Europos krepšinio talentės – prie starto linijos

Lietuvos jaunučių (iki 16 metų) krepšinio rinktinė surikiavo savo pajėgas. Šiandien Kauno sporto halėje lietuvės, drauge su penkiolika kitų rinktinių, pradės pasirodymą Europos merginų krepšinio čempionate.

Senojo žemyno pirmenybės startuos penktadienį 14 val. Turkijos ir Belgijos rinktinių dvikova Sporto halėje. Vos 15 min. vėliau "Žalgirio" krepšinio mokyklos salėje (buvusi "Kausta") į kovą stos Vokietijos ir Rusijos komandos. 16.15 val. Sporto halėje ietis sukryžiuos Serbijos ir Nyderlandų krepšininkės, 16.30 val.  "Žalgirio" krepšinio mokyklos salėje susigrums Kroatija ir Lenkija. Ten pat 19 val. pasirodys Italijos ir Vengrijos merginos, o Sporto halėje į aikštę žengs Lietuvos ir Danijos rinktinės.

Prieš šias rungtynes 18.15 val. Sporto halėje įvyks iškilminga čempionato atidarymo ceremonija. Dar anksčiau, 17 val., prie halės vyks bendra krepšinio sirgalių ir Lietuvos vyrų bei moterų rinktinių krepšininkų ir krepšininkių treniruotė, kurios metu taip pat bus siekiama kamuolio varymosi rekordo. Prie arenos įsikūrusioje sirgalių zonoje visi norintieji galės išmėginti rankos taiklumą kartu su Edgaru Ulanovu, Donatu Motiejūnu, Santa Okockyte, Mante Kvedaravičiūte ir Gintare Petronyte. Iššūkį aistruoliams taip pat mes Dalia Belickaitė ir šio čempionato ambasadorė Lina Brazdeikytė.

Pirmąją dieną užbaigs Prancūzija ir Čekija ("Žalgirio" krepšinio mokyklos salė) bei Ispanija ir Latvija (Sporto halė). Pastarieji mačai prasidės 21.15 val.

Lietuvos krepšinio federacija ir čempionato rėmėjas "Always" žiūrovams dovanoja nemokamą patekimą į visas pirmenybių rungtynes. Turnyras tęsis iki rugpjūčio 25-osios. Mūsų šalies atstovės žais D grupėje su Danijos, Rusijos ir Vokietijos ekipomis. Čempionato išvakarėse trumpo pokalbio susėdome su Lietuvos jaunučių rinktinės treneriu Tadu Stankevičiumi.

– Treneri, kokios nuotaikos komanda pasitinka čempionatą?

– Viskas lyg ir neblogai. Baigėme intensyvų pasirengimo etapą. Kontrolinės rungtynės parodė mūsų galimybes, tad dabar ir patys jas žinome geriau. Pamatėme, kad jei merginos drausmingos ir laikosi plano, jos gali kautis netgi su tokiomis pajėgiomis komandomis kaip Prancūzija (šią savaitę vykusiame kontroliniame mače po atkaklios kovos nusileista 53:57). Komandos pasitikėjimas auga, traumos aplenkė, tad nuotaika išties gera.

– Anksčiau minėjote likusias silpnąsias rinktinės žaidimo vietas. Ar per paskutines savaites pavyko jas užlopyti?

– Per savaitę tokie dalykai neįvyksta. Tai metų darbas. Trūksta laiko, o ir žaidėjų meistriškumas toks, koks yra. Bet maksimaliai stengėmės bent sušvelninti problemas, jas paslėpti ir išryškinti mūsų stiprybes. Žinome, ko tikėtis, tad atitinkamai pakoregavome savo taktiką, rungtynių planus.

– Pastarosiomis savaitėmis su rinktine plušėjo trylika žaidėjų. Ar sunkiai išrinkote galutinį dvyliktuką?

– Buvo abejonių dėl 11–12 vietų. Rinkome atsižvelgdami ne tiek į aukštesnį individualų meistriškumą, kiek į komandos poreikius. Šįsyk už darbą padėkojome atakuojančiai gynėjai kaunietei Ramintai Gailiūnaitei. Kadangi jaučiame aukštų žaidėjų trūkumą, pasirinkimas padarytas jų naudai. Galbūt atsarginėms pavyks užlopyti skyles po krepšiais, jei, neduokdie, susižeistų mūsų pagrindinės aukštaūgės.

– Pirmosios rungtynės – su Danija. Ar turite pakankamai informacijos apie šią varžovę?

– Informaciją surinkome, turime 3–4 mačų įrašus, tad niekuo nesiskundžiame. Pirmosioms rungtynėms tenka visas mūsų dėmesys, tad analizė padaryta tikrai išsami.

– Ko palinkėtumėte savo auklėtinėms ir krepšinio sirgaliams?

– Pradėčiau nuo merginų – tikėjimo savimi, komandos draugėmis ir treneriais. Kasdien apie tai kalbame, bet vėl ir vėl kartoju: galite dar daugiau, nei parodote per rungtynes. Reikia pasitikėti savo jėgomis! Žiūrovams galiu garantuoti, kad merginos nuoširdžiai ir negailėdamos jėgų rengėsi šiam egzaminui. Todėl, jei kauniečiai ir miesto svečiai ras laiko apsilankyti halėje ir palaikys mus, tikrai stengsimės jų nenuvilti ir parodyti viską, ką sugebame. Sirgalius kviečiu pasidžiaugti čempionatu, nes toks renginys, kai į Kauną susirenka visa Europos krepšinio ateitis, vyksta tikrai ne kasmet.


Lietuvos rinktinės sudėtis (žaidėja, ūgis, amžius, krepšinio mokykla):

Aistė Švėgždaitė  178 cm  16 m.  Kauno KM "Žalgiris"

Gedvilė Savostaitė  179 cm  16 m.  Alytaus SRC

Justina Oficerovaitė  182 cm  16 m.  Panevėžio KKSC

Agnesė Garčinskaitė  182 cm  16 m.  R.Sargūno SG/Panevėžio KKSC

Urtė Čižauskaitė  186 cm  15 m.  Kauno KM "Žalgiris"

Rebeka Kinkevičiūtė  173 cm  16 m.  Kauno KM "Žalgiris"

Rusnė Augstinaitė  179 cm  14 m.  Šiaulių KA "Saulė"

Audronė Zdanevičiūtė  168 cm  15 m.  Vilniaus KM

Klaudija Janionytė  165 cm  16 m.  Kauno KM "Žalgiris"

Elzė Motekaitytė  185 cm  16 m.  Klaipėdos V.Knašiaus KM

Simona Visockaitė  186 cm  15 m.  Kauno KM "Žalgiris"

Šeila Gudinskaitė  165 cm  16 m.  R.Sargūno SG

Vyriausiasis treneris Tadas Stankevičius, treneriai Rokas Kondratavičius, Sandra Čižauskienė, fizinio rengimo treneris Vaidas Verbickas, kineziterapeutė Gabrielė Viliokaitytė



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių