LKL savaitės apžvalga: tobulėjantis L. Birutis ir nesenstantis K. Lavrinovičius

  • Teksto dydis:

Ketvirtosios „Betsafe–LKL“ čempionato savaitės MVP pirmą kartą tapo ne Klaipėdos „Neptūno“ atstovas. Nutrauktas „Siemens“ arenos prakeiksmas, pergalių kelių vis dar neatrandantys trys pirmenybių klubai, senėjimo požymių nerodantis Kšištofas Lavrinovičius bei nemažai pagyrų susilaukęs Laurynas Birutis. LKL.LT pateikia įdomiausių praėjusios savaitės įvykių apžvalgą.

MVP. Pirmąsias tris LKL savaites naudingiausiu lygos žaidėju buvo renkamas Klaipėdos „Neptūno“ atstovas. Šeštadienį „Lietuvos rytas“ namuose parbloškė svečius iš uostamiesčio, o MVP estafetę perėmė vilniečių puolėjas Travisas Petersonas.

32-ejų metų amerikietis aikštėje praleido 30 minučių, pelnė 21 tašką (5/7 dvit., 3/4 trit., 2/2 baud.), atkovojo 4 kamuolius, atliko 7 rezultatyvius perdavimus bei surinko 27 naudingumo balus.

Šiame susitikime Petersonas pasiekė taškų, rezultatyvių perdavimų bei naudingumo balų rekordus.

„Neptūną“ įveikęs „Lietuvos rytas“ jį nustūmė į ketvirtąją turnyrinės lentelės poziciją, tuo metu patys pakildami į trečią vietą.

Lyderis. Panevėžio „Lietkabelis“ ir toliau žygiuoja pergalių ritmu. Be sergančio Ado Juškevičiaus rungtyniavę panevėžiečiai namuose pranoko Kėdainių „Nevėžio“ krepšininkus.

Pakankamai ramiai didžiąją mačo dalį rungtyniavę panevėžiečiai ėmė buksuoti trečiajame ketvirtyje, kurį pralaimėjo rezultatu 11:20.

Nepaisant pergalės, po rungtynių „Lietkabelio“ strategas Artūras Štalbergas pabrėžė būtent šį prastą kėlinį.

„Man nepatiko, kad trečiajame kėlinyje praradome koncentraciją tiek gynyboje, tiek puolime, – dėstė specialistas. – Mes atsipalaidavome bei pamiršome dalykus, kuriuos buvome aptarę. „Nevėžis“ staigiai mus nubaudė. Pasakiau žaidėjams, kad taip būti negali. Visada privalome išlikti susikaupę.“

A.Štalbergo auklėtiniai LKL čempionate iškovojo 7-ąją pergalę iš tiek pat galimų bei išlieka vienintele nepralaimėjusia pirmenybių komanda.

Artimiausią savaitgalį „Lietkabelio“ laukia principinis Aukštaitijos regiono mūšis Pasvalyje, kuriame jų lauks tris pergales paeiliui iškovojusios „Pieno žvaigždės“.

Autsaideriai. Pralaimėję „Lietkabeliui“, kėdainiečiai įsirašė į savo sąskaitą ketvirtąją nesėkmę bei išlieka viena iš trijų komandų čempionate, kurios dar nėra patyrusios pergalės džiaugsmo.

Sunkiausiai sekasi praėjusio sezono atkrintamųjų varžybų dalyvėms – Utenos „Juventus“ ir Prienų–Birštono „Vytauto“ ekipoms.

Labai arti pirmųjų pergalių uteniškiai ir prieniškiai buvo praėjusiame ture, tačiau lemiamu metu abi komandos palūžo. „Juventus“ dar trečiojo kėlinio pabaigoje turėjo dviženklį pranašumą prieš „Dzūkiją“, tačiau tuomet pralaimėjo atkarpą 3:20.

Prie uteniškių pralaimėjimo stipriai prisidėjo ir jų vidurio puolėjas LaRonas Dendy, per lemiamą ketvirtį pataikęs vos 1 baudos metimą iš 8.

Tuo metu „Vytautas“ rungtynėse Pasvalyje didžiąją laiko dalį kontrolę laikė savo rankose. Likus minutei Virginijaus Šeškaus kariauna dar pirmavo 3 taškų persvara, tačiau „Pieno žvaigždžių“ latvis Artūrs Ausiejs pataikė tolimą metimą su pražanga, Nikita Balašovas pridėjo dvitaškį, o prieniškiai Pasvalį paliko su dar vienu pralaimėjimu.

„Kontroliavome visas rungtynes. Rungtynių pabaigoje nesilaikėme sutarto plano, o mus nužudė klaidos“, – po mačo sakė V.Šeškus.

„Vytautas“ šiame mače suklydo 18 kartų, „Pieno žvaigždės“ – 10.

Artimiausiame ture tikrai viena komanda iškovos pirmąją sezono pergalę, kuomet „Juventus“ namuose priims „Nevėžį“.

Pirmosios pergalės „Vytauto“ sirgaliams dar gali tekti kiek palaukti. V.Šeškaus auklėtiniai kitą savaitę žais su „Žalgiriu“.

Pirmoji. „Siemens“ arenos užkeikimas – nutrauktas. „Lietuvos rytui“ prireikė ketverių rungtynių, kad iškovotų pirmąją pergalę pagrindinėje savo tvirtovėje.

Į Vilnių atvyko principiniu tapęs vilniečių varžovas – „Neptūnas“. Su šia pajūrio komanda „Lietuvos rytas“ praėjusiame sezone kovojo serijoje dėl bronzos apdovanojimų, o dar metais anksčiau – pusfinalyje.

Rimo Kurtinačio kariauna reikalus išsprendė jau per pirmąją rungtynių pusę, kurią laimėjo 51:28. Specialistas po rungtynių pabrėžė išpildytą gynybinį planą.

„Gynėmės numatytu grafiku, – po dvikovos sakė R. Kurtinaitis. – Per pirmus du kėlinius praleidome tiek taškų, kiek norime. Minėjau anksčiau, jog mūsų tikslas per ketvirtį yra praleisti ne daugiau 15 taškų.“

Vilniečių pergalės džiaugsmą apkartino Beno Madgeno trauma. Australo bandymą atakuoti iš toli blokavo Arnas Butkevičius, po kurio „Lietuvos ryto“ gynėjas susiėmė už rankos. Išankstiniais duomenimis – B.Madgenui lužo delnas.

Spėjama, kad krepšininkas nerungtyniauti gali iki dviejų mėnesių.

Nesenstantis. Kšištofui Lavrinovičiui už dviejų savaičių sueis 38-eri, tačiau puolėjas nerodo jokių senėjimo ženklų.

Veteranas dvikovoje su „Nevėžiu“ pelnė 24 taškus bei užfiksavo geriausią asmeninį šio sezono rekordą. Šiam rezultatui pasiekti jam prireikė vos 22 minučių.

K.Lavrinovičius siautėti ėmė jau rungtynių pradžioje. Pirmąjį kėlinį jis baigė savo sąskaitoje turėdamas 13 taškų, o į ilgąją pertrauką ilsėtis išėjo pelnęs 18 taškų.

Puolėjas yra trečias naudingiausias krepšininkas visoje lygoje (vid. 16,9 naud. bal.) bei 12-as rezultatyviausias (vid. 12,4 tšk.).

Tobulėjantis. „Žalgiris“ namuose pranoko „Šiaulius“, tačiau po pergalės daugiausiai buvo kalbama apie šiaulietį Lauryną Birutį.

20-metis vidurio puolėjas priklauso „Žalgiriui“, tačiau nuomos pagrindais žaidžia Antano Sireikos treniruojamoje komandoje.

L.Birutis į čempionų krepšį įmetė 16 taškų, atkovojo 6 kamuolius bei 4 kartus gesino varžovų metimus. 213 cm ūgio centrui komplimentų negailėjo nei aikštelės šeimininkų, nei svečių strategai.

„Laurynas jau gali žaisti šiame lygyje, jis gali padėti bei būti naudingas „Šiauliams“. Jam reikia dirbti ties dviem dalykais: patirtimi ir kūno stiprinimu. Patirties jis įgaus su treneriu, o fizinis sustiprėjimas yra procesas, kuris gali užtrukti“, – sakė Š.Jasikevičius.

„Duokite dar vienerius metus ir Laurynas bus ekstra klasės žaidėjas, – šviesią ateitį auklėtiniui piešė A.Sireika. – Jam dar reikėjo sustiprėti, ir technikos, ir gudrybių. Jis turi daug galimybių ir daug noro. Nesu dar matęs tokio centro, kuriam niekas nebūtų blogai.“

Šį sezoną L.Birutis vidutiniškai žaidžia po 25 minutes, pelno po 11,2 taško, atkovoja po 6,8 kamuolio bei renka po 16,8 naudingumo balo. Tai yra ketvirtas rezultatas visoje lygoje.

„Iš pusės žodžio“. Kaip puikiai gali suprasti draugą jo negirdėdamas?

Tokį iššūkį priėmė visos LKL čempionato komandos, delegavusios atstovus į naują rubriką „Iš pusės žodžio“.

Pirmieji šios rubrikos dalyviai – „Šiaulių“ krepšininkai Evaldas Šaulys ir Donatas Sabeckis.

E.Šauliui ant ausų buvo uždėtos ausinės ir įsitikinus, kad krepšininkas girdi tik muziką, D.Sabeckiui buvo įteiktas žodžių sąrašas.

Kiek D.Sabeckio įvardintų žodžių per 60 sekundžių sugebės atsakyti lūpas skaitantis E.Šaulys?

„Betsafe-LKL“ derinys. Marcas Carteris ir Robertas Carteris vienas kitą pirmą kartą sutiko oro uoste pakeliui į Lietuvą. Amerikiečiai vasarą sudarė sutartis su Vilniaus „Lietuvos ryto“ komanda ir tapo bičiuliais.

Krepšininkų pavardė tokia pati, bet kaip gerai Carteriai spėjo pažinti vienas kitą per kelias savaites Lietuvoje?

„Žaisiu su sūnėnu“, – nusišypsojo 32 metų M.Carteris, pakviestas į „Betsafe“ rubriką „Derinys“.

„O aš su dėde“, – atsakė 23-ejų R. Carteris.

Savaitės interviu. Šį tarpsezonį Justas Tamulis grįžo į gimtuosius Kėdainius bei tapo vienu ekipos lyderių.

Šiemet universiados čempionu su Lietuvos rinktine tapęs gynėjas šį sezoną vidutiniškai pelno po 9,7 taško per rungtynes.

Krepšininkas dalyvavo neįprasto pobūdžio interviu, kuriame klausimus uždavė pats J.Tamulis.

Kaip įsivaizduoji save senatvėje?

Ko labiausiai bijai?

Vilnius ar Kaunas?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių