A. Sabonio žydėjimas aikštėje: archyvus peržvelgęs A. Karnišovas vos sulaikė ašaras

  • Teksto dydis:

Artūras Karnišovas dar pirmoje treniruotėje pajautė, ką reiškia rungtyniauti kartu su universaliuoju Arvydu Saboniu. 1992-ųjų vasarą abu tautiečiai sugrįžo į Lietuvą, kur pradėjo pasirengimą Barselonos olimpinėms žaidynėms.

Karnišovas buvo ką tik buvo pabaigęs antrąjį kursą Seton Hall universitete, kai tuo metu Sabonis jau dominavo Europoje. Karnišovui savo kolegos rinktinėje žaidimas nebuvo svetimas – jis užtektinai matė 222 cm ūgio milžiną žaidžiantį, jog įsitikintų, kad tai yra neeilinis krepšininkas.

Kuomet Karnišovas treniruotėje perdavė kamuolį Sabui po krepšiu, o pats įkirto į baudos aikštelę, tada savo kailiu suprato, ką iš tikrųjų sugeba šis vidurio puolėjas – Arvydas akimirksiu kamuolį pasiuntė atgal  Karnišovui, tačiau pastarasis apie tokį galimą variantą nė nenutuokė.

Karnišovui tai būtų buvę du garantuoti taškai iš po krepšio, bet vietoje to iš jo nosies pasipylė kraujas – praleido kamuolį tiesiai į veidą.

„Nuo tos dienos aš visada iš jo tikėdavausi perdavimo, – kalbėjo Karnišovas. – Ir nė kiek nebuvo svarbu, kur yra mane ginantis varžovas. Viskas, ką man reikėjo padaryti, tik prakirsti ir žinojau, kad kažkaip kamuolys mane pasieks.

Arvydas buvo toks vienintelis – kada tik paprašydavo kamuolio, jis ieškodavo kelių jį perduoti atgal.“

„BSN Denver“ apžvalgininkas Christianas Clarkas Sabonį įtraukė tarp geriausiai kamuolį perduoti gebėjusių NBA centrų lygos istorijoje. LKF prezidento pavardė atsidūrė kompanijoje kartu su Billu Russellu, Wiltu Chamberlainu, Wesu Unseldu, Samu Lacey, Billu Waltonu, Alvanu Adamsu, Vlade Divacu ir Marcu Gasoliu.

„Žmonės pamiršta, kad jo ūgis 222 cm, – pabrėžė Karnišovas. – Tai – įspūdingas ūgis. Arvydas buvo proporcingas, greitas, atletiškas ir labai aukštas. Niekada nebuvau matęs tokio žaidėjo.“

Kuomet Karnišovas pradėjo dirbti NBA 2006-ais, jis pasinaudojo privilegija prieiti prie rungtynių įrašų archyvo ir pasižiūrėti, kaip Sabonis atrodė būdamas jaunas.

„Aš prisiekiu – sėdėjau ir vos neverkiau, matydamas, koks geras jis buvo prieš traumas 1985-1986 metais“, – emocijomis dalijosi jis.

Sabonis NBA debiutavo 1995 metais, praėjus net devyneriems metams po to, kai jį Portlando „Trail Blazers“ pasirinko 24-u šaukimu. Achilo sausgyslės trauma ir nuolatinės problemos su pėda suvaržė jo mobilumą. Lietuvis toliau rungtyniavo efektyviai, bet nebedominavo. Visgi tie perdavimai buvo kažkas tokio, kas bus prisimenama amžinai.

Panašaus proveržio Karnišovas tikisi iš į Denverio „Nuggets“ komandą pakviesto Nikola Jokičiaus. 23-ejų serbas savo perdavimais verčia aikčioti NBA bendruomenę, o taip pat dažnai yra lyginamas su pačiu Sabu.

Paprašytas sugretinti šiuo su du žmones, Karnišovas spaudimui nepasidavė: „Prašau, neverskite manęs to daryti. Jie yra labai panašūs.“

Visgi už aikštelės ribų jie buvo labai skirtingi. Sabonis mėgo šėlti, primena Clarkas. Jis nesugebėjo pasirodyti 1992-ųjų olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijoje, kadangi po iškovotos bronzos iš karto pradėjo švęsti, vietoje to, kad palauktų kelias valandas. Tuo metu Jokičiaus malonumas – žaisti „Fortnite“.

Aikštėje jie – ypatingai panašūs.

„Niekas nemokė Nikolos, kaip atlikti perdavimą už galvos. Nėra taip, kad jis salėje dirba ties tuo. Tiesiog viskas vyksta natūraliai. Panašumai tokie, kad tai jiems buvo natūralus dalykas. Jokičius ir Sabonis – fenomenalūs žaidėjai su puikiu krepšinio IQ, – susižavėjimo neslėpė Karnišovas. – Nežinau, ar tam, ką išdarinėja Jokičius, yra paaiškinimas. Jis tiesiog tai atlieka.“

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Bent pavardę sugebėtum teisingai parašyta, varna tu.

Žiopliai

Žiopliai portretas
net pavardės teisingai parašyti nesugebate.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių