Į Belgradą – ir studentų lygos vingiais

Kauno "Žalgiris" šiandien gali žengti vieną iš dviejų paskutinių žingsnių svarbaus pasiekimo link. Jei kauniečiai išvykoje įveiks Panevėžio "Lietkabelį", jie jau beveik turės LKL reguliariojo sezono nugalėtojų titulus.

Tokio maratono dar nebuvo

Gegužės mėnesį "Žalgirio" ekipai teksiančio tvarkaraščio Lietuvos krepšinio lygoje (LKL-"Betsafe") nepavydėtų nė vienas varžovas. Šįvakar sužaidę su "Lietkabeliu", kauniečiai svečiuose jau šeštadienį kibs į atlapus Pasvalio "Pieno žvaigždėms", ateinantį pirmadienį namuose egzaminuos Utenos "Juventus", o trečiadienį finišuos čempionate žūtbūtiniame Prienų-Birštono "Vytauto" ekipai mače Kaune, galbūt lemsiančiame prieniškių kritimą iš aukščiausios šalies krepšinio pakopos.

Tam, kad užsitikrintų pirmąją vietą pirmenybėse, žalgiriečiams pakanka laimėti dvejas iš likusių ketverių rungtynių. Tokia pozicija garantuotų ir savo aikštės pranašumą visų atkrintamųjų varžybų metu.

Po reguliariojo sezono finišo varžybų maratonas čempionams nesibaigs. Užėmus pirmąją vietą, jau gegužės 12-ąją jų lauks pirmasis ketvirtfinalio mačas su 8-ąja turnyro komanda, o gegužės 14-ąją – atsakomosios rungtynėse išvykoje. Kol kas realiausia, kad tokia komanda taps Kėdainių "Nevėžis", kuriam liko tik šiandieninė akistata su Vilniaus "Lietuvos rytu".

Iš viso per trylika dienų žalgiriečiai šalies čempionate sužais net šešis mačus. Toks nepalankus grafikas jiems susiklostė dėl įsiterpusio Eurolygos finalo ketverto turnyro Belgrade, kuriame Lietuvos atstovai dalyvaus gegužės 18–20 d.

Amerikiečiui – titulas

"Iki finalo ketverto kalendorius yra labai blogas, tad bandysime pasiruošti finalo ketvertui per LKL rungtynes. Manau, kad vyrai tai supranta", – viliasi Šarūnas Jasikevičius.

"Žalgirio" trenerio auklėtiniai praėjusį sekmadienį surengė atkrintamųjų varžybų repeticiją, Kėdainių "Nevėžį" sutriuškindami 91:72 (26:19, 27:13, 21:27, 17:13). Kauno sporto halėje pasiekta pergalė buvo 28-oji per 32 LKL mačus.

Nugalėtojams daugiausia taškų (18) pelnė vidurio puolėjas Brandonas Daviesas, pataikęs 8 dvitaškius iš 9, atkovojęs 6 kamuolius ir blokavęs net keturis metimus. 26-erių metų 208 cm ūgio amerikietis tapo ir naudingiausiu balandžio mėnesio Eurolygos krepšininku. Legionierius, neseniai pratęsęs sutartį su "Žalgiriu" iki 2020 m., atliko didžiulį šuolį atkrintamosiose Eurolygos rungtynėse. Jo rezultatyvumas ketvirtfinalyje, lyginant su reguliariuoju sezonu, išaugo dvigubai, o blokuotų metimų rodiklis – net keturis kartus. Balandį B.Davieso naudingumas Eurolygoje siekė vidutiniškai 20,6 naudingumo balo, rezultatyvumas – 17,2 taško per rungtynes, o gynyboje jis blokuodavo daugiausia turnyre – vidutiniškai po 1,3 varžovų metimo.

Nesnaudžia ir jaunimas

Naudingi mače su "Nevėžiu" buvo ir kiti "Žalgirio" priekinės linijos žaidėjai. Antanas Kavaliauskas surinko 12 taškų, Aaronas White‘as 10, Edgaras Ulanovas 9. Paulius Jankūnas, tądien šventęs savo 34-ąjį gimtadienį, ir Artūras Milaknis – po 8 taškus.

Mažiau pastebimas buvo "Žalgirio" jaunimas. Puolėjas Gytis Masiulis surinko 4 taškus, Paulius Valinskas taškų nepelnė, o Martynas Sajus ir Martynas Arlauskas mačą stebėjo nuo atsarginių suolo. Tiesa, jaunieji žalgiriečiai jau kitą dieną svariai prisidėjo prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) komandos triumfo Lietuvos studentų krepšinio lygoje (LSKL). Šių pirmenybių finale pirmadienį Sporto halėje VDU krepšininkai 80:68 (20:23, 15:11, 22:12, 23:22) palaužė Klaipėdos universitetą (KU) ir jau keturioliktąjį kartą džiaugėsi LSKL nugalėtojų trofėjumi.

Reto grožio dvikovoje klaipėdiečiai kaip reikiant kibo į atlapus čempionams ir pirmoje rungtynių pusėje net dažniau pirmavo. Vis dėlto iki ilgosios pertraukos VDU persvėrė rezultatą – 35:34, o trečiojo kėlinio viduryje po kelių sėkmingų atakų atitrūko 7 taškais – 48:41. Sukurti didesnės intrigos svečiams nepavyko.

20 sezonų – 21 medalis

VDU komandos garbę šiose rungtynėse gynė keturi Kauno "Žalgirio" klubo sistemos atstovai – M.Sajus, P.Valinskas, G.Masiulis ir šį sezoną "Šiaulių" ekipai paskolintas Laurynas Birutis. Ant atsarginių žaidėjų suolelio sėdėjo ir savo universiteto komandos draugus morališkai palaikė bei patarimus žėrė E.Ulanovas.

Čempionų gretose rezultatyviausiai rungtyniavo ir naudingiausiojo finalo žaidėjo (MVP) prizą gavo G.Masiulis. Puolėjas pelnė 20 taškų ir surinko 22 naudingumo balus (7/12 dvit., 1/2 trit., 3/5 trit. 8 atk. kam., 2 rez. perd.). P.Valinskas surinko 15 taškų (6/11 dvit., 1/3 trit.), Dominykas Domarkas ir Donatas Sabeckis – po 12, Regimantas Miniotas – 8 tšk. M.Sajus pelnė 2 taškus, atkovojo 7 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Klaipėdos ekipos gretose išsiskyrė taip pat LKL duonos jau ragaujantys krepšininkai: po 16 taškų surinkę Matas Jucikas (7 atk. kam.) ir Arūnas Mikalauskas (7 rez. perd.), Aidas Einikis – 13 (3/6 trit.) ir Evaldas Šaulys – 10 (8 rez. perd.).

"Per 20 sezonų su dviem VDU komandomis esu iškovojęs 21 medalį. Tai nuostabu. Neslėpsiu, pirmus dešimt metų džiaugsmas buvo didesnis, tačiau pergalė yra pergalė, reikia iš naujo mokytis tuo džiaugtis", – šypsodamasis po finalinio varžybų švilpuko kalbėjo VDU treneris Arūnas Juknevičius.

LSKL bronzos medaliais pasipuošė Lietuvos sporto universiteto (LSU) krepšininkai, kurie mažajame finale 94:66 nukovė pirmą kartą lygos istorijoje į finalo ketvertą prasibrovusius Kauno kolegijos (KK) studentus.

LSKL merginų čempionėmis tapo šį sezoną nė karto nesuklupusios Vilniaus universiteto (VU) krepšininkės, kurios finale 91:69 įveikė praėjusio sezono čempiones LSU merginas. Mažajame finale KU ekipa 82:66 palaužė Kauno technologijos universiteto (KTU) atstoves.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių