Patyrusį žaidėją įsigiję klaipėdiečiai kaipmat įsirašė tarp lyderių

  • Teksto dydis:

Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ komanda po praėjusio sidabrinio Mezon NKL sezono šiek tiek susilpnėjo, tačiau praėjusią savaitę įsigijo veikiausiai geriausią savo pozicijos krepšininką lygoje – Valdą Vasylių – ir vėl šovė tarp ryškių favoritų.

34-erių metų 203 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas per savo karjerą žaidė LKL, Europos taurės ir Eurolygos komandose, o dar praėjusį sezoną stipriausioje Lietuvos lygoje rinkdavo po 7,9 taško ir 4,2 atkovoto kamuolio.

„Lygoje gal pajėgesnių šios pozicijos krepšininkų ir nėra. Su juo keli krepšininkai galėtų lygiuotis, tas pats Edvinas Jezukevičius iš Šakių „Vyčio“ yra pajėgus. Vasylius – gal ir geriausias savo pozicijos žaidėjas“, – solidžiu papildymu su svetaine „nklyga.lt“ džiaugėsi vyriausiojo trenerio poste debiutuojantis „Neptūno-Akvaservis“ vairininkas Tomas Gaidamavičius.

V.Vasylius savo pajėgumą įrodė jau pirmajame mače Mezon NKL, kuomet praėjusį penktadienį į Vilniaus „Perlo“ krepšį sukratė 20 taškų (8/10 dvit., 1/1 trit., 1/1 baudos) ir ištempė Klaipėdos komandą į pergalę.

Būdų sustabdyti šį puolėją su savo jauna komanda neradęs Vilniaus „Perlo“ treneris Arvydas Gronskis taip pat sutinka su V.Vasyliaus pajėgumu bei pabrėžia milžinišką jo patirtį.

„Vasylius labai gerai sužaidė, o prieš mūsų jaunimą jo didžiausias pranašumas – patirtis. Jis žino, kur atsistoti, kur kamuolys atšoks, jaučia, kada komandos draugas prasiveržia, kada pačiam centruoti ar veržtis. Jis iškart daug davė komandai. Visada pradėjus žaisti naujoje komandoje būna sprogimo faktorius, ta pradžia naujoje vietoje, o vėliau jis turėtų kažkiek nusileisti. Šiai dienai lygoje nėra tokių krepšininkų, kurie galėtų būti su juo lyginami“, – konstatavo A.Gronskis.

Toks patyręs krepšininkas itin reikalingas ir ne itin už V.Vasylių vyresniam treneriui Tomui Gaidamavičiui (35 m.). Praėjusius du sezonus Kėdainių „Nevėžio“ stratego asistentu dirbęs buvęs krepšininkas šį sezoną debiutuoja vyriausioje trenerio poste.

Klaipėdos klubas turi septynis 21-erių metų arba jaunesnius krepšininkus, todėl vienas toks patyręs žaidėjas, kuris viską supranta iš pusės žodžio, buvo itin reikalingas šiai ekipai.

„Jis žaidė tokiose lygose komandose, kad apie jį nėra daug ką kalbėti. Jo patirtis yra milžiniška, tačiau jis taip pat išlaiko ir savo aukštą lygį, ir po krepšiu gali sužaisti, ir perimetre. NKL pirmenybėse aš jį net vidurio puolėjo pozicijoje galiu naudoti. Tikrai visapusiškas žaidėjas. Taip, Valdas daug laiko nežaidė, turi priprasti prie komandos, jo fizinė forma šiek tiek atsilieka, bet čia tik laiko klausimas. Svarbiausia, kad krepšinio aspektus jis iš pusės žodžio supranta, o fiziniai duomenys ateis savaime. Reikia tik dirbti“, – teigė T.Gaidamavičius.

Tiesa, niekas kol kas nežino, kiek ilgai Gaidamavičius galės džiaugtis šiuo savo auklėtiniu. Krepšininkas su „Neptūno-Akvaservis“ ekipa sudarė iki sezono pabaigos, tačiau sezono metu atletas turi galimybę išvykti.

Iš pradžių manęs, kad Klaipėdos komanda po praėjusio sezono susilpnėjo, T.Gaidamavičius per dvi savaites, kuomet ekipą papildė Aidas Einikis ir V.Vasylius, suskubo pakeisti savo nuomonę. „Neptūnas-Akvaservis“ sudėtį susikomplektavo taip, kad labiausiai patyrę krepšininkai yra atakų organizatoriai ir priekinės linijos žaidėjai.

Įžaidėjo pozicijoje žaidžia 31-erių metų 180 cm ūgio Mindaugas Stašys ir jau aštuntąjį sezoną Mezon NKL rungtyniaujantis 25-erių metų 182 cm ūgio Deividas Anužis.

Atakų organizatorių duetas kartu pelno 21,6 taško ir atlieka 55,8 proc. visų komandos rezultatyvių perdavimų (9,1 iš 16,3).

„Mūsų įžaidėjai – komandos variklis, pagrindiniai krepšininkai. Įžaidėjas yra trenerio smegenys aikštėje. Aš su jais daug bendrauju, perduodu daug informacijos, o jie man atsilygina tokiu darbu aikštėje, kokio ir prašau. Abu yra fiziškai stiprūs, žemi, staigūs, tad stengiamės tuos pranašumus išnaudoti“, – apie savo auklėtinius pasisakė T.Gaidamavičius, kuris pats žaidė įžaidėjo pozicijoje.

Po krepšiu be V.Vasyliaus darbuojasi aukščiausias komandos krepšininkas, 24-erių metų 211 cm ūgio Ignas Ramašauskas. 10-ąjį profesionalaus krepšininko sezoną pradėjęs vidurio puolėjas vidutiniškai įmeta po 6,2 taško ir sugriebia po 5 kamuolius. Arčiau krepšio žaidžia ir 27-erių 201 cm ūgio Deividas Keburys, renkantis po 9,4 taško ir 3,9 atkovoto kamuolio.

Aplink šiuos krepšininkus sustatytas būrys perspektyvių krepšininkų. Iš jų labiausiai išsiskiria 21-erių metų 201 cm ūgio Mantas Šerkšnas (11,6 taško ir 3,3 atkovoto kamuolio), 20-ies metų 204 cm ūgio Arūnas Mikalauskas (10,7 taško ir 7 kamuoliai) ir 20-ies metų 188 cm ūgio Jonas Dumašius (6,8 taško ir 2,8 kamuolio). Galima neabejoti, kad komandai didesnį indėlį duos ir prieš dvi savaites iš Klaipėdos „Neptūno“ persikėlęs Aidas Einikis, kuris kol kas per ketverias rungtynes pelno po 3,3 taško ir sugriebia po 3,3 kamuolio.

Dalį jaunųjų krepšininkų „Neptūnas-Akvaservis“ gavo iš stipriausios Klaipėdos komandos „Neptūno“. Nuo šio sezono glaudžiai bendradarbiaujantys klubai stengiasi uostamiestyje sukurti piramidę, auginančia jaunus žaidėjus.

„Mūsų tikslas ir yra, kad prie kelių vyresnių krepšininkų augtų ir jaunimas. Yra daug gražaus jaunimo – Jonas Dumašius, Dovydas Romančenko, Herkus Kumpys, Ernestas Jonkus. Taip pat šiek tiek vyresni – Mikalauskas, Šerkšnas, Einikis. Tikslas toks ir yra, kad jie tobulėtų kaip žmonės, mokytųsi ir žaistų krepšinį. Tai praėję, galbūt prasibraus ir į „Neptūno“ komandą. Ta piramidė veikia.

Jaunimas stengiasi. Nėra to stabilaus žaidimo, bet jie yra perspektyvūs. Mikalauskas ir Šerkšnas turi gerą metimą ir tikiu, kad ateityje jie bus geri krepšininkai, tik reikia labai daug dirbti. Einikis irgi sustiprino mus, tačiau jis irgi yra jaunas žaidėjas, dar niekur aukštame lygyje daug nežaidęs, kelios minutės nesiskaito. Iš jo norėtųsi taip pat stabilesnio žaidimo, tačiau spaudimo nėra, kadangi jis neseniai įsiliejo į komandą ir tik kelias rungtynes težaidė. Ne taip lengva. Matome, kad Lietuvos studentų krepšinio lygoje jis žiba (vid. 17,7 taško), tačiau NKL yra kitas lygis. Reikia laiko, kad priprastų“, – apie perspektyvius ekipos žaidėjus kalbėjo Gaidamavičius.

Jaunimo ir patyrusių krepšininkų derinys kol kas „Neptūno-Akvaservis“ komandai pasiteisino – ji per 12 rungtynių iškovojo 7 pergales ir turnyrinėje lentelėje dalijasi 4-5 vietomis. Komanda įsigijo aukšto lygio krepšininką V.Vasylių, tad galima neabejoti – tol, kol jis bus ekipoje, ji prieš kiekvieną klubą turės bent vieną pranašumą. Ar su juo, ar be, Gaidamavičius nori nužygiuoti iki finalinio ketverto.

„Sezono pradžią galima pavadinti sėkminga, bet man, kaip treneriui, visada norisi geresnių rezultatų. Patys rezultatai ir vieta lentelėje, turint omenyje, kad komanda po praėjusio sezono susilpnėjo ir tik dabar pasistiprinome, yra patenkinami.

Mes einame kasdien laimėti ir tobulėti. Kalbant apie mano paties ir komandos tikslus, tai norėtume patekti į ketvertuką. Tai – ambicingas tikslas, būtų labai gerai tai pasiekti. Komanda yra jauna ir dar neaišku, koks išliks kolektyvas, tačiau sunkiai ruošiamės, labai stengiamės ir tikiuosi, kad rezultatai bus sezono pabaigoje“, – mano T.Gaidamavičius.

„Neptūną-Akvaservis“ tarp favoritų įvardina ir „Perlo“ vairininkas A.Gronskis. Anot jo, didžiausias šios komandos pranašumas yra patirtis.

Mes einame kasdien laimėti ir tobulėti. Kalbant apie mano paties ir komandos tikslus, tai norėtume patekti į ketvertuką. Tai – ambicingas tikslas, būtų labai gerai tai pasiekti.

„Aš manau, kad NKL yra nenusakoma. Visos komandos atrodo vienodos ir visus galima įveikti bei prieš visus galima pralaimėti. Čia yra žavumo. Tačiau kai kurios komandos išsiskiria iš kitų. Ypač tos, kurios turi patyrusių krepšininkų, kaip Klaipėdos ir Šakių ekipos. Jie ne pirmą sezoną žaidžia lygoje, todėl nieko keisto matyti jų dominavimą prieš kai kurias komandas“, – pareiškė A.Gronskis.

Klaipėdiečiai pastaraisiais sezonais sau aukštai išsikėlė kartelę – per trejus metus dukart žaidė finale ir kartą laimėjo pirmenybes. Sustiprinę sudėtį, jie kėsinasi ir vėl kautis dėl apdovanojimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių