Po vienu stogu – keturi autoriai

  • Teksto dydis:

Iš medinių dėžių gimusios lentynos ir jose įsitaisę vienetiniai rankų darbo kūriniai. Rankinės, diržai, apyrankės, papuošalai, varlytės, kepurės, drabužiai – ir visa tai ne vieno, o keturių skirtingų autorių sumanymų rezultatas. 

„Apie kūrybinę studiją svajojau dar studijuodama universitete. Tik tuomet nė nesusimąsčiau, jog joje įsikurs visi man artimiausi žmonės“, – sakė dizainerė Gintarė Ačaitė.

Jos ir draugo Vytauto Petraičio pastangomis gimusioje erdvėje galima rasti ne tik talentingos autorės kurtų drabužių bei varlyčių. Ant lentynų įsitaisė ir nesikartojančios bei itin skirtingos Editos Ačienės rankinės, Gintauto Ačo juvelyriniai dirbiniai, Tautgirdo Ačo odinės apyrankės bei diržai.

„Su broliu augome tėvų dirbtuvėse! – juokdamasi sakė G. Ačaitė, – Namuose visuomet buvo daugybė skirtingų medžiagų – odos, metalo, medžio, o tėvai nuolat pildydavo klientų svajones“.

Nuo 1985 – ųjų odą prisijaukinę Edita ir Gintautas Ačai dirbtuves daugelį metų buvo įkūrę savo namuose. Jų atžalos Gintarė ir Tautgirdas įsitikinę, jog augant tokioje aplinkoje užsiimti kita veikla nei kūryba tiesiog neįmanoma.

„Aš neprisimenu, kada pirmą kartą ką nors pati pagaminau. Manau, jog tai mano kraujyje buvo nuo pat gimimo!“ – su šypsena pasakojo dizainerė.

Linkėdamas kūrybinės sėkmės dukrai G. Ačas jai ir V. Petraičiui įteikė seniausią bei patikimiausią pinigų skaičiuotuvą pasaulyje – skaitliukus. Iš krepšio jis ištraukė ir dar kelias šeimos relikvijas – siuvėjui reikalingas masyvias žirkles bei prieš daugiau nei penkis dešimtmečius išleistas knygas apie audinių sukirpimą.

„Tai, kas ten aprašyta, dabar vėl madinga!“ – nedvejojo juvelyras.

Iki šiol G. Ačaitės įkurtoji „Varlių spinta“ gyvavo tik internete. Dabar kūrybinis sumanymas persikėlė į realią erdvę – jaukią ir nedidelę studiją Kauno Rotušės pašonėje. Joje yra dvi zonos – vienoje pristatomi visos šeimos sukurti darbai, o kitoje sukrauti audiniai, yra siuvimo mašina.

G.Ačaitė, pakvietusi artimuosius į „Varlių spintos“ atidarymą, surengė ir trumpą dviejų modelių pristatymą. Tai – dviejų dalių XX a. kostiumėlis – saulės kliošo sijonas žemiau kelių ir trumpas švarkelis, atidengiantis liemenį. Tai, pasak G. Ačaitės, 2016 – ųjų sezono topas.

Antrasis darbas – kombinezonas, tinkantis ir kasdienai, ir vakarėliui. Jį pristačiusi Gintė Ramutytė rankose laikė ir E. Ačienės rankinę, o kaklą ir ausis papuošė G. Ačo juvelyriniais dirbiniais.

„Nė vienas daiktas „Varlių spintoje“ nesikartos. Netgi drabužiai. Kiekvienas jų vis tiek turės išskirtinį akcentą“, – tikino G. Ačaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių