K. Maksvytis: tokia pergalė – geras ženklas visam sezonui

Šeši Lietuvos vyrų krepšinio klubai šią savaitę Europos turnyruose laimėjo trejas rungtynes iš septynerių. Efektingiausią pergalę šventė Eurolygos sezoną pradėjęs Kauno „Žalgiris“.

Parodė charakterį

Žalgiriečiai svečiuose 82:79 palaužė Bolonijos „Virtus“ komandą, nors Italijos atstovai du kartus pirmavo solidžia persvara (40:25, 63:48).

„Parodėme charakterį. Geras ženklas visam sezonui. Jeigu taip kovosime visada, pergalių tikrai bus“, – po mačo sakė „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis.

Kauniečių lyderis buvo Keenanas Evansas: pelnė 25 taškus (pataikė 4 tritaškius iš 6), keturis kartus atkovojo ir dukart perėmė kamuolį, surinko 20 naudingumo balų.

„Nemanau, kad jis yra šimtaprocentinės sportinės formos, bet vedė komandą į priekį. Esu labai patenkintas juo“, – pridūrė K. Maksvytis.

„Buvome vieningi, tikėjome vienas kitu, nenuleidome galvų. Žinome, koks yra Eurolygos krepšinis – reikia kautis iki pabaigos, nepaisant, kaip klostosi rungtynės“, – teigė K. Evansas.

Kapitonas: E. Ulanovas – vienas iš dviejų naudingiausių (14 balų) „Žalgirio“ starto Eurolygoje žaidėjų. / euroleague.net nuotr.

Nesubyrėjo atsilikdami

– Ką pergalė, iškovota išsikapsčius iš gilios duobės varžovų tvirtovėje, sako apie naująjį „Žalgirį“? – paklausėme buvusio žalgiriečio Vido Ginevičiaus, dabar dirbančio Klaipėdos „Neptūno“ trenerių štabe.

– Labai svarbus laimėjimas. Pirmiausia, visada norisi Eurolygos sezoną pradėti pergalingai. Dar svarbiau, kad žalgiriečiai nesubyrėjo atsilikdami 15 taškų skirtumu. Šitaip atsitiesti ir galiausiai įveikti stiprų priešininką gali tik valinga komanda. Tai suteikia pasitikėjimo savo jėgomis ateičiai. Atkreipčiau dėmesį, kad „Žalgiris“ tokį charakterį demonstruoja jau ne pirmą sezoną. Matyt, K. Maksvytis moka motyvuoti savo žaidėjus. Treneris jau turi nemažai patirties Eurolygoje, todėl žino, ko tikėtis ir kokių veiksmų imtis, kokius žodžius pasakyti kritinėmis situacijomis.

– Rungtynių didvyriu tapo K. Evansas. Ar jūsų nenustebino toks įspūdingas jo sugrįžimas po devynių mėnesių pertraukos, išsigydžius sunkią traumą?

– „Žalgiris“ Keenaną pasiliko nepaisant traumos, tad įžvelgė, kad jis bus naudingas. Jo gerai nepažįstu, tačiau akivaizdu, kad amerikietis turi stiprų kovotojo charakterį. Aš per savo karjerą tokių sunkių traumų nesu patyręs, bet natūralu, kad dauguma žaidėjų imtų baimintis, saugotis, vengtų fizinio kontakto aikštėje. Sunkių sužeidimų atveju svarbiausia ne fizinis gijimas, bet psichologinis pasitikėjimas. Yra pavojaus, kad žaidėjas gali mėginti didesnį krūvį perkelti ant sveikosios kojos, o tai provokuoja jos traumas. Tačiau K. Evansas drąsiai veržiasi prie krepšio, atsitveria kūnu kamuolį nuo gynėjų ir nebijo atakuoti nepaisydamas varžovo kontrveiksmų. Akivaizdu, kad jo psichologinė forma – be priekaištų.

– Ką manote apie K. Maksvyčio pajuokavimą po rungtynių – kodėl K. Evansas, būdamas įžaidėjas, neatliko nė vieno rezultatyvaus perdavimo?

– Perdavimų norėtųsi, bet visi supranta, kad Keenanas atliko didžiulį darbą puolime. Asistavimo darbą iš jo perėmė kiti „mažiukai“ – Tomas Dimša, Lukas Lekavičius, puolėjas Edgaras Ulanovas. Jei K. Evansas taip rinks taškus svarbiausiais momentais, manau, jo rezultatyvių perdavimų nepasigesime.

– Prieš pat sezoną pardavus Igną Brazdeikį atrodė, kad kauniečiams teks skubiai ieškoti pamainos savo pagrindiniam žaidėjui, kuris užbaigia atakas. Ar Lietuvos čempionų pasirodymas Bolonijoje nekeičia šios nuostatos?

– Kol kas atrodo, kad užbaigti atakas yra kam. Kamuolį savo rankose lemiamu momentu gali laikyti K. Evansas, E. Ulanovas, T. Dimša, N. Mitrou-Longas. B. Manekas gali įšauti tritaškį, yra ir daugiau kokybiškų pagalbininkų. Kitą savaitę kauniečiai pradės namų rungtynių sezoną su Belgrado „Crvena zvezda“. Jei pavyktų laimėti ir šį mačą, galima palaukti dar kelias savaites. Galbūt komanda puikiai žygiuos ir be naujoko.

Charakteris: žalgiriečiai du kartus 15 taškų skirtumu buvo atsilikę nuo „Virtus“, tačiau atsitiesė. / gettyimages.com nuotr.

Svečiuose – nesėkmės

Europos taurės turnyre itin skaudžių nesėkmių patyrė Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ ir Vilniaus „Wolves“ ekipos.

Panevėžiečiai Podgoricoje 65:76 nusileido „Buducnost“ krepšininkams. Trečią kėlinį „7bet-Lietkabelis“ jautėsi saugus – 49:35, tačiau vėliau daugiau nei šešių minučių atkarpą pralaimėjo net 1:18, o ketvirtą kėlinį „Buducnost“ diktavo savo sąlygas – 66:59, 72:61.

Vilniečiai buvo sutriuškinti Prancūzijoje – 78:105 pralaimėjo vienam turnyro favoritų – „Paris Basketball“.

Po šio mačo „Wolves“ klubo savininkas Gediminas Žiemelis socialiniame tinkle pareiškė: „Nesakau, kad „sobakos“ (kol pralaimime, šitas pavadinimas tinka) yra ir bus patrankų mėsa, bet dabar nusipelnė kritikos. Tačiau stiprus ne tas, kuris visada gauna lupti, o tas, kuris gavęs lupti susikoncentruoja, išvargsta, išlieja prakaitą ir parodo savo ribas – gal ir vilku taps.“

Kalnų nenuvertė ir Kėdainių „Nevėžis-Optibet“, siekęs kelialapio į Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) rengiamą Europos taurės turnyrą.

Kėdainiečiai dalyvavo atrankos varžybose Turkijoje, kur pralaimėjo abejas rungtynes: 84:100 – „Porto“ (Portugalija) ir 88:98 – Manisos BBSK (Turkija) ekipai.

Rungtyniauja ENBL

Šiaurės Europos krepšinio lygos (ENBL) turnyre dalyvauja „Šiaulių“ ir Utenos „Uniclub Casino-Juventus“ komandos.

Šiauliečiai 94:92 palaužė „Newcastle Eagles“ (Didžioji Britanija) ir tapo B grupės lyderiais (2 pergalės ir 1 pralaimėjimas). Šioje grupėje taip pat rungtyniauja Lenkijos, Rumunijos, Čekijos, Estijos, Latvijos ir Belgijos klubai.

Uteniškiai 103:73 privertė kapituliuoti Lublino „Start“ (Lenkija) ekipą. Kiti A grupės dalyviai – Bulgarijos, Didžiosios Britanijos, Izraelio, Kosovo, Nyderlandų, Estijos reprezentantai.

Patikimas: „Barcelonos“ legionierius R. Jokubaitis per rungtynes su „Anadolu Efes“ nepadarė nė vienos klaidos. / fcbarcelona.com nuotr.

Lietuviai padėjo laimėti

Eurolygos pirmo turo dvikovas laimėjo Roko Giedraičio ir Roko Jokubaičio atstovaujamos komandos.

Belgrado „Crvena zvezda“ su R. Giedraičiu namuose 94:73 įveikė Vilerbano ASVEL krepšininkus. Lietuvis pelnė 17 taškų (pataikė 4/7 tritaškių), penkis kartus atkovojo kamuolį, atliko 4 rezultatyvius perdavimus, surinko 20 naudingumo balų.

„Barcelona“ su R. Jokubaičiu savo arenoje 91:74 nugalėjo Stambulo „Anadolu Efes“. Prie pergalės lietuvis prisidėjo 4 taškais, be to, keturis kartus atkovojo kamuolį, atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Portalo „Eurohoops“ sudarytoje pirmoje šį sezoną Eurolygos reitingų lentelėje „Žalgiriui“ skirta kol kas tik 12 vieta.

Aukštesnėse pozicijose – Madrido „Real“, „Monaco“, Pirėjo „Olympiakos“, Milano „EA7 Emporio Armani“, Stambulo „Anadolu Efes“, Tel Avivo „Maccabi“, Belgrado „Partizan“, Stambulo „Fenerbahce“, „Barcelona“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Belgrado „Crvena zvezda“.

Reitingo sudarytojai pagal dešimties balų skalę vertino komplektaciją („Žalgiriui“ skyrė 7 balus), žaidėjų perėjimus į kitus klubus (7 balai), taip pat vadinamąją komandos chemiją (8 balai), statusą Eurolygoje (7 balai), sezono perspektyvą (6 balai).


Statistika

„Virtus“–„Žalgiris“ 79:82

(23:15, 19:22, 23:21, 14:24). Bolonija, „Paladozza“ arena, 4 827 žiūrovai.

„Virtus“: J. Mickey 18 taškų (6 atkovoti kamuoliai), T. Šengelija 17 (4 rezultatyvūs perdavimai), O. Dobričius ir I. Cordinieris (9 rezultatyvūs perdavimai) po 12, M. Belinelli (0/4 tritaškių) ir D. Hackettas (0/6 tritaškių) po 7, J. Smithas 4, D. Cacocas 2, A. Pajola, A. Polonara ir B. Dunstonas po 0.

„Žalgiris“: K. Evansas 25 taškai (4/6 tritaškių), E. Ulanovas 11 (2/2 tritaškių), R. Šmitas 10, T. Dimša (4 atkovoti kamuoliai) ir B. Manekas (2/3 tritaškių) po 8, A. Butkevičius ir N. Mitrou-Longas (2/3 tritaškių) po 6, L. Birutis 4, L.Lekavičius ir K.Hayesas (1/5 dvitaškių, 8 atkovoti kamuoliai) po 2, D. Giedraitis 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 23/39 (59 proc.) ir 18/39 (46 proc.), tritaškių – 8/25 (32) ir 11/19 (58), baudų metimų – 9/11 (82) ir 13/18 (72). Atkovota kamuolių – 32 ir 30, perimta – 8 ir 6. Rezultatyvūs perdavimai – 21 ir 11. Klaidos – 14 ir 15.


Eurolyga

Belgrado „Crvena zvezda“–Vilerbano ASVEL 94:73 (29:18, 23:13, 17:24, 25:18). 18 360 žiūrovų. S. Napieras 21 taškas (5/8 tritaškių) / J. Lauvergene’as 18 taškų (6 atkovoti kamuoliai).

Tel Avivo „Maccabi“–Belgrado „Partizan“ 96:81 (27:16, 28:27, 19:15, 22:23). 10 559 žiūrovai. L. Brownas 22 taškai (4/5 tritaškių, 8 rezultatyvūs perdavimai) / A. Avramovičius 24 taškai.

„Barcelona“–Stambulo „Anadolu Efes“ 91:74 (22:19, 18:15, 29:30, 22:10). 5 577 žiūrovai. W. Hernangomezas 18 taškų (7/8 dvitaškių) / Sh. Larkinas 16 taškų (12 rezultatyvių perdavimų).

Miuncheno „Bayern“–Berlyno ALBA 80:68 (19:17, 17:27, 25:7, 19:17). 6 057 žiūrovai. S. Francisco 17 taškų (3/6 tritaškių) / J. Thiemannas 12 taškų (5 atkovoti kamuoliai).



NAUJAUSI KOMENTARAI

skiep

skiep portretas
kur jusu cask,apacioj rasantys?

Jau pamiršo PČ

Jau pamiršo PČ portretas
Vėl iš anksto medalius kabinasi.

anupras

anupras portretas
Vargu, ar verta trykšti entuziazmu taip žaidžiant. Juk buvo žaidimo atkarpa kai pralaimėta 5 - 24. Žalgiris atrodė apgailėtinai. K.Evansas šįkart ištraukė Žalgirį, Pasisekė. O kas toliau?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių