Teismas nusprendė: seksas vyresnėms moterims tebėra svarbus

  • Teksto dydis:

Portugalijos teisėjai yra kalti dėl seksualinės diskriminacijos vienoje medicininės kompensacijos byloje, nes nusprendė, kad su moters amžiumi sekso svarba mažėja, antradienį paskelbė Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT).

Du vaikus turinti 50-metė portugalė Maria Morais (Marija Morais) tvirtino, kad dėl medikų aplaidumo per ginekologinę operaciją vienoje Portugalijos ligoninėje 1995 metais prarado galimybę turėti normalių lytinių santykių. Ji laimėjo bylą dėl kompensacijos už patirtas fizines ir psichologines kančias, bet tada apeliaciją pateikusi ligoninė 2013 metais pasiekė, kad išmoka būtų sumažinta maždaug trečdaliu.

Teisindami sumažinimą, Lisabonos teisėjai įrodinėjo, kad seksas tokio amžiaus moteriai yra mažiau svarbus. Visi trys šį sprendimą priėmę teisėjai – du vyrai ir moteris – buvo vyresni nei 50 metų, sakė M.Morais advokatas Vitoras Ribeiro (Vitoras Ribeiru).

Byla Portugalijoje sukėlė protestų audrą, viena parlamentarė teisėjų sprendimą pavadino „Talibano jurisprudencija“.

Prancūzijos mieste Strasbūre veikiantis EŽTT palaikė M.Morais ir sakė, kad portugalų teisėjai yra kalti dėl „prietarų“ ir pažeidė teisę į pagarbą privačiam bei šeimos gyvenimui. EŽTT nurodė Portugalijai sumokėti 3 250 eurų kompensaciją M.Morais, taip pat 2 460 eurų teismo išlaidų.

Portugalijos teismo sprendimu „ignoruojama fizinė ir psichologinė seksualumo svarba moterų pasitenkinimui ir kitos moterų seksualumo dimensijos“, nurodė EŽTT.

„Dar daugiau, (Lisabonos teismo) sprendimas buvo pagrįstas bendra prielaida, kad seksualumas 50 metų moteriai ir dviejų vaikų motinai nebėra toks svarbus kaip jaunesniam žmogui. (Europos) Teismo nuomone, šie svarstymai rodo, kad teismų sistemoje Portugalijoje vyrauja prietarai“, – pridūrė EŽTT.

Portugalijos pareigūnų reakcijos kol kas nebuvo.

EŽTT paminėjo ir du kitus Portugalijoje priimtus – 2008 ir 2014 metais – nuosprendžius dėl medikų aplaidumo. Dviejų vyrų iškeltose bylose Portugalijos Aukščiausiasis Teismas nusprendė, jog faktas, kad šie vyrai nebegali turėti normalių lytinių santykių, paveikė jų savivertę ir sukėlė „didžiulį arba stiprų psichologinį šoką“, nepriklausomai nuo jų amžiaus ar vaikų turėjimo.


Šiame straipsnyje: seksas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
... o vyrams - tuo labiau; žmonas, neduodančias vyrams, reikia teist kaip kriminalines nusikaltėles.

ar nakty

ar nakty portretas
trecia val. meldeis Dievuii,taisydama sveikata su karsta sardelka!?....fuuuiii!

...

... portretas
Ar ne mokslininkai turi tokius dalykus nustatinėt, prie ko čia tie teismai, negi jie dievo vardu kalba?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių