Paveldosaugininkė: senoviniai apatiniai – ne močiutėms!

Ar lietuviški apatiniai būdavo tik kaimiški pantalonai? Anaiptol! Prieš dvejus metus pradėjusi naršyti istoriniuose veikaluose paveldosaugininkė Gabija Mauliūtė paneigė šį mitą ir pradėjo kurti trečiojo-ketvirtojo dešimtmečio stiliaus apatinius drabužius.

Ar lietuviški apatiniai būdavo tik kaimiški pantalonai? Anaiptol! Prieš dvejus metus pradėjusi naršyti istoriniuose veikaluose paveldosaugininkė Gabija Mauliūtė paneigė šį mitą ir pradėjo kurti trečiojo-ketvirtojo dešimtmečio stiliaus apatinius drabužius.

Kokybiškos kopijos

Pagal istorinius šaltinius Gabija, draugų, pažįstamų ir kolegų gerai žinoma pravarde Braškė, nukopijavo ir sukonstravo moteriškų apatinių drabužių kolekciją.
Iš viso – keliolika vienetinių modelių: liemenėlių, prisegamų kojinių, peniuarų, korsetų, puskorsečių, marškinėlių ir kelnaičių kartu (unikalus to laikotarpio drabužis, kurtas pagal fotoalbumą, panašus į kombinezoną, susegamą apačioje).

Kiekvieno modelio G.Mauliūtė nukopijavo tik po vieną egzempliorių. Spalvos atitinka to laikotarpio madą – pieno, dramblio kaulo, švelniai rožinės, persikinės.
Tamsias spalvas mėgstanti Gabija dar nepanaudojo tuomet taip pat gan populiarių buvusių švelniai mėlynos ir juodos spalvų.

"Jie pagaminti pagal lietuvišką ir prancūzišką lekalus, – prancūzišką modelį vilnietė sukūrė pagal apatinių kopiją, kurios originalas yra Niujorko metropoliteno muziejuje. – Jie pagaminti iš natūralių, kokybiškų medžiagų – šilko, medvilnės. Esu alergiška sintetikai. Dauguma – vidutinio dydžio, nes kūriau tarsi sau. Tiesa, liemenėlės – skirtingų dydžių: B, C ir D."

Riaumojantis laikotarpis

Trečiasis ir ketvirtasis XX a. dešimtmetis nebuvo davatkiškas.

Priešingai: tuomet madoje kilo perversmas, kuris iš JAV vadinamojo riaumojančio trečiojo dešimtmečio (ang. k. Roaring twenties) nuvilnijo į Europą.

Kartu su džiazu, kinu, nagų laku atkeliavo ir savarankiškos moters samprata, įsitaisiusi europinėje erdvėje: moters noras rūkyti, vairuoti automobilius, gerti viskį.
"Moteris tampa laisvesnė, lankosi vakarėliuose, trumpėja jos segimi sijonai, atsiranda šilkinės kojinės, išryškėja apatinių mada, – apie visuomenės pokyčius pasakojo G.Mauliūtė. – Beje, dabartiniai seksualūs apatiniai, prisegamos kojinės ir kilo iš to laikotarpio apatinių. Tiesa, tuomet prisegamos kojinės buvo sugalvotos dėl praktiškumo, nes nebuvo pėdkelnių, o tik šilkinės, vilnonės, medvilninės kojinės."

Pirmoji Gabijos atkurtus apatinius įsigijo garsaus mados istoriko, interjero dizainerio Aleksandro Vasiljevo draugė.

Daug kas – iš Kauno

Tarpukariu Lietuvos laikinąja sostine tapęs Kaunas buvo vadinamasi mažuoju Paryžiumi.

Mokslo, kultūros žmonėms vėrėsi sienos, jie keliavo ir atsiveždavo į Lietuvą naujų idėjų, paskleisdavo pasaulio didmiesčių tuomečio gyvenimo būdo apraiškų: populiarėjo kinas, skambant džiazo muzikai būdavo rengiami triukšmingi vakarėliai, miestiečiai sekė naujausias drabužių mados tendencijas.

Vienas iš Kaune žinomų žmonių, kūrusių apatinius, buvo Vulfas Jalovas.

"Paryžiaus ir Londono rūbų kirpimo akademijos profesorius, grįžęs į Lietuvą, pradėjo rengti mokomuosius siuvėjų-konstruktorių kursus, vietiniams siuvimo meistrams išleido kelis drabužių brėžinių albumus su iškarpomis ir aprašais, – pasakojo G.Mauliūtė, remdamasi Lietuvos nacionalinio muziejaus fondų eksponatais. –  Lietuvės turėjo galimybę sekti mados tendencijas, įsigyti atvežtinių apatinių specializuotose krautuvėlėse arba siūdintis pas vietinius meistrus. Ir jos vertino audinio kokybę."

Patinka prisegamos kojinės

Ne, Gabija, nėra išprotėjusi dėl apatinių ir jų neturi pernelyg daug.

"Turiu ne vieną ir ne du komplektus, bet maišais neperku. Todėl man tinka posakis – batsiuvys be batų", – nusijuokė paveldosaugininkė, kurios pagrindinis tikslas – atkurti apatinius – buvo edukacija, noras supažindinti su paveldu.

Gabijai labai seksualu ir gražu, kai šokant matyti kraštelis korseto ar šilkiniai nėriniai.

"Kai atšils orai, būtinai apsivilksiu atkurtą to laikotarpio puskorsetį ir užsimausiu ne prilimpančias, bet būtinai prisegamas kojines, – žadėjo Gabija ir neslėpė, kad renginio metu "Mėnuo be kelnių" (visuomeninė iniciatyva gegužę dėvėti tik sukneles ir sijonus – red. past.) ji taip ir padarė. – O naktiniame kultūros renginyje į to laikotarpio apatinius pirmiausiai dėmesį atkreipė vyrai, kumščiuodami savo damas į šoną."

Subtilios paslaptys

Kokia moteris gali vilkėti Gabijos atkurtais trečiojo-ketvirtojo dešimtmečio apatiniais?

Drąsi, pasitikinti savimi, išskirtinė, rafinuota.

Ir nors tokie apatiniai tinka ir jaunoms merginoms, 35 metų paveldosaugininkė juos labiau skiria vidutinio ir net vyresnio amžiaus moterims.

"Pirmoji prieš akis iškilo Daina Bilevičiūtė, dėvinti gražiu peniuaru. Bet nė velnio tokie apatiniai neskirti bambančioms ar senamadiškoms močiutėms, – nusišypsojo G.Mauliūtė. – Jie tiktų rafinuotai Kauno poniai, skleidžiančiai seksualumą iš vidaus, bet neapnuoginančiai kūno viešai. Suknelė gali būti kukli, tačiau pro kraštelį sušmėžuos nuostabus grožis, skirtas  ne visiems, o tik išrinktajam."



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Zemesnis intelektas neprivalo komentuoti.

Che

Che portretas
O per tą "mėnesį be kelnių" visi be kelnių privalės vaikščiot ar tik moteriškės? Ba kai išeis koks kreivakojis su šeimyniniais iš po sijono kyšančiais, jautresnių praeivių priepuolis kad neištiktų kartais...

aha aha

aha aha portretas
Nu man jau atsistojo, jau paįsivaizdavau.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių