D. Adomaitis: nenuvertinkime rezervų

Lietuvos ir JAV rinktinės daugumą pasaulio čempionato atrankos rungtynių žaidė be savo pajėgiausių krepšininkų, tačiau mūsiškiai pasirodė sėkmingiau.

Išbandė 30 žaidėjų

Europos zonos varžybose trenerio Dainiaus Adomaičio vadovaujama ekipa laimėjo 11 dvikovų ir patyrė vos vieną nesėkmę (pernai svečiuose 65:70 nusileido italams, tačiau jiems šią savaitę Klaipėdoje atsirevanšavo 86:73).

Daugkartiniai olimpiniai ir pasaulio čempionai JAV krepšininkai Amerikos zonoje iškovojo 10 pergalių ir du kartus suklupo (70:78 nusileido meksikiečiams ir 63:80 – argentiniečiams).

Lietuvos rinktinei dažniausiai teko verstis be legionierių iš Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) ir Eurolygoje dalyvaujančių klubų žaidėjų.

Visas dvylika rungtynių žaidė Adas Juškevičius, Eimantas Bendžius ir Rokas Giedraitis, dešimt – Renaldas Seibutis, po vienas – Arnas Kulboka ir Laurynas Birutis, po dvejas – Edgaras Ulanovas, Domantas Sabonis, Gediminas Orelikas, Jonas Valančiūnas, Deividas Gailius, Dovis Bičkauskis ir Egidijus Mockevičius.

D.Adomaitis per atrankos ciklą išmėgino iš viso 30 krepšininkų, o per atrankos etapą JAV nacionalinei komandai vadovavęs strategas Jeffas Van Gundy – 54 žaidėjus, tačiau tarp jų buvo tik keli NBA klubų rezervinių sudėčių atstovai, o daugiausia – iš NBA plėtojimosi lygos ekipų.

Esu vienodai dėkingas visiems žaidėjams – dalyvavusiems visuose varžybų turuose ar atvykusiems į rinktinę tik kartą.

Laukia kovo 16-osios

"Savo darbą atlikome – užėmėme pirmą vietą, turime kelialapį į pasaulio čempionato finalo turnyrą. Esu vienodai dėkingas visiems krepšininkams – dalyvavusiems visuose varžybų turuose ar atvykusiems į rinktinę tik kartą. Kiekvienas įnešė savo indėlį, taip pat ir legionieriai iš NBA", – po paskutinio pergalingo mačo su italais kalbėjo D.Adomaitis.

Trenerio nuomone, Europos čempionės Slovėnijos ar aukščiausio lygio žaidėjų turinčios Kroatijos nesėkmės išryškino šių šalių krepšinio sistemų spragas.

"Mūsų rezervai – didesni, todėl naujas atrankos formatas mums nepakenkė. Tačiau man gaila, kad kartais nuvertiname savo krepšinio sistemą ar žaidėjus, rungtyniaujančius vien Lietuvos krepšinio lygoje", – svarstė D.Adomaitis.

Su kuo teks susikauti pasaulio čempionato finalo turnyre, kuris rugpjūčio 31 – rugsėjo 15 d. vyks Kinijoje, Lietuvos rinktinė sužinos kovo 16-ąją, kai 32 ekipos bus suskirstytos į aštuonias grupes.

Latviai – už borto

Tarp būsimų mūsų krepšininkų varžovų nebus kaimynų latvių – iki tikslo jiems pritrūko bent dviejų taiklių dvitaškių.

Lemiamą I grupės mūšį Podgoricoje su Juodkalnijos ekipa Latvijos rinktinė laimėjo 80:74, tačiau to nepakako revanšui, nes Rygoje pralaimėta 75:84.

Šįkart, likus žaisti 30 sekundžių, latviai pirmavo 75:68, tačiau tuomet tritaškį pataikė Aleksa Popovičius, o vėliau net trys Dairio Bertanio tolimi šūviai buvo pro šalį.

Latvijos ekipos vyriausiojo trenerio Arnio Vecvagaro nuomone, ne vien jo vadovaujamos nacionalinės komandos rezultatus per atrankos ciklą lėmė niekaip nesusitariančių Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) ir Eurolygos interesai.

"Kai mūsų gretose buvo žaidėjai iš Eurolygos klubų, mes pralaimėjome vos vienas rungtynes. Tokios sudėties tikrai būtume prasimušę į pasaulio čempionato finalo turnyrą", – pareiškė A.Vecvagaras.

Įsidrąsino: vienas Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės naujokų G.Masiulis (su kamuoliu) per paskutinį atrankos etapo mačą su italais pataikė tris tritaškius.


Statistika

Lietuva–Italija

86:73 (26:16, 21:13, 14:22, 25:22). Klaipėdos "Švyturio" arena.

Lietuva: G.Masiulis 15 taškų (iš jų 3/4 tritaškių, 4 atkovoti kamuoliai), R.Giedraitis 12 (7 atkovoti kamuoliai), M.Gebenas 11, M.Echodas 10, E.Mockevičius 9, E.Bendžius 8, R.Seibutis 7 (3 klaidos), Ž.Janavičius 6 (5 rezultatyvūs perdavimai), A.Juškevičius 3 (4 rezultatyvūs perdavimai), A.Butkevičius ir Š.Vasiliauskas (5 rezultatyvūs perdavimai) po 2, D.Bičkauskis 1.

Italija: M.Vitali 22 taškai (iš jų 4/6 tritaškių), P.Aradori 10 (iš jų 0/4 tritaškių), P.Biligha 9, A.Filloy'us 7 (6 rezultatyvūs perdavimai), D.Pascolo ir A.Abassas po 6, A.Gentile 5, R.Moraschini ir L.Vitali po 4, G.Ricci 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 21/34 (61 proc.) ir 20/34 (58 proc.), tritaškių – 10/23 (43) ir 8/27 (29), baudų metimų – 14/20 (70) ir 9/12 (75). Atkovota kamuolių – 32 ir 30, perimta – 9 ir 7. Rezultatyvūs perdavimai – 23 ir 15. Klaidos – po 11.


Finalininkai

Europa: Lietuva ir Graikija (abi po 11 pergalių ir 1 pralaimėjimą), Ispanija ir Prancūzija (po 10 ir 2), Vokietija (9 ir 3), Turkija, Italija, Lenkija, Rusija ir Čekija (visos po 8 ir 4), Serbija ir Juodkalnija (po 7 ir 5).

Azija: Kinija (pasaulio čempionato šeimininkė), Naujoji Zelandija, Pietų Korėja ir Australija (po 10 ir 2), Japonija ir Iranas (po 8 ir 4), Jordanija ir Filipinai (po 7 ir 5).

Afrika: Tunisas, Nigerija ir Senegalas (po 10 ir 2), Angola (9 ir 3), Dramblio Kaulo Krantas (7 ir 5).

Amerika: JAV ir Kanada (po 10 ir 2), Argentina, Venesuela ir Brazilija (po 9 ir 3), Puerto Rikas (8 ir 4), Dominikos Respublika (7 ir 5).



NAUJAUSI KOMENTARAI

chinija

 chinija portretas
parodys jo tikra trenerio darba. Laimeti reikia tas rungtynes ,kurias reikia laimeti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių