Lytiškai plintančių ligų tyrimai – ir namuose anonimiškai

  • Teksto dydis:

Visi norime kokybiško ir įdomaus gyvenimo, mėgautis jo teikiamomis galimybėmis. Vienas svarbiausių laimingo gyvenimo aspektų kiekvieno mūsų kasdienybėje – santykiai su kitais asmenimis, nuo kurių neatsiejamos ir seksualinės patirtys.

Atvirai kalbėti apie seksualinį gyvenimą jau nebėra tabu. Deja, laisvesnis požiūris ir išsivystęs pasaulis atneša grėsmių, apie kurias verta žinoti. Taigi, nuo ko priklauso jūsų ir jūsų partnerio (partnerių) sveikata?

Kokios infekcijos dažniausios?

Lytiniu keliu plinta įvairūs ligų sukėlėjai – virusai, bakterijos, pirmuonys, grybeliai.

Dažniausiai uždegimo sukėlėjais tampa šie mikroorganizmai: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma genitalium. Lytiniu keliu plintančių infekcijų (LPI) nustatymas yra svarbus visiems lytiškai aktyvaus amžiaus žmonėms, nes užsikrėtus jomis atsiranda nepatogumo jausmas, sutrikdomas normalus seksualinis gyvenimas, o negydomos ligos gali baigtis nevaisingumu.

Svarbu atsiminti, kad didesnė rizika užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis iškyla santykiaujant be apsaugos su nauju arba atsitiktiniu partneriu turintiesiems homoseksualių santykių. Ypač svarbu išvengti lytiškai plintančių infekcijų planuojantiesiems šeimą, nes iškyla nėštumo nutrūkimo, naujagimio užkrėtimo grėsmė.

Kaip atliekami tyrimai?

Lytiškai plintančioms infekcijoms diagnozuoti naudojami molekuliniai metodai, leidžiantys iš tiriamos medžiagos nustatyti ligos sukėlėjo DNR.

Vienu kartu galima nustatyti keliolika mikroorganizmų iš vieno mėginio. Tai ypač patogu, nes įvairių sukėlėjų sukelti simptomai labai panašūs, todėl vienu metu asmuo gali pasitikrinti nuo visų lytiškai plintančių infekcijų. Reikėtų vengti jas gydytis be tyrimų, nes procesas ilgiau užtrunka, gydymas gali būti neefektyvus, o tai išvargina pacientą ir kainuoja brangiau.

Atsižvelgiant į tai, kad asmuo gali nejausti jokių lytiškai plintančių ligų simptomų, gydytojai rekomenduoja po rizikingų lytinių santykių pasitikrinti profilaktiškai. O gavus teigiamą rezultatą visada reikėtų informuoti ir partnerį.

Kur kreiptis, įtarus ligą?

Jei įtariate problemą, kreipkitės į šeimos gydytoją arba tiesiai į gydytoją specialistą: ginekologą, urologą, dermatovenerologą.

Jeigu tam neturite galimybių, tyrimus galite užsisakyti patys. Tam reikia kreiptis į laboratoriją, kuri juos atlieka. Čia pacientui būtų suteikta visa reikalinga informacija ir atlikti tyrimai.

Naujiena vyrams: kai kuriose laboratorijose tyrimus galima atlikti iš pirminės porcijos rytinio šlapimo. Norintiesiems visiško konfidencialumo, technologijų amžius siūlo paslaugą užsisakyti internetu. Užsiregistravus tyrimų internetu svetainėje ir sekant vedlio nurodymais, pagal užsakymo numerį nurodytu adresu į paštomatą atsiunčiamas mėginio paėmimo komplektas kartu su instrukcija.

Mėginį reikia grąžinti taip pat naudojantis paštomatu. Gavus teigiamą rezultatą, būtina kreiptis į gydytoją, kuris jums ir jūsų partneriui (partneriams) paskirtų tinkamą gydymą.

Ką reikėtų atsiminti?

Lytiškai plintančių ligų tyrimus rekomenduojama atlikti visiems lytiškai aktyvaus amžiaus žmonėms:

po nesaugių santykių su nauju partneriu arba atsitiktinių santykių atvejais;

planuojantiesiems šeimą, nėščiosioms ir turintiesiems homoseksualių santykių.

Būtinai reikia pasitikrinti, jei:

vyrai jaučia skausmą šlaplėje arba šlapinimosi metu, yra išskyrų iš šlaplės;

vyrams ir moterims atsiranda pūslelių arba žaizdų lytinių organų srityje, skausmas, išskyrų iš tiesiosios žarnos;

moterims pagausėjus išskyrų iš makšties, atsiradus blogam kvapui, jei skauda šlapinantis, lytinių santykių metu, kraujuojama po sueities.

Apie 50 proc. lytiškai plintančių infekcijų yra besimptomės.

Negydomos lytiškai plintančios infekcijos gali turėti rimtų komplikacijų.

Apie tyrimų rezultatus būtina informuoti partnerį ir kreiptis į specialistą dėl gydymo.

Šaltinis: SYNLAB Lietuva laboratorija, Testokodas.lt


Šiame straipsnyje: lytiškai plintančios ligos

NAUJAUSI KOMENTARAI

????

???? portretas
Užmiršot parašyti, kiek kainuoja?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių