Pavojus: vietoje grožio – ligos

Vis dažniau taupumo sumetimais grožio procedūros atliekamos ne tam pritaikytuose salonuose, bet grožio meistrų ar save tokiais laikančiųjų namuose. Specialistų teigimu, neprofesionalų rankomis atliktas darbas dailiosios lyties atstovėms gali sukelti sveikatos sutrikimų.


 

Vis dažniau taupumo sumetimais grožio procedūros atliekamos ne tam pritaikytuose salonuose, bet grožio meistrų ar save tokiais laikančiųjų namuose. Specialistų teigimu, neprofesionalų rankomis atliktas darbas dailiosios lyties atstovėms gali sukelti sveikatos sutrikimų.

Kratosi mokesčių

Dirbant namų sąlygomis, atkrenta nuomos mokesčių našta. Taip pat nereikia sukti galvos dėl individualios veiklos pažymėjimo ar verslo liudijimo.

Nelegalūs verslininkai sako, kad tai paranku ir pačiam klientui, esą atliekant paslaugą namuose jos kaina sumažėja perpus.

Ir iš tiesų dauguma moterų gražintis ne tam pritaikytose vietose, o internete besiskelbiančiųjų namuose suvilioja patraukli kaina.

Tačiau dažnai pastarosios nė neįtaria, kokios gali būti tokio taupymo pasekmės.

Pasak Klaipėdoje esančios grožio studijos savininkės, dažnai moterys, pasinaudojusios namų sąlygomis atliekamomis grožio paslaugomis, kreipiasi prašydamos padėti.

"Nesuprantu, kaip moterys nebijo rizikuoti. Man ne kartą yra tekę taisyti neprofesionalų padarytas klaidas. Pavyzdžiui, vienai klienčių procedūra baigėsi žalios spalvos antakiais, kai kurioms dar blogiau – užkrėtimais. Be to, laiko atžvilgiu moterys užtrunka ilgiau, nes dažnai paslaugos atliekamos neturint tam įgūdžių ir neprofesionaliai", – kalbėjo grožio specialistė.

Socialiniuose tinkluose apie savo veiklą besiskelbiančios, dažniausiai – merginos ir moterys, klientus vilioja įvairiais būdais: akcijomis, nuolaidomis, atliktų procedūrų nuotraukomis.

Kviesdamos į namus jos siūlo įvairių paslaugų: nuo nagų ar blakstienų priauginimo iki masažų.

Pavojus užsikrėsti

Moterys juokavo, kad atėjus pasigražinti į namus kartais tenka nustebti. Esą toje pačioje vietoje ir cepelinus verda, ir manikiūrą daro. Nedidelėje daugiabučio virtuvėje įsikūręs "grožio salonas" – dažnas atvejis.

Todėl nenuostabu, kad ne visi tokių paslaugų teikėjai yra susipažinę su higienos reikalavimais. Jau nekalbant apie specialių kursų baigimą.

Anot visuomenės sveikatos specialistų, saugos ir higienos reikalavimų nepaisymas gali baigtis įvairiais užkrėtimais.

Dar tik pradedančios teikti grožio paslaugas moterys pripažino, kad tai – patogus būdas papildomai užsidirbti neišeinant iš namų. O paklaustos, ar žino apie higienos reikalavimus, atšauna, esą klientėms tai nėra svarbu.

"Manęs dar niekas nėra paprašęs baigtų specialių kursų sertifikato ar higienos pažymėjimo", – stebėjosi moteris.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistų teigimu, kiek pigesnės paslaugos gali atsieiti įvairiais virusiniais, bakteriniais susirgimais,  taip pat ir odos grybelių infekcijomis.

Vienas tokių atvejų jau buvo užfiksuotas Klaipėdoje.

Namų sąlygomis merginai buvo atliktas manikiūras. Po kiek laiko ant nagų jai atsirado gelsvų linijų, jie papilkšvėjo, nago plokštelė pasidarė silpna. Taip pat ant pirštų atsirado dėmelių.

Nors gydytojai nustatė nagų grybelį, tačiau kaltinti ką nors, anot nukentėjusiosios – beprasmiška. Mat po grožio procedūros buvo praėję nemažai laiko.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro atlikta grožio paslaugas teikiančių objektų sveikatos saugos kontrolė parodė, jog 15 proc. patikrintų kirpyklų 2014 m. vykdė veiklą pažeisdamos higienos normas.

Tiesa, patikrinti grožio paslaugų, atliekamų namuose – neįmanoma, nes dauguma veiklų nėra oficialiai įregistruotos.

Todėl nei Mokesčių inspekcijai, nei uostamiesčio Visuomenės sveikatos centrui šių veiklų sauga ir pelnas nėra žinomi.

Gresia baudos

Kirpyklų veikla, kaip rodo verslo liudijimų įsigijimo statistiniai duomenys, yra viena populiariausių Klaipėdoje.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, verslo liudijimus kirpyklų, kosmetikos salonų ir soliariumų veiklai Klaipėdoje šiemet yra įsigiję 659 gyventojai, t.y. 11 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Individualią kirpyklų ir kitų grožio salonų veiklą su pažyma yra įregistravę 238 Klaipėdos gyventojai (pernai jų buvo 225).

Pasak Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorės Gražinos Rimkienės, šiais metais buvo atlikti 69 gyventojų ir įmonių, teikiančių kirpimo bei kitas grožio paslaugas, patikrinimai.

Jų metu nustatyta apie 40 įvairių pažeidimų (tarp jų – 30 neregistruotos veiklos atvejų), už kuriuos surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir skirtos baudos.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais patikrinus šia veikla užsiimančius gyventojus ir įmones iš viso nustatyti 108 administracinės teisės pažeidimai, iš jų – 85 neregistruotos veiklos atvejai.

Direktorės teigimu, patikrinimų metu užfiksuojama ir apskaitos taisyklių pažeidimų, kai atsiskaičius už paslaugas nėra išduodami apskaitos dokumentai.

"Tiesa, mokesčių mokėtojų patikrinimai yra vykdomi ir savaitgaliais bei švenčių dienomis, todėl rizikuoti neverta, nes už šį pažeidimą Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta bauda nuo 144 iki 289 eurų", – pabrėžė G.Rimkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viliuke

Viliuke portretas
Niekada nerizikuociau,eidama i proceduras pas kazka i namus. Galima uzsikresti kur kas pavojingesnemis ligomis,negu karpos. Pvz. hepatitu C,jeigu tau darys manikiura nedezinfekuotais irankiais ir netycia ikirps. Kirpyklos ir grozio salonai tikrinami,o namuose dirbanciuju niekas netikrina,tad jokiais budais negalima rizikuoti,paskui vaistams isleisite daug daugiau,o gali buti ir blogiau - sunkiai pagydoma liga.

eeee

eeee portretas
nereik varyt ant merinu dirbanciu namuose,kadangi ne vienam salone esu dariusi manikiura,ir galiu pabrezti jog visur galeciau prisikabinti,jog nagu dildes nesterelioje dezuteje o vazoje sudetos,su tapacia dilde nedizinfekavus kitai atliekamas manikiuras.pavirsiai kur oda,plaukai lieciasi irgi nedizinfekuojami...ka jau kalbeti apie znyplutes odeliu.. kitos merginos gal ir dirba namuose bet turi higienos pazimejimus,sterilizatorius ir skyscius pavirsiams valyti!!! vertetu uzsiciaupti SALONU kaikuriu neva meistrem aplamai...

cha

cha portretas
UK. Ofiacialiai ledziama dirbti namuciuose. Namuose tiesa pasakius galiu garantuoti yra x2 geresniu specialistu, nei salonuose. Pati namuose esu dirbusi ir tikrai ne karta, teko gelbeti mergaites atejusias "is po salono" su baisiais nagais ir sugadintomis plokstelemis. Nesvarbu kur dirba specialista, daugiau turi buti svarbu kaip jis dirba ir koki issilavinima turi.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių