L. Lekavičius – apie ateitį Atėnuose ir skandalingąjį „Pao“ bosą

Lukas Lekavičius prieš savaitę vienus žalius marškinėlius nusivilko ir vasarai padėjo į šalį, o kitus Kaune jau apsivilko. Sezoną su Atėnų „Panathinaikos“ neseniai baigusiam gynėjui atostogų dar teks palaukti, kadangi ne už kalnų – nauji mūšiai Gdanske ir Budapešte.

„Pailsėsiu po rinktinės“, – pradėdamas pokalbį su tinklalapiu „BasketNews.lt“ šyptelėjo L. Lekavičius.

Atostogų jam prireiks, kadangi gynėjas išgyveno vieną įsimintiniausių savo karjeros sezonų. Pirmasis kartas keičiant komandą, pirmoji legionieriaus duona, pirmoji patirtis klube, kuriame pralaimėjimai sutinkami lyg tragedija.

Pirmasis sezonas Graikijos sostinės milžinų komandoje L. Lekavičiui nebuvo grįstas dideliu pasisekimu, o vietą po saule „Panathinaikos“ gretose Lekavičiui išsikovoti sekėsi sunkiai.

Iš Šilalės kilęs gynėjas vieną dieną dvikovoje su Maskvos CSKA galėjo aikštėje lakstyti 24 minutes, o kitą apskritai nebepakilti nuo suolo. Vienose rungtynėse ištraukta pergalė prieš amžinus varžovus iš Pirėjo, o kitose – -4 naudingumo balai per 11 minučių.

Pasitikėjimo nepridėjo ir nepamainomas „Pao“ atakų organizatorius Nickas Calathes, sužaidęs karjeros sezoną ir vidutiniškai rinkęs po 18,5 naudingumo balo. Įsibėgėjus sezonui – dar vienas konkurentas. Į Atėnus sugrįžo buvusi komandos žvaigždė Mike’as Jamesas, o L. Lekavičius „Panathinaikos“ suolelio rikiuotėje tolyn buvo stumtelėtas dar per vieną vietą.

Įžaidėjas komandą iš šalies stebėjo ir svarbiausių sezono kovų metu. Pavyzdžiui, per visą ketverių rungtynių Eurolygos ketvirtfinalio seriją su Madrido „Real“ lietuvis ant parketo iš viso praleido vos penkias minutes.

Vis dėlto mintimis sugrįžęs į neseniai prabėgusį sezoną, L. Lekavičius nėra linkęs jį prisiminti blankiomis spalvomis. Jis išdėstė savo argumentus.

„Manau, kad į tokią padėtį susidėjo daug detalių. Vienas aspektas – Calathes žaidė labai gerai, po to nepamirškime ir to, kad atvyko Jamesas. Visgi aš linkęs tikėti, kad vėliau ir Calathesui bus sunku visas rungtynes vilkti po 30 minučių, ir jei viskas liks taip pat, manau, treneris turėtų man duoti daugiau pasireikšti. Apskritai, manau, kad kaip pirmam sezonui užsienyje, viskas sekėsi tikrai neblogai.

Tikėjausi, kad bus sunku, bet nuvykęs į Atėnus pats pamačiau, kad nėra ten kažkokių iššūkių. Maniau, bus sunkiau. Aišku, naujas treneris, nauja sistema, nauja šalis, bet galų gale – vis tiek žaidžiau krepšinį“, – pasakojo L. Lekavičius.

Norėdama išlaikyti L. Lekavičių savo gretose, „Panathinaikos“ vasarą turės visas kortas, kadangi su gynėju prieš metus buvo sudarytas kontraktas su „pliusu“, kas reiškia graikų pirmumo teisę norint sutartį pratęsti.

Tiesa, skaičiai rodo, kad L. Lekavičiaus ateitis saulėtoje Graikijoje dar nėra tokia aiški. Pavyzdžiui, Eurolygoje L. Lekavičius praėjusį sezoną vidutiniškai žaidė po 12 minučių, Graikijos pirmenybėse – po 20.

Į Milaną jau išvyko L. Lekavičių link atsarginių suolelio galo sezono eigoje stumtelėjęs Jamesas, tačiau „Pao“ pratęsė sutartį su Marcusu Denmonu ir vis dar vilioja klubo vedlį Calathesą.

Kokiu scenarijumi tiki pats L. Lekavičius?

„Pasirašiau kontraktą su „pliusu“, todėl manau, kad jie pasiliks mane antram sezonui. Tikiu, kad būsiu išnaudotas geriau ir antrais metais viskas bus kiek kitaip“, – dėstė gynėjas.

O kaip yra šiandien?

„Šiandien yra taip, kad kol kas nieko nežinau. Dabar laukiu iki liepos 1-osios. Pas mane kontrakte yra numatytas „pliusas“, taigi suprantama, jog viskas priklauso nuo komandos sprendimo. Iki tos dienos „Pao“ turi pranešti, taigi dar laukiu“, – atkirto L. Lekavičius.

Praėjusį sezoną jis pajuto ir ką reiškia žaisti kitokio mentaliteto komandoje. Akivaizdu, kad „Žalgiris“, kur L. Lekavičius praleido trejus metus, sau kasmet kelia gerokai žemesnę tikslų kartelę nei „Panathinaikos“.

Solidžiu biudžetu disponuojantis Graikijos krepšinio flagmanas kasmet suburia krūvą Europos krepšinio žvaigždžių, o joms visoms pastaruoju metu diriguoja vienas lyderis – 45-erių katalonas Xavi Pascualis.

2010-aisiais „Barceloną“ į šlovės viršūnę atvedęs specialistas „Pao“ stygavo jau antrą sezoną iš eilės, o finišas ir vėl pasiektas griausmingai – nuskynus laurus Graikijos čempionate.

Paklaustas apie darbą su Pascualiu, L. Lekavičius negailėdamas savo treneriui pradeda berti komplimentus.

„Pascualis man paliko labai gerą įspūdį, tai yra treneris, kuris komandą prieš rungtynes paruošia labai gerai. Jis turi labai daug taktikos niuansų, todėl komanda prieš rungtynes paruošiama maksimaliai. Tiesa, klausimas, ar mes tai vykdome. Treneris paliko gerą įspūdį.

Jei lyginti su Šaru, tai jie gana skirtingi. Galbūt panašumų yra treniruotėse, bet didelių lyginimų negalėčiau padaryti. Su treneriu bendrauju beveik kaip su draugu. Xavi yra labai malonus žmogus ir išties geras treneris“, – dėstė L. Lekavičius.

Ryškių asmenybių „Panathinaikos“ klubui netrūksta ne tik aikštėje ar šalia jos, bet ir aukščiausiuose ekipos vadovų kabinetuose. Neleisime suabejoti – pagrindinė iš jų yra komandos savininkas Dimitris Giannakopoulos.

Vienas farmacijos imperijos „Vianex“ valdytojų, 43-ejų milijonierius Atėnuose visas „Panathinaikos“ vadžias laiko savo rankose. Krepšinio pasaulis praėjusį sezoną jau spėjo pamatyti, kokių kraštutinumų gali imtis šis verslininkas, kuomet po nesutarimų su Eurolygos valdžia jis užsimojo perkelti klubą į Čempionų lygą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių