaidėjas vėlavo prisidėti prie rinktinės Izraelyje. Kodėl susiklostė tokia situacija?

– Turime suprasti, kiek kai kurie dalykai gyvenime yra itin svarbūs. Panašiai vasarą buvo ir Eimantui Bendžiui bei Jonui Valančiūnui. Mes pasakėme, kad nedarysime jokių kliūčių. Donato sprendimas buvo toks, koks buvo, ir puikiai jį suprantu. Jo emocijos ir pastangos grįžus buvo aukščiausio lygio. Tik galbūt iš Donato visi tikėjosi per daug? Juk jis dvejus metus beveik visiškai nežaidė krepšinio. Neabejoju, kad jis atsigaus, vėl pasitikės savimi ir sugrįš į tą lygį, kuriame buvo.

– Rinktinei trūko patikimai besiginančių žaidėjų. Gal vienu tokių galėjo tapti Lietuvoje likęs Renaldas Seibutis?

– Prieš pasiruošimą pirmenybėms buvome susitikę su kiekvienu žaidėju. Pirmiausia tai buvo paties Renaldo sprendimas. Jis turėjo sveikatos problemų, kurias norėjo susitvarkyti. Jis yra rinktinės starto penketo žaidėjas. Jis ir Paulius Jankūnas yra geriausiai besiginantys rinktinės žaidėjai. Tad Renaldas tikrai būtų rinktinėje, jei būtų sveikas.

– Laukia atranka į 2019 m. pasaulio čempionatą. Ar jau įmanoma nuspėti, kas galėtų atstovauti mūsų komandai?

Kol kas planuojame rungtyniauti be NBA ir Eurolygos žaidėjų, bet viskas dar gali pasikeisti.

– Pastarosiomis dienomis atsirado daug informacijos apie Eurolygos ir FIBA bandymus susitarti, kažkokie pasiūlymai jau teikiami. Aš, kaip treneris, džiaugiuosi, kad bent jau kažkoks dialogas mezgasi. Kol kas planuojame rungtyniauti be NBA ir Eurolygos žaidėjų, bet viskas dar gali pasikeisti. Galutinė pozicija nėra aiški, kiekvieną dieną gali būti naujienų. Žinoma, kai yra tokia situacija, nukenčia krepšinio sirgaliai. Būtų gerai birželio ir rugsėjo vadinamuosius langus rinktinėms sujungti į vieną – liepos pabaigai. Juk turime atsižvelgti į žaidėjus, kurie negali rungtyniauti dvylika mėnesių per metus.

– Kada bus paskelbtas naujas rinktinės kandidatų sąrašas?

– Kompiuteryje jis jau yra, bet dar svarstomas. Iki spalio 12-osios pateiksime 24 žaidėjų pavardes. Nenoriu konkretizuoti, nes kol kas jų yra daugiau. Turime jaunų žaidėjų, kuriems reikia suteikti šansą, kad jie pamatytų rinktinės virtuvę ir lygį, kuris jų laukia.

– Kiek žaidėjų kviesite į treniruočių stovyklą prieš pat atranką?

– Turbūt keturiolika. Situacija tokia, kad lapkričio 23-iąją žaisime Kosove, o kai kurių kandidatų klubai rungtyniaus 18-ą ar 19-ą dieną. Žaidėjai anksčiausiai galės prisijungti 20 d. 21-ąją – treniruotė, o 22-ąją – kelionė. Turime susirinkę greitai viską aptarti ir iškart eiti į kovą. Yra daug niuansų.

– Ką žinote apie pirmąjį varžovą Kosovą? Jie lyg ir neturi garsių žaidėjų?

– Kosove yra pakankamai žinomų krepšininkų. Jie tikrai moka žaisti krepšinį, be to, visi rungtyniauja kartu vienoje lygoje. Tai jų stiprybė. Žinome jų mentalitetą, be to, žais namuose. Manau, kad bus nelengva. Šį atrankos ciklą bus nemažai siurprizų.

– Europos čempionate ne vienai rinktinei padėjo natūralizuotas žaidėjas. Ar toks krepšininkas nepraverstų Lietuvos rinktinei?

– Neįsivaizduoju tokio scenarijaus. Esu prieš tai. Lietuva – krepšinio šalis, todėl rinktinei turi atstovauti mūsų mokyklų ir mūsų trenerių išugdyti žaidėjai. Natūralizacija yra lengviausias problemos sprendimas.

Lietuva – krepšinio šalis, todėl rinktinei turi atstovauti mūsų mokyklų ir mūsų trenerių išugdyti žaidėjai.

– Ar nebus pokyčių rinktinės trenerių štabe?

– Kol kas ne. Labai daug laiko reikia skirti žaidėjams stebėti. Užsienyje yra klubų, su kuriais reikia diskutuoti žaidėjų išleidimo į rinktinę klausimais.

– Galbūt rinktinėje atsiras psichologas?

– Kalbėjome apie tai su LKF vadovais. Psichologija sporte atlieka vis didesnį vaidmenį. Pozicija yra bendra ir ta linkme dirbame. Tai turėtų būti kolektyvo narys, kuris su komanda – praktiškai kiekvieną dieną.

– Iki artimiausių rinktinės rungtynių – beveik du mėnesiai. Ką veikiate per pertrauką po Europos čempionato?

– Stebiu LKL rungtynes, kur žaidžia potencialūs rinktinės kandidatai. Kitą savaitę planuoju keliauti į JAV, dalyvausiu vienos komandos pasiruošimo sezonui etape. Noriu praplėsti savo profesinių žinių bagažą.

– Jei galėtumėte pasirinkti, su kuriuo žmogumi svajojate papietauti?

– Su seru Alexu Fergusonu. Tai nuostabus žmogus, man imponuoja jo požiūris į darbą, atmosferą komandoje. Jo pasiekimai – unikalūs. Kaip tik skaitau jo autobiografiją.

– Dažnas krepšininkas rungtynių dieną nesiskuta barzdos. Ar jūs taip pat laikotės šio prietaro?

– Atvirkščiai, aš rungtynių dieną visada nusiskutu barzdą. Toks yra mano nedidelis ritualas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių