Komanda tikintis R. Kurtinaitis: viskas mūsų rankose

Pirmąsias trejas rungtynes Europos taurės „Top16“ etape pralaimėjęs Vilniaus „Lietuvos rytas“ gyvena viltimi apie ketvirtfinalį.

Vilniečiai vis dar yra savo likimo kalviai, tiesa, jiems būtina iškovoti pergalę išvykoje prieš Sankt Peterburgo „Zenit“ didesniu nei 2 taškų pranašumu bei namuose įveikti vieną iš turnyro favoričių Miuncheno „Bayern“ ekipą.

Nors joks klubas Europos taurės istorijoje nėra prasibrovęs į ketvirtfinalį, po to, kai „Top16“ pradėjo trimis pralaimėjimais paeiliui, tačiau Rimas Kurtinaitis tiki savo auklėtiniais, kurie į žūtbūtinį mūšį Rusijoje stos artėjantį trečiadienį.

„Viskas susidėliojo neblogai, viskas yra mūsų rankose, – sakė Kurtinaitis. – Ką „Bayern“ turėjo padaryti, tą jie ir padarė. Jie išvykoje įveikė „Zenit“, tad viskas yra mūsų rankose. Jei nebūsime susivaržę, susikaustę, mūsų neslėgs rungtynių atsakingumas, ko ir neturėtų būti pas profesionalius sportininkus, tuomet turime labai didelį potencialą ir gerus šansus laimėti. Žinoma, išvyka yra išvyka. Kartais ten žaidžiame puikiai, kartais prastai. Mūsų komandai trūksta stabilumo. Tačiau stabilumas yra meistriškumas. Visgi aš tikiu žaidėjais, manau, kad mes sugebame ir galime įvykdyti šį uždavinį.“

– Ką turėtume padaryti, kad žaidimas išvykose būtų užtikrintesnis?

– Nežinau, vienus slegia išvykos, kitus – žiūrovai. Aš mėgstu mintimis grįžti prie savo karjeros, atrodo, kad vakar žaidžiau krepšinį. Man būdavo svarbu, kad būtų pilna salė. Nesvarbu, ar išvykoje, ar namuose. Smagiau žaisti, kai yra žiūrovų. Nereaguodavau į pašalinius dalykus. Mes negalime pramesti baudų, mūsų negali slėgti atsakomybė. Tai yra svarbu. Bet tas svarbumas ar atsakomybė tau negali duoti neigiamo rezultato. Žinoma, tai yra individualus dalykas, priklausantis nuo žmogaus charakterio stiprumo. Kaip jis susitvarko su savo emocijomis. Mūsų žaidėjai neblogi, tačiau jie kartais nesusitvarko su emocijomis.

– Ar psichologas ruošia komandą papildomai tokiam mačui?

– Mes psichologo neturime, tačiau kalbame, remiamės asmeniniais pavyzdžiais, kaip turėtų būti. Rodome pavyzdį iš kitų klubų, gynybos ir tvirtumo. Vienas iš pavyzdžių, kai vadovaujant Ramūnui Butautui mes Argentinoje laimėjome U21 čempionatą. Rungtynių laikas buvo pasibaigęs, o Renaldas Seibutis turėjo mesti du baudų metimus. Jos turėjo nuspręsti, ar būsime pasaulio čempionai, ar žaisime pratęsimą. Seibutis ramiai sumetė abi baudas, o aš šį pavyzdį visada duodu žaidėjams, kaip charakterio tvirtumo, kai spaudimas didelis, o tu turi pataikyti. Viskas priklauso nuo tavęs. Seibutis yra žaidėjas su puikiu profesionalo charakteriu. Čia priklauso, kaip žaidėjai yra auklėti, aš labiau mėgstu tuos, kurie yra atėję iš gatvės.

– Kokias išvadas padarėte po pirmųjų rungtynių su „Zenit“?

– Visų pirma, tai nesugebėjome sustabdyti Drew Gordono, kuris sužaidė labai geras rungtynes. Žinoma, jis dabar yra traumuotas, nežaidęs dvejas rungtynes ir nežinome, ar rytoj rungtyniaus. Nesugebėjome sulaikyti jų greitų atakų, ypač antrajame kėlinyje. Tai yra pagrindinis jų ginklas. Mes to nesuvaldėme, dėl šios priežasties sužaidėme labai silpną antrąjį kėlinį. Nors sugebėjome grįžti į rungtynes, tačiau nesugebėjome jų perlaužti.

– Pirmas dvejas „Top16“ etapo rungtynes puikiai sužaidęs Kyle'as Kuricas kituose dviejuose mačuose pasirodė silpniau. Ar varžovai rado būdų, kaip jį sustabdyti?

– Man teko kalbėti su treneriais, Kuricas iki rungtynių su mumis buvo nesužaidęs du mėnesius, tačiau prieš mus atrodė puikiai, pelnė 30 taškų. Kurico sustabdymas yra vienas pagrindinių mūsų uždavinių. Sprendžiame šį dalyką, galvojame, kaip jį sustabdyti. Tai yra individualus meistriškumas, reikia geros individualios gynybos, tačiau nenoriu sakyti, kas galėtų tai padaryti.

– Traumą patyrus Gordonui, atrodo, kad Rusijos klube atsivėrė spraga vidurio puolėjo pozicijoje.

– Žinoma, Gordonas yra labai svarbus „Zenit“ žaidėjas. Visgi manau, kad jis žais. Jį norėjo leisti žaisti dvikovoje su „Bayern“, tačiau prieš rungtynes jis dar jautė skausmą. Praėjo savaitė ir manau, kad su juo viskas jau bus tvarkoje. Jis turi papildomą motyvaciją žaisti prieš mus ir aš manau, kad jis tikrai žais. Mes tam ruošiamės.

– „Zenit“ ilgą laiką pirmavo rungtynėse prieš „Bayern“, tačiau pralaimėjo. Kas nutiko?

– Rusų ekipa klydo rungtynių pabaigoje. Manau, kad „Bayern“ puikiai sukomplektuota komanda. Ji komplektuota trejus metus. Ji puikiai ginasi lemiamais momentais. Dvikovos su „Zenit“ pabaigoje jie perėmė keletą kamuolių, puikiai atrodė gynyboje. Sėkmingai žaidė ir situacijose du prieš du. Vėliau rusai nesugebėjo sėkmingai išsimesti kamuolio iš užribio, visai kaip mes pirmoje dvikovoje prieš juos.

– Kalbant apie „Lietuvos ryto“ lyderiu dažnai išskiriami yra Loukas Mavrokefalidis ar Chrisas Krameris. Dažnai nutylima apie Travisą Petersoną, kiek jis duoda komanda ir kiek yra svarbus?

– Kuomet Travisas žaidžia gerai, jis yra labai svarbus mūsų krepšininkas. Su juo mums atsitinka visokių dalykų. Buvo pora prastų mačų, nes jis buvo savaitę nesitreniravęs ir grįžo po traumos. Tačiau paskutines dvejas rungtynes jis žaidė gerai bei buvo mums labai svarbus. Visada žiūrėjau, kad ketvirtoje pozicijoje žaidėjas būtų su geru metimu. Kai jis įmeta po du ar tris tritaškius, mums atsidaro rankos. Tai vienas svarbiausių mūsų žaidėjų. Nuo jo žaidimo labai priklauso, kaip žais visa komanda.

– Ar užteko savaitės laiko, kad pamodeliuotumėte kaip atrodys žaidimas be Arno Butkevičiaus?

– Žinoma, mums sumažėjo rotacija. Butkevičius mums labai reikalingas gynyboje, jis atlieka ir daug nematomo darbo. Taškų atžvilgiu jis gal ir nebuvo vienas daugiausiai pelnančių žaidėjų, tačiau jis gerai gynėsi, gerai rinko kamuolius. Jis savo energija užvesdavo visus. Matėme, kaip jis pakėlė visą „Siemens“ areną savo kovingumu. Mums jo labai trūks, tačiau nieko nepadarysi, visos komandos turi netekčių, mes ne išimtis. Žinoma, keista, kad sezono metu du žaidėjai susilaužo ranką, tačiau tai gal yra nauja tendencija.

– Remigijus Šimašius sakė, kad klubo rezultatai tiek aikštėje, tiek už jos ribų yra puikūs. Ar sutinkate su tuo?

– Nenoriu daryti per greitų sprendimų. Kaip komandos treneris, turėčiau su tuo sutikti, bet tai yra tik vidurys sezono. Manau, kad kol kas viskas yra gerai. Palyginus, kaip mes startavome ir kokiame lygyje esame dabar, koks agresyvumas. Matėme, kad mes dominuojame su kai kuriomis komandomis, kad ir Lietuvos čempionate. Manau, kad tai yra neblogai. Tačiau aš mėgstu laukti sezono galo ir tuomet vertinti situacijas, ar įgyvendinome tikslus. Dabartinė situacija kaip treneris esu patenkintas, mes turime potencialo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stalius

Stalius portretas
Linkime pergales Zenitui!

Klp

Klp portretas
Mūsų miesto laikraštis o naujienų daugiausia apie ta vagių komandą, man ir daugeliui klaipiedėčių ji visai nerūpi . Kur naujienos apie Neptūną? Kaip jie nuskrido ar viskas getai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių