Mėgins grįžti į elitą

Grėsmingos varžovės ir skaudi patirtis nemalšina Lietuvos moterų krepšinio rinktinės ryžto prasibrauti į 2019 m. Europos čempionato finalo turnyrą.

Lietuvos krepšininkės, vadovaujamos buvusio stratego Rimvydo Samulėno, gėdingai nepateko į 2017 m. "EuroBasket" finalo turnyrą, vykusį Čekijoje.

Šį kartą nacionalinė komanda, treniruojama Manto Šerniaus, sieks nekartoti klaidų. 2019 m. Europos čempionato atrankos varžybas lietuvės pradės jau ateinantį mėnesį – C grupėje laukia Rusijos, Vengrijos ir Albanijos krepšininkės.

Pirmas egzaminas – lapkričio 11-ąją Kėdainiuose, kur M.Šerniaus kariauna susikaus su Vengrijos rinktine. Lapkričio 15-ąją išvykoje – mačas su Rusijos ekipa. Akistata su Albanijos atstovėmis numatyta kitų metų vasario mėnesį.

Į "EuroBasket" finalo turnyrą pateks aštuonių atrankos grupių nugalėtojos ir šešios geriausios antrąsias vietas užėmusios rinktinės. Kol kas vietos turnyre garantuotos tik Serbijos ir Latvijos rinktinėms.

"Mūsų grupė – stipri, nė vienos varžovių komandos negalime nuvertinti, – teigė M.Šernius. – Laiko pasiruošti rungtynėms bus nedaug, todėl daug kas priklausys nuo to, ar visos žaidėjos susirinks, ar bus sveikos, kokios sportinės formos atvyks. Daug lems ir sėkmės faktorius. Vis dėlto manau, kad galutinis rezultatas bus teigiamas."

Veteranių nesikrato

M.Šerniaus pristatytame aštuoniolikos kandidačių į rinktinę sąraše – visos pajėgiausios Lietuvos krepšininkės.

Greta ilgamečių lyderių – vidurio puolėjos Gintarės Petronytės, gynėjos Kamilės Nacickaitės – yra ir netikėtų pavardžių. Vairininkas į lapkričio 6 d. prasidėsiančią treniruočių stovyklą kviečia ir 37-erių veteranę iš Klaipėdos Andrą Gabalytę.

"Visos žaidėjos, kurias norėjau matyti, yra šiame sąraše. Rėmiausi tik savo krepšinio filosofija. Man svarbiausia buvo tai, koks galimas maksimalus šių žaidėjų indėlis rinktinei. Norėjau suburti optimalią sudėtį šiam laikotarpiui ir kad krepšininkės būtų vieningos", – savo pasirinkimą aiškino M.Šernius.

Dėl Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) reformuoto tarptautinių varžybų kalendoriaus, pasirengti svarbiausiems sezono startams rinktinės turės vos savaitę. Tačiau tai numačiusios lietuvės spėjo apsidrausti.

Namų darbai – ir Kinijoje

"Namų darbus atlikome dar vasarą. Su rinktinės kandidatėmis skridome į stovyklą Kinijoje, o grįžę iš jos dar kelias savaites darbavomės Lietuvoje. Žaidėjos žino, ko iš jų reikalausiu, ką jos turi atlikti", – dėstė vyriausiasis treneris.

M.Šernius viliasi, kad būtent per pirmuosius du mačus spręsis kelialapio į "EuroBasket" likimas. C grupės favoritė – Rusijos komanda, 2003, 2007 ir 2011 m. tapusi Europos čempionė, sieksianti reabilituotis po itin nesėkmingo pasirodymo šių metų pirmenybėse. Praeitą vasarą rusės suklupo jau aštuntfinalyje ir užėmė 9-ąją vietą.

Praeityje tituluota Vengrijos komanda šiemet finišavo dvylikta. Albanijos rinktinė Europos čempionato finalo turnyre nėra žaidusi.

Trūksta krepšinio centrų

Penktadienį Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) surengtoje diskusijoje taip pat kalbėta ir apie moterų krepšinio problemas. Drauge su M.Šerniumi mintimis pasidalijo LKF moterų krepšinio projektų vadovė Lina Brazdeikytė ir LKF jaunimo rinktinių vyriausiasis treneris Rolandas Radvila.

"Vienos problemos mažėja, kitos – didėja. Federacija, siūlydama man darbą, sakė, kad niekam nerūpi moterų krepšinis. Dabar iš manęs daug reikalaujama, daug darbų reikia atlikti", – sakė 1997 m. Europos čempionė L.Brazdeikytė.

"Lietuvoje labai trūksta merginų krepšinio centrų, tad ateityje norime pasiekti, kad jie turėtų ir mergaičių komandas, – svarstė R.Radvila. – Tačiau federacija – ne rėmėja, skiriame tik savo surinkto biudžeto pinigus. Daug kas priklauso nuo miestų, rajonų valdžios, valstybės požiūrio. Mūsų tikslas – įvesti kvotas, kad krepšinio mokyklos galėtų turėti nors ir keturias berniukų komandas, bet tik tuomet, kai suburs bent vieną mergaičių komandą."

Mergaitės nesportuoja

Krepšinio specialistai pabrėžė, kad, pasikeitus laikmečiui, labai sunku mergaites prisivilioti žaisti krepšinį.

"Keičiasi mūsų vaikai. Tokio mergaičių srauto, koks buvo į krepšinio mokyklas prieš 20 metų, Lietuvoje senokai nebėra, – pasakojo L.Brazdeikytė. – Mergaičių trūksta visose sporto šakose. Šiais metais LIDL moksleivių krepšinio lygoje mergaičių komandų – 73, berniukų – 399. Pavyzdžiui, Prancūzijoje, kur daug metų rungtyniavau, už jaunuosius krepšininkus atsakingi klubai, o ne federacija. Ten kitokia sistema. Jeigu klubas nori žaisti aukščiausioje moterų lygoje, privalo turėti visą mergaičių komandų piramidę – nuo septynmečių iki jaunimo komandos."

"Prieš 20 metų skirtumas mergaičių ir berniukų krepšinyje nebuvo didelis. Kas atsitiko? Miestai nebekontroliuoja sporto mokyklų ir todėl tokia situacija, – kalbėjo rinktinės treneris M.Šernius. – Susiformavęs stereotipas, kad krepšininkės dažnai patiria traumų, yra negražios. O pagal faktus net šokant baletą didesnė traumų rizika."

R.Radvila tikino, kad LKF nori padėti jauniems treneriams, tačiau jie ir patys turi daug dirbti ir siekti gerų rezultatų.

"Norime, kad krepšinio mokyklų treneriai dirbtų su rinktinėmis, – sakė R.Radvila. – Jiems keliame daug reikalavimų: būtina profesinė kompetencija, anglų kalba, gebėjimas dirbti su šiuolaikinėmis technologijomis. Mes aplankome daug rungtynių, matome, kaip treneriai dirba, ar gali pretenduoti į rinktines. Specialistams trūksta pasitikėjimo savo jėgomis, laikymosi savo žaidimo filosofijos. Norime jiems padėti."

Kandidatės į rinktinę

Gintarė Petronytė (klubas "Galatasaray", Turkija), Giedrė Labuckienė ("Wisla Can Pack", Lenkija), Eglė Šikšniūtė ("JAS-FBG Sosnowiec", Lenkija), Monika Grigalauskytė ("Energa Torun", Lenkija), Daugilė Šarauskaitė ("Good Angels", Slovakija), Eglė Šulčiūtė ("Hainaut Basket", Prancūzija), Laura Svarytė (Krasnojarsko "Jenisej", Rusija), Eglė Malašauskė, Kristė Druskytė, Dovilė Saurazaitė ir Rasa Knyzaitė (visos – "Hoptrans-Sirenos", Kauno rajonas), Marina Solopova ("Konak Belediyespor", Turkija), Mantė Kvederavičiūtė ir Gintarė Mažionytė (abi – "Udominate Basket", Švedija), Kamilė Nacickaitė (be klubo), Andra Gabalytė ("Fortūna", Klaipėda), Santa Okockytė ("TSV 1880 Wasserburg", Vokietija), Laura Juškaitė ("Kibirkštis", Vilnius).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Klausimas. Nuo kada Solopova zaidzia Turkijoje? Kiek zinau dabar rungtyniauja Rumunijoje.

Anonimas

Anonimas portretas
Juokina tik visuomene kai visad nepateks net i Europos cempijonata
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių