Projektas LKL grandų sirgaliams padėjo griauti nesantaikos sienas

  • Teksto dydis:

Karštas sirgalių palaikymas – neatsiejama daugelio didesnių krepšinio klubų dalis. Gerbėjų meilė klubams kartais peržengia ir taikaus palaikymo arenose ribas bei tampa smurto proveržių tarp sirgalių grupuočių priežastimi. Lietuvoje apie tai dažniausiai kalbame per Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubų akistatas.

Smurto tarp sirgalių grupuočių mažinimo misiją, taikaus klubų palaikymo idėją bei fanų toleranciją vieni kitiems beveik dvejus pastaruosius metus ne tik Lietuvoje, tačiau ir Kroatijoje, Bulgarijoje, Ispanijoje bei Turkijoje plėtojo projektas „Fanai prieš smurtą“.

Penkiose valstybėse projekto metu vykę užsiėmimai įtraukė 50 fanų grupuočių. Buvo organizuojami fanų turnyrai bei vyko diskusijos tarp daugiau 3000 teisėjų, krepšininkų ir sirgalių. Projektas finišo tiesiąją pasiekė praėjusią savaitę Stambule. Turkijos sostinėje įvyko baigiamoji projekto dalis, kurioje buvo reziumuojami pasiekti rezultatai, apžvelgti nuveikti darbai bei pasiūlytos idėjos ateičiai.

Savo mintimis apie projekto naudą bei santykius tarp sirgalių pasidalino Stambule viešėję krepšinio sirgaliai iš Lietuvos Tomas Balaišis-Sėkla ir Mindaugas Šatkus.

„Tiesa pasakius, smurto tarp sirgalių grupuočių problema Lietuvoje nėra įsišaknijusi, tačiau girdime ir matome idiotiškų chuliganizmo atvejų, kai aršesni vieno ar kito klubo gerbėjai tiesiog važiuoja aiškintis santykių, kurie nėra susiję su sportu. Šis projektas atkreipia dėmesį į tokius dalykus, kuriuos reikia eliminuoti. Lietuvoje yra tik labai varganos fanų smurto užuomazgos, kurias reikia pribaigti, kad jos nebeplistų“, – kalbėjo garsiausiu Lietuvos krepšinio sirgaliumi tituluojamas Sėkla.

Ne vieno „Fanai prieš smurtą“ užsiėmimo metu buvo galima išvysti ir nekasdienį Lietuvoje reiškinį – savo klubų marškinėliais pasipuošusius ir draugiškai besišnekučiuojančius prisiekusius Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ sirgalius M.Šatkų ir Lauryną Dapkevičių.

M.Šatkus – Kauno klubo sirgalių „Green Death“ narys pasakojo apie projekto metu užsimezgusią draugystę su Vilniaus klubą ištikimai palaikančiu L.Dapkevičiumi.

„Mano supratimas apie fanatizmą tarp klubų tapo gerokai tolerantiškesnis priešininkų komandos atžvilgiu per pastarąjį pusmetį. Kalbant apie Europos klubus viskas buvo supranta. Kaip bebūtų, esu „Žalgirio“ fanas ir automatiškai esame didžiausi priešininkai su „Lietuvos ryto“ sirgaliais. Tikrai galiu pasakyti, kad mano požiūris į Vilniaus klubo fanus pasikeitė. Jis pagerėjo. Esame komandų fanai, bet nesame prieš kitą komandą. Šis projektas padeda skleisti žinutę fanų tribūnoms. Projekto metu bendravau ir su „Lietuvos ryto“ sirgaliumi Laurynui. Dabar su juo esame ne tik kolegos, tačiau tapome ir draugais“, – įspūdžiais dalijosi M.Šatkus.

Lietuvoje sutinkami smurto proveržiai tarp sirgalių įgauna visiškai kitokį mąstą Turkijoje. Stambule, kuriame yra vien 7 krepšinio klubai rungtyniaujantis aukščiausiame Turkijos krepšinio divizione, priešprieša tarp sirgalių tampa pavojinga netgi paprastiems, krepšinį mylintiems žmonėms. Tokia patirtimi dalijosi Stambulo „Anadolu Efes“ sirgalių grupuotės „Efes Fanz“ atstovai Tanju Canas ir Serdaras Ocaksonmezas.

„Turkijoje – didžiausia problema tarp sirgalių yra ta, jog turime dvi skirtingas fanų kategorijas. Vieni fanai yra paprasčiausi krepšinio sirgaliai, tokių Stambulo klubų kaip „Anadolu Efes“ ar „Darussafaka“. Tarp šių komandų sirgalių nėra smurto proveržių. Kita vertus, yra tokių komandų kaip „Besiktaš“, „Karsiyaka“ ar „Fenerbahce“ ar „Galatasaray“ sirgaliai. Šių komandų sirgalių pagrindą sudaro futbolo sekcijos sirgaliai. Tokiems sirgaliams neįdomus krepšinis. Jie eina į krepšinio rungtynes ne stebėti žaidimo, o tik palaikyti tik to paties pavadinimo klubą.

Dėl šios priežasties atsiranda smurto proveržiai, nes tokie sirgaliai reiškia didžiulę neapykantą kito klubo vardui. Manau, tai yra didžiausia problema mūsų krepšinio arenose. Viskas prasideda nuo nesantaikos futbole ir tai persikelia į krepšinio arenas. Nesijaučiame saugūs arenose, kuriuose anksčiau jausdavome saugumo jausmą. Tai paveikia didžiulį žiūrovų skaičių. Šeimas, moteris, vaikus. Jeigu yra smurto proveržių, žmonės bijo lankytis tokiose vietose. Jeigu nebus smurto, rungtynes stebėti bus žymiai smagiau.“, – kalbėjo Turkijos krepšinio sirgaliai.

Pokalbio pabaigoje „Anadolu Efes“ sirgaliai reziumavo, jog projekto metu vykdytos veiklos taps geromis pamokomis ateičiai, mažinant nesantaiką tarp nesutaikomų Turkijos klubų grupuočių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių