Viešnagės Gdanske akcentai: gyvybė nuo suolelio ir netikėti X faktoriai

  • Teksto dydis:

Užtikrintas finišas su trumpais užsikirtimais. Taip galima butų apibūdinti ketvirtadienio vakaro Lietuvos rinktinės pasirodymą Gdansko „Ergo“ arenoje.

Tie užstrigimai – tai chaotiškas startas mačo pradžioje ir netikėtas atsipalaidavimas po pertraukos. Tuomet, kai lenkai pirmajame kėlinyje lietuvius laikė užnugaryje (17:14) arba tuomet, kai prakutę šeimininkai ketvirtojo kėlinio pradžioje žaliai baltų pranašumą prikirpo iki keturių taškų (49:53).

Vis dėlto lietuvių laivas liko nepažeistas, o misiją Budapešte rinktinė pasitinka ir toliau nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo. Tinklalapis basketnews.lt pateikia ryškiausius praėjusio susitikimo akcentus.

Penketai. Rungtynes Dainius Adomaitis pradėjo su Mantu Kalniečiu, Renaldu Seibučiu, Jonu Mačiuliu, Domantu Saboniu ir Jonu Valančiūnu. Šiam penketui mačo pradžia klostėsi sunkiai – skylėta komandinė gynyba ir nesiklostęs puolimas svečiams neleido išsiveržti į priekį viso pirmojo kėlinio metu. Tiesa, dar to paties kėlinio pabaigoje D. Adomaitis metė į aikštę Adą Juškevičių, Luką Lekavičių ir Marių Grigonį, ir rinktinės žaidimas ėmė keistis.

Antrojo kėlinio pradžioje D. Adomaitis aikštėje paliko minėtus krepšininkus, o tai įsiūbavo rinktinės laivą – šviežias kraujas nuo suolo pagerino tiek gynybą, tiek suteikė ir naujų spalvų puolime. Atsarginių indėlis šiame mače – 37 taškai.

Kalbant apie atsarginius, Lietuvos rinktinėje X faktoriumi tapo A. Juškevičius, lenkus baudęs tolimais metimais ir per 23 minutes pelnęs 14 taškų (1/1 dvit., 4/8 trit.) bei surinkęs tiek pat naudingumo balų.

Priekinė linija. Akivaizdu, kad po krepšiu turint Valančiūną, Sabonį ir Artūrą Gudaitį rotacijoje, didelių galvosūkių kaip žaisti prieš skurdžią priekinę liniją turinčią Lenkiją kilti negali. Puolime lietuviai jau nuo pat susitikimo pradžios pradėjo ieškoti savo puolėjų ir įvedinėti jiems kamuolį po krepšiu. Lietuvos rinktinė 48 iš 79 savo taškų pelnė iš baudos aikštelės. Beje, šis rodiklis galėjo būti dar didesnis, kadangi tiek Valančiūnas, tiek Sabonis prametė metimų ir iš patogių situacijų.

„Taip turėjome žaisti, taip ir išpildėme. Laisvi kartais nesusimetėme ir galėtų būti geriau“, – po rungtynių tinklalapiui sakė J. Valančiūnas.

Lietuvių aukštaūgių trejetas kartu surinko 34 naudingumo balus ir visi trys centrai buvo naudingiausi Lietuvos rinktinės žaidėjai.

Skirtingi veidai. Kuomet kalbame apie impulsą nuo atsarginių suolelio, būtina pabrėžti gyvybę iš Lekavičiaus pusės. Kalnietį keitęs gynėjas stipriai paaštrino rinktinės puolimą, lenkus terorizuodamas staigiais reidais į baudos aikštelę, pritraukdamas prie savęs varžovų gynėjus ir taip sudarydamas ne vieną palankią situaciją savo aukštaūgiams.

Kalniečio ir Lekavičiaus tandemas kartu atliko 13 rezultatyvių perdavimų, kai visa Lenkijos rinktinė sudarė tik trimis daugiau.

„Viską, ką šiandien dariau, tai gavęs perdavimus iš jų. Aš darau savo darbą, o jie – savo. Be jų negalėčiau taip žaisti, – po mačo kalbėjo rezultatyviausiai rungtyniavęs ir 17 taškų pelnęs Sabonis.

Gynyba. Lietuviai dar prieš rungtynes akcentavo svarbą sulaikyti tokius lenkų žaidėjus kaip Maciejų Lampę, Adamą Waczynskį ir Mateuszą Ponitką. Jei pastarasis mėgino traukti lenkus, tai su pirmaisiais dviem svečiai tvarkėsi pagirtinai. Pavyzdžiui, Malagos „Unicaja“ atstovas Waczynskis šiame mače buvo gerokai suvaržytas ir pataikė viso labo 3 metimus iš 13 ir nė vieno dvitaškio iš 8.

Sunkiai gyveno ir Lampe, iš žaidimo realizavęs 3 metimus iš 11. Kartu sudėjus šių dviejų lenkams svarbių žaidėjų naudingumą, bendras rodiklis siekia tik 2 balus.

Itin svarbu, kad lietuviai Lenkijos komandai greitajame puolime leido pelnyti viso labo 6 taškus.

Panašus scenarijus? Dabar Lietuvos krepšininkai savo rankose jau laiko bilietus į Vengriją, kur sostinėje Budapešte Adomaičio auklėtinių laukia vietos rinktinė. Kaip ir Lenkija, ši komanda taip pat neturi lietuviams prilygstančios priekinės linijos, todėl Budapešte Lietuvos bokštų dominavimas ir vėl bus labiausiai tikėtinas.

„Gerai, kad su lenkais teisėjai leido didelį kontaktą, tai naudinga. Vengrai yra disciplinuota komanda, kartu žaidžia ilgą laiką ir yra fiziška komanda gynyboje. Ta pati agresija bus reikalinga ir ten. Tikimės, kad vengrai bus komanda su didesniu fiziniu kontaktu“, – apie kitus varžovus kalbėjo Adomaitis.

Lietuviai C grupėje jau nebepraras pirmosios vietos, o į Vengriją dabar vyksta sutvarkyti formalumus. Ar Budapešte gali kilti problemų? Visi atsakymai ir grupės kovų finišas – jau sekmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių