Krepšinio specialistų palinkėjimas rinktinei: nepraraskite optimizmo!

Lietuviai pasaulio krepšinio čempionatų istorijoje paliko gilų pėdsaką. Šiame turnyre ne vieną skambią pergalę nuskynę mūsų šalies trijų krepšinio kartų atstovai svarsto apie Jono Kazlausko rinktinės galimybes Ispanijoje.

Lietuviai pasaulio krepšinio čempionatų istorijoje paliko gilų pėdsaką. Šiame turnyre ne vieną skambią pergalę nuskynę mūsų šalies trijų krepšinio kartų atstovai svarsto apie Jono Kazlausko rinktinės galimybes Ispanijoje.

K.Kemzūra: turnyras – specifinis

Kaunietis Kęstutis Kemzūra šiuo metu pluša Čekijoje, muštruodamas Nymbruko ČEZ klubą, tačiau krepšinio sirgaliai dar nepamiršo kaip prieš ketverius metus jo vedama Lietuvos vyrų rinktinė pateikė vieną didžiausių pasaulio čempionato Turkijoje sensacijų. Smarkiai atjaunėję lietuviai atvyko be keleto savo lyderių, bet iš turnyro išvyko aukštai pakelta galva – laimėję pirmuosius istorijoje bronzos medalius.

„Pasaulio čempionatas – specifinis turnyras. Pirmiausia, varžovų žaidimo stilius skiriasi nuo to, su kuriuo susiduriame Europoje. Susirenka nemažai komandų iš šalių, kurias įtakoja NBA žaidimo maniera. Teisėjavimas čia taip pat specifinis. Arbitrai atvyksta iš įvairių žemynų, todėl neretai skiriasi ne tik jų teisėjavimo stilius, bet ir pasirengimo lygis, taisyklių traktavimas. Prie viso to mūsiškiams teks labai greit prisitaikyti“, - svarstė K.Kemzūra.

44 metų strategas, paklaustas, ar dabartinei rinktinei realu pakartoti jo vadovautos ekipos sėkmę, atsakė:

„Nenoriu būti pesimistas ir teigti, kad mūsų laimėjimas yra nepasiekiamas. Bet nesinori ir lengva ranka kabinti medalių bei taip kelti papildomą įtampą. Žinoma, lūkesčius kažkiek koreguoja Manto Kalniečio trauma, bet komanda artėja prie optimalios formos, įsibėgėja rinktinės lyderiai, todėl galime tikėtis gerų rezultatų“.

S.Jovaiša: būkime atsargūs

Dabartinis Seimo narys Sergejus Jovaiša savo sportinės karjeros metais spėjo iškovoti net du pasaulio čempionato medalius. 1978 metais su SSRS rinktine iš Filipinų parsivežė sidabrą, o 1982-aisiais iš Kolumbijos – auksą.

Jo akimis, M.Kalniečio praradimas – žiaurus smūgis Lietuvos ekipai.

Šokas. Netikėtas posūkis. Tokiais žodžiais įžaidėjo traumą apibūdina krepšinio lapinu vadintas S.Jovaiša. Jo nuomone, blogiausia, kad rinktinės treneriams prieš čempionatą neliko laiko esminėms korekcijoms.

Kita vertus, J.Kazlauskui vietoj susižeidusio komandos nario nereikėjo kviestis ko nors iš atostogaujančių kandidatų. Ir M.Kalnietį pakeitęs Adas Juškevičius, ir jo, kaip pagrindinio įžaidėjo, rolę perimsiantis Šarūnas Vasiliauskas visą laiką buvo su rinktine, tad puikiai žino visus derinius ir žaidimo niuansus.

„Galbūt jiedu pasikeisdami kompensuos žiaurią Manto netektį. Juolab, kad Šarūnas kontrolinėse varžybose įrodė galįs tai padaryti. Manau, kad treneriai dirba kūrybingai, geba rasti visai neprastas išeitis, kaip kad prieš keletą metų tai atliko su Ramūnu Šiškausku, pavertę jį įžaidėju. Šiemet tokį universalumą gali pademonstruoti atakuojantysis gynėjas Renaldas Seibutis“, - svarstė 59 metų buvęs Kauno žalgirietis.

S.Jovaišos manymu, lietuvių nieku gyvu nevalia nurašyti, nes pavienės netektys kartais mobilizuoja visą komandą.

Tiesa, buvęs tituluotas žaidėjas perspėja lietuvių aistruolius nesidžiaugti sąlyginai silpnais priešininkais grupės etape.

„Pernai Slovėnijoje irgi džiaugėmės neblogais varžovais, o įsibėgėjome labai sunkiai: pralaimėjome tiek, kiek dar buvo galima, kad įveiktume grupės barjerą“, - prisiminė S.Jovaiša.

M.Paulauskas: dirbsime ateičiai

69 metų Modestas Paulauskas planetos pirmenybėse triumfavo dusyk – 1967 metais Urugvajuje ir 1974 metais Puerto Rike. 1970-aisiais jis su kitais tuometės Sovietų sąjungos žaidėjais tenkinosi bronza.

Šilto ir šalto krepšinio aikštelėje matęs snaiperis M.Kalniečio netekties nedramatizuoja .

„Nereikia kartoti „tragedija“, „tragedija“. Tai neigiamai veikia komandos psichologiją. Verčiau prisitaikykime prie aplinkybių bei įžvelkime ir teigiamų momentų. Du jauni berniukai (Š.Vasiliauskas ir A.Juškevičius) gaus labai vertingų pamokų, nes jų paslaugų mums dar labiau gali prireikti ir 2016 metų olimpinėse žaidynėse, ir kitų metų Europos čempionate“, - optimizmo nestokojo pašnekovas.

Mode sirgalių vadintas buvęs „Žalgirio“ ir tuometės SSRS rinktinės lyderis neabejoja, kad lietuviams pasisekė grupės etapo burtai.

„Mūsų grupėje - nelabai sunkios komandos, o tai reiškia, kad turėsime nemažai laiko persiorientavimui, savo žaidimo maksimaliam sustygavimui“, - kalbėjo specialistas.

M.Paulauskas pabrėžia, jog lietuviai, drauge su šeimininkais ispanais, NBA žvaigždžių pasitelkusiais amerikiečiais bei kovingais kroatais, lieka tarp pagrindinių pretendentų į prizininkų pakylą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių