Pirmasis Lietuvos rinktinės mačas su Meksika gali būti lemiamas

  • Teksto dydis:

Pasaulio krepšinio čempionato išvakarėse patirta pagrindinio įžaidėjo Manto Kalniečio trauma – labai skaudi netektis, tačiau ne tragedija. Sportu besidomintys akademinės bendruomenės nariai įsitikinę, kad Lietuvos rinktinė išlieka pajėgi kautis dėl medalių.

Vienas Lietuvos nacionalinės komandos lyderių M. Kalnietis traumą, dėl kurios gali nerungtyniauti net pusę metų, patyrė per draugiškas rungtynes su Kroatija. Tai buvo paskutinis pasiruošimo Pasaulio taurės turnyrui, kurios vyks Ispanijoje rugpjūčio 30 d. – rugsėjo 14 d., mačas.

Iki tol drąsiai vietą Lietuvai tarp prizininkų prognozavę Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkai ir dėstytojai, po nelemtų rungtynių, tapo atsargesni. Jų manymu, nors potencialo mūsų komandai užtenka, jos sėkmė didžiąja dalimi dabar priklauso nuo trenerio Jono Kazlausko išmonės ir gebėjimo mobilizuoti ekipą.

Kurios keturios rinktinės varžysis dėl medalių, akademikų nuomonės sutapo: JAV, Ispanija, Brazilija ir Lietuva.

Vis žaidėjai – lygiaverčiai

Buvęs profesionalus futbolininkas KTU rektorius Petras Baršauskas pabrėžia Lietuvos rinktinės stiprybę – lygiaverčiai yra 8-9 žaidėjai, todėl varžovams bus sunku atspėti, kuris iš jų imsis lyderio vaidmens, mes lemiamą metimą.

Ne vienas draugiškas rungtynes Kauno „Žalgirio“ arenoje su žmona stebėjęs profesorius taip pat atkreipė dėmesį į labai gerą atmosferą rinktinėje – žaidėjai vienas iš kito draugiškai pasišaipo, nėra vadinamos „diedovščynos“ – jauni žaidėjai nėra žlugdomi vyresnių krepšininkų, jų balsas komandoje girdimas.

Tarp penkių stipriausių

Vis tik, po skausmingų Lietuvai rungtynių su Kroatija, P. Baršauskas nebeskuba iš anksto rinktinei kabinti medalių.

„Be M. Kalniečio bus sudėtinga. Į penketuką stipriausiųjų turėtume patekti, tačiau dėl medalių abejočiau. Būsime tarp favoritų, tačiau mūsų rinktinė nebus visus „nukalanti“. Šarūnas Vasiliauskas nepatemps komandos, jis yra epizodinis žaidėjas. Adas Juškevičius taip pat nepakeis M. Kalniečio. Reikia aštraus žaidėjo, koks yra Mantas, galinčio lemiamu metu pataikyti tritaškį, prasiveržti, truktelėti komandą į priekį“, – svarsto KTU rektorius.

Jo įsitikinimu, dabar viskas priklauso nuo vyriausiojo trenerio Jono Kazlausko. Jei jis sugebės rasti tinkamiausius penketus, laiku keis žaidėjus, tinkamai juos nuteiks rungtynėms, lietuviai gali eiti toli.

Akademikas neabejoja, kad pirmose pasaulio čempionato rungtynėse šeštadienį Lietuva įveiks Meksiką. Taip pat rinktinė turėtų įveikti ir kitas D grupės ekipas – Angolą, Korėją, Australiją, „įkasti“ lietuviams gali tik slovėnai, jeigu gerai pataikys tritaškius. O nuo ketvirtfinalio prasideda loterija ir gali nutikti visko.

Išsigelbėjimas – komandinis žaidimas

„Būkime patriotai – tikėkime. Mus turi gelbėti komandinis žaidimas, kurį tikrai sugebame žaisti. Patyręs, gudrus, šiuolaikiškai mąstantis ir gerai žinantis ką daro treneris J. Kazlauskas taip pat yra komandinio žaidimo šalininkas. Aš juo tikiu.

Galbūt M. Kalniečio netektis dar labiau sutelks komanda. Todėl mano pirminės prognozės nesikeičia, pirmas ketvertukas – JAV, Ispanija, Lietuva ir Brazilija. Brazilija gali tapti šio čempionato netikėtumu, nes turi pajėgią ir priekinę liniją, ir gynėjų grandį“, – teigia KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto Finansų katedros vedėjas Rytis Krušinskas.

Laisvalaikiu aktyviai krepšinį žaidžiantis ekonomikos profesorius pabrėžia, kad psichologiškai labai svarbios bus pirmosios čempionato rungtynės. „Jos turi pasisekti. Labai svarbu jas laimėti. Jei pralaimėsime pirmąsias rungtynes, bus negerai“, – sako ekonomistas.

Jo manymu, praradus pagrindinį komandos įžaidėją, dar didesnė atsakomybė telkiant komandą tenka patyrusiems broliams Darjušui ir Kšyštofui Lavrinovičiams, kurie yra vyriausi rinktinės nariai.

Stebint draugiškas Lietuvos rinktinės rungtynes, R. Krušinskui susidarė įspūdis, kad lietuviai nenorėjo parodyti visko, ką gali, ir nežaidė 100 proc. pajėgumu, atsargoje pasilikdami ne vieną pergalės raktą.

Gerai įsiliejo Š. Vasiliauskas

Krepšinį, futbolą žaisti mėgstantis KTU Informatikos dekanas Eduardas Bareiša taip pat pabrėžia lygiavertę Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės sudėtį.

„Lietuviai tikrai gali taikytis į medalius. Šiemet kaip niekad gerai sukomplektuota mūsų komanda. Lino Kleizos, Roberto Javtoko nebuvimą rinktinėje su kaupu kompensuoja kiti žaidėjai. Puolėjų grandyje yra labai didelė konkurencija. Ir tai gerai“, – analizuoja E. Bareiša.

Profesoriaus manymu, į komandą puikiai įsiliejo ir per draugiškas rungtynes atsiskleidė įžaidėjas Š. Vasiliauskas. Todėl M. Kalniečio netektis – didelė, tačiau ne tragedija. Jam tekusią atsakomybę turės pasidalinti kiti krepšininkai.

Priešnuodis JAV – zoninė gynyba

Pašnekovai, kaip ir dauguma sporto ekspertų bei mėgėjų, vieningai sutaria, kad neabejotinos pirmenybių favoritės – JAV ir Ispanijos rinktinės. Tačiau jos nėra neįveikiamos.

„Vertinant pagal atletiškumą, JAV gali įveikti visus, bet ne komandinį žaidimą. Jauni jų priekinės linijos žaidėjai yra nepatyrę, t.y. neturi ne NBA krepšinio patirties, todėl komandos, kurios sėkmingai taikys zoninę gynybą ir pataikys tritaškius, gali juos nugalėti“, – svarsto R. Krušinskas.

KTU ekonomistas atkreipia dėmesį, kad kitose favoritėmis įvardijamose rinktinėse žaidžiantys puolėjai – taip pat yra NBA žvaigždės: Brazilija turi Nene, Tiago Splitterį, Andersoną Varejao, Ispanija – brolius Gasolius, Lietuva – Joną Valančiūną.

P. Baršausko įsitikinimu, be ryškiausių savo žvaigždžių, kurioms nieko įrodinėti jau nereikia, atvykstanti JAV rinktinė yra dar pavojingesnė, nes krepšininkai norės pakelti savo vertę, žais labiau komandinį žaidimą.

Gali pakartoti futbolininkų nesėkmę?

Namuose žaidžiančios Ispanijos rinktinės sudėtis – gąsdinančiai pajėgi. Jau daug metų kartu rungtyniaujantys geriausi ispanų žaidėjai galvoja tik apie auksą. Tačiau ar negali pasikartoti šiemet vykusio Pasaulio futbolo čempionato scenarijus, kuriame buvę pasaulio čempionai ispanai iškrito jau po grupės varžybų?

„Ispanai norės reabilituotis ir už savo futbolo rinktinės nesėkmę, ir už paskutinį Europos krepšinio čempionatą, kuriame nekovojo dėl aukso (2013 m. Slovėnijoje Ispanija laimėjo bronzą, Lietuva iškovojo sidabrą, – red. past.). Tai gali būti Pau Gasolio, Juano Carloso Navarro ir kitų šios kartos žaidėjų gulbės giesmė.

Tačiau jei Ispanija pralaimės keletą pirmųjų čempionato rungtynių, ji gali palūžti ir prarasti motyvacija. Vis tik, palyginti su fiasko patyrusia futbolo rinktine, krepšinio rinktinės žaidėjai geba mobilizuotis, žaidžia komandinį žaidimą, jiems užtenka patirties ir raumenų“, – sako R. Krušinskas.

Žaidžia be ugnelės

P. Baršauskui Ispanijos nesėkmė nebūtų netikėta, nes, jo manymu, „senoji gvardija“ jau yra persisotinusi titulais ir kovoja be ugnelės.

„Gali būti tas pats efektas kaip Pasaulio futbolo čempionate šiemet. Negalima atsivežti tuos pačius žaidėjus, kurie jau turi viską gyvenime. Tai buvo didžiausia trenerio Vicente del Bosque klaida, nes reikėjo atsinaujinti.

Krepšinyje turi būti bent pora naujų žmonių penkete. Ispanai jau Europos čempionate atrodė išsisėmę. Todėl Pasaulio krepšinio čempionate gali pasikartoti Ispanijos futbolininkų nesėkmė. Juk būna juodų dienų, kai nekrenta tritaškiai, kamuolys slysta iš rankų“, – svarsto KTU rektorius.

Tačiau akademikas pripažino, kad Ispanijos komanda yra labai pajėgi, nes visi jos žaidėjai – aukščiausio lygio, todėl nesėkmė grupės varžybose yra mažai tikėtina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių