Startuojanti Čempionų lyga: Lietuvos klubų grupės, premijos, favoritai ir geografija

Antradienį startuoja FIBA Čempionų lyga, kurioje varžysis 32 klubai iš 15 žemyno valstybių. Jos bus suskirstytos į keturias grupes po aštuonias komandas, o tarp jų bus ir dvi komandos iš Lietuvos.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia Lietuvos klubus, turnyro formatą ir skiriamas premijas, turnyre dalyvaujančias šalis, lygos favoritus bei tris lietuvius atstovausiančius užsienio klubams.

„Lietkabelis“ ir „Neptūnas“

Lietuvos klubai pateko į ganėtinai skirtingas grupes.

Panevėžio „Lietkabeliui“ tai bus debiutas Čempionų lygoje. Įdomią sudėtį vasarą surinkę panevėžiečiai dar praėjusį sezoną rungtyniavo Europos taurėje, o prieš startą Europoje, šį sezoną Lietuvos krepšinio lygoje iškovojo tris pergales bei patyrė vienintelį pralaimėjimą pirmajame ture Prienuose prieš vietos „Skycop“.

„Lietkabelis“ pateko į mirtininkų C grupę, kurioje varžysis iš Eurolygos į Čempionų lygą persikeliantis Bambergo „Brose“, Čekijos čempionas Nymburko ČEZ, praeitų metų Čempionų lygos nugalėtoja Atėnų AEK, iš Europos taurės persikelianti Jeruzalės „Hapoel“, Prancūzijos Dižono JDA, ispanų Fuenlabrados „Montakit“ bei po atrankos prasibrovusi Antverpeno „Telenet Giants“ iš Belgijos.

Žengti tarp keturių grupės komandų „Lietkabeliui“ bus labai sunku. „Brose“ su Arnoldu Kulboka ir AEK su Jonu Mačiuliu yra grupės favoritai, „Hapoel“ su kone ryškiausia lygos žvaigžde Amare'u Stoudemire‘u priešakyje surinko konkurencingą sudėtį. Ispanijos ir Prancūzijos klubai visada kovoja dėl aukštų vietų, kiek silpnesnė atrodo tik „Telenet Giants“. Jei „Lietkabeliui“ gerai seksis ginti namų aikštės sienas, panevėžiečiai turi galimybių pakovoti dėl ketvirtos vietos grupėje.

Kitas Lietuvos klubas Klaipėdos „Neptūnas“ pateko į sąlyginai lengvesnę grupę. Vasarą biudžetą sumažinę klaipėdiečiai praėjusiame sezone iškrito Čempionų lygos aštuntfinalyje, o šį sezoną LKL pirmenybėse per pirmąsias penkerias rungtynes iškovojo keturias pergales ir nusileido tik „Lietkabeliui“.

Iš šios grupės galima išskirti turkų bei prancūzų klubus, tačiau visos likusios komandos klaipėdiečiams yra tikrai įkandamos. „Neptūnas“ turėtų patekti į aštuntfinalį, o jei uostamiestį aplenks žaidėjų traumos, tai net pakovoti dėl pirmųjų grupės vietų.

Formatas ir premijos

Pagrindinį turnyrą sudaro 32 komandos, suskirstytos į keturias grupes po aštuonias ekipas. Iš grupių į turnyro aštuntfinalį patenka po keturias komandas, o 5-6 vietas užėmę klubai persikelia į dukterinę turnyro lygą – FIBA Europos taurę. Tarp geriausių 16 komandų nepatekę klubai gauna po 50 tūkst. eurų premijas.

Toliau 16 komandų kaunasi atkrintamųjų mačuose, kai yra sužaidžiamos namų bei išvykos rungtynės ir laimėjusi komanda patenka į geriausių komandų aštuonetą, kur toliau varžomasi tokia pačia sistema.

Po aštuntfinalio pasitraukę klubai gauna po 70 tūkst. eurų premiją, o nepatekusios į finalinį ketvertą ekipos po 100 tūkst. eurų.

Galutiniame turnyro etape vyksta finalinis ketvertas, o jis vykdomas vienos iš į šį etapą patekusios komandos mieste.

Galutinėje turnyro stadijoje ketvirtoje vietoje likęs klubas gauna 140 tūkst. eurų, trečioje – 200 tūkst., antroje – 400 tūkst., o turnyro čempionams atitenka milijono eurų vertės premija.

Geografija ir favoritai

Pagrindiniame turnyre dalyvauja klubai iš 15 žemyno valstybių: Lietuvos (2 klubai), Vokietijos (4 klubai), Graikijos (3 klubai), Prancūzijos (4 klubai), Belgijos (2 klubai), Turkijos (2 klubai), Italijos (3 klubai), Ispanijos (3 klubai), Čekijos (2 klubai), Izraelio (2 klubai), Šveicarijos, Slovėnijos, Rusijos, Latvijos bei Lenkijos (po 1 klubą).

Turnyre kausis 7 šalių čempionai: Slovėnijos (Liublianos „Petrol Olimpija), Belgijos (Ostendės „Filou“), Čekijos (Nymburko ČEZ), Šveicarijos (Friburgo „Olympic Basket“), Latvijos (Ventspilio „Ventspils“), Prancūzijos (Le Mano „Sarthe“) bei Lenkijos (Vloclaveko „Anwil“).

Šį sezoną į turnyrą persikėlė Bambergo „Brose“, kuri praėjusį sezoną sėkmingai kovojo Eurolygoje. Taip pat iš Europos taurės prie FIBA organizuojamo čempionato prisijungė Jeruzalės „Hapoel“ bei Panevėžio „Lietkabelis“.

Turnyro favoritais galima vadinti praėjusio sezono čempionę Atėnų AEK, kur Mačiulis turėtų vaidinti svarbų vaidmenį komandoje. Taip pat „Brose“ ir „Hapoel“, Prancūzijos pernai metų finalininkus SIG ir Le Mano „Sarthe Basket“, Tenerifės „Iberostar“ ir Bandirmos „Banvit“.

Trys lietuviai užsienio klubuose

J. Mačiulis, A. Kulboka ir Adas Juškevičius bus tie krepšininkai Čempionų lygoje, kuriuos lietuviai seks atidžiau.

Mačiulis vasarą iš Krasnodaro „Lokomotiv“ persikėlė į Atėnų AEK. Lietuvos rinktinės puolėjui Atėnai nebus svetimas miestas, čia praeityje jis rungtyniavo kitame šio miesto klube – „Panathinaikos“.

AEK praėjusiais metais laimėjo Čempionų lygą, o šiemet bandys pakartoti šią sėkmę. Šioje komandoje Mačiulis turėtų būti vienu iš pagrindinių žaidėjų, o į jį šio klubo tiek vadovai, tiek sirgaliai deda didžiules viltis.

Kitas lietuvis, vasarą 55-uoju šaukimu Šarlotės „Hornets“ NBA naujokų biržoje pašauktas A. Kulboka, sezoną praleis Bambergo „Brose“, kuriam priklauso nuo 2015 metų.

Pasirengimo metu A. Kulboka dažnai sulaukdavo trenerio Ainaro Bagatskio pasitikėjimo, todėl bus labai įdomu, kaip seksis šiam jaunajam talentui iš Lietuvos.

Trečiasis lietuvis – A. Juškevičius, praėjusį sezoną pradėjęs „Lietkabelio“ komandoje, o sezono viduryje persikėlęs į Stambulo „Galatasaray“.

Vasarą Lietuvos rinktinės gynėjas sukirto rankomis su Nantero 92 klubu, kuris į Čempionų lygą pateko įveikęs atranką, o Adas greitai įsiliejo į komandos žaidimą. Per pirmąsias trejas Prancūzijos čempionato rungtynes A. Juškevičius vidutiniškai pelno po 12,3 taško per 23 minutes.

Visi lietuviai savo klubuose atlieka svarbius vaidmenis, o komandos yra tarp turnyro favoričių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių