Bausmės vaikams (ne)reikalingos?

Kai vaikai elgiasi tinkamai, mes dažnai tą elgesį ignoruojame, tarsi taip ir turi būti, o į netinkamą iškart sureaguojame. Tada vaikas labai anksti supranta, kad ne teigiamas, o netinkamas elgesys sulaukia daug dėmesio.

Taip LRT KLASIKAI sako edukologė Austėja Landsbergienė. „Ikimokyklinio amžiaus vaikas nori dėmesio, nori jausti, kad nėra tuščia vieta [...]. Ir jeigu į jį reaguojama tik tada, kai jis muša mažesnį brolį ar seserį, tokio elgesio daugėja“, – pabrėžia socialinių mokslų daktarė.

– Gal kartais žmonės net nesupranta, kad gėdinimas traumuoja?

– Nuolatinis vaiko tramdymas „kaip tu čia atrodai“, „kur tu lipi“, „ką tu čia sakai“ – lyg nekaltos frazės, bet iš tiesų jos kas kartą mažą žmogutį nupliekia kaip rimbas. Tada jis mano – „gal geriau nesakysiu, nes pasakysiu netikusiai“, „gal geriau nelipsiu, nes užlipsiu ne taip“, „gal geriau taip nesirengsiu, nes atrodysiu kvailai“.

Ir pamažu tas vaikas iš laisvos, pasitikinčios savimi asmenybės tampa kompleksų kamuolėliu, kuris visaip stengiasi įtilpti į tai, kas yra normalu. O kas yra normalu? Taip labai žlugdomas ir vaiko kūrybiškumas, ir polėkis, ir savo nuomonės turėjimas, ir netgi aukštesnio lygmens mąstymas, apie kurį dabar tiek kalbame, nes tai XXI a. yra imperatyvu.

– Akcentuojate, kad negalima vaiko pravardžiuoti žliumba, zirzekliu, neklaužada, net išdykėliu. Kodėl?

– Bendraudami su vaiku, turėtume vertinti (jeigu jau vertiname) ne vaiką, o jo elgesį. Ne „tu netikęs berniukas“ ar „netikusi mergaitė“, bet „tu netinkamai pasielgei“. Ir vaikas nuo pat mažens pradeda suprasti, kad jo netinkamas elgesys nekelia grėsmės mamos ar tėtės meilei, kad mama ir tėtis, močiutė ir senelis, auklė ar mokytoja jį besąlygiškai myli dėl to, kad jis tiesiog verta meilės žmogutis.

Bet tas mylimas žmogus gali elgtis netinkamai: nepagarbiai, nekultūringai, grubiai, gali ir pasityčioti. Taigi suaugusio žmogaus pareiga ir atsakomybė – sustabdyti netinkamą elgesį ir pasakyti „tu dabar pasielgei nemandagiai, grubiai, nekultūringai, įžeidei žmogų, įskaudinai“ ir paaiškinti, kokio elgesio tikimasi ir koks bus neskaudinantis, nežeidžiantis, malonus.

– Apskritai bausmės reikalingos ar ne?

– Manau, kad reikalingos pasekmės, o ne bausmės. Tarkim, vaikas sudaužė vazą, dėl to jis, nors mama ar tėtis žadėjo, nebegalės eiti į draugo gimtadienį. Kodėl? Kuo dėtas tas draugo gimtadienis? Kaip tai susiję su vaiko veiksmu? Vaikas tada jaučiasi nuviltas, jam atrodo, kad tėvai yra neteisūs, jie meluoja – juk buvo sutarta, kad bus galima eiti. Tai nepaprastai skaudina, tas didžiulis neteisybės jausmas paskui lydi vaikus visą gyvenimą.

Pasekmė jau bus kitokia. Tarkim, susitariate, kad paauglys grįš namo 9 valandą. 10 valanda – nėra, 11 valanda – tu negali prisiskambinti, sėdi, lauki, tau baisu. Tada tikrai negalvoji, kad jis turbūt smagiai užtruko ir tuoj pasirodys. Ne. Tu kuri baisias istorijas, o vaikas grįžta it niekur nieko ir sako – och, atsiprašau, pavėlavau. Tada su vaiku kalbi apie tai, kad mes susitarėme ir tu sulaužei susitarimą. Iki 18 metų aš esu atsakinga už tave, aš noriu, kad tu užaugtum pilietiškas, sąžiningas, atsakingas žmogus. Kadangi tu sulaužei susitarimą, dabar negalėsi eiti vakare su draugais. Aš noriu, kad per tą laiką, kol neisi su draugais, pagalvotum apie tai, kodėl man buvo taip skaudu, kodėl aš nemiegojau ir tavęs laukiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Be abejo

Be abejo portretas
bausmės reikalingos, bet baudžiant reikia neprarasti saiko ir proto. Kažkokios iškreiptos vaikų (ir ne tik jų) teisės pasidarė šiais laikais, teisės yra, o atsakomybės nėr. Bjauriausia, kad talžantys ir kitaip kankinantys vaikus degradai nesodinami, mat, jie irgi teises turi, bet už pliaukštelėjimą delnu per pasturgalį išlepintam neklaužadai būtinai po teismus užtampys...

negali

negali portretas
buti nei kalbos bausti ar nebausti nes kiekvienas zmogus skirtingas ir skirtingai reaguoja i negalima pritaikyti 1 formules visiems cia priklauso ir nuo pacio suaugusio mentaliteto ir daug kitu faktoriu ypac aplinkos kuri siandien issigimusi ir nesveika... palyginkime kai duodamos visos teises issigimeliams ir tuo paciu vaikams pabreziant kad ju negalima skriausti.. tai ka jie mato o jie tai ne akli ir ne kurti kad galima viskas nu ir ignoruoja visus tevu patarimus kaip gyventi ir jei jiems leidziama viskas jie tampa /gatves/ vaikais nes tevai per darbus ir rupescius kuriu nestinga kiekvienoje bemaz seimoje praranda vaika o jis pakliuva kaleiman ir keikia teva nes mamyte viska leido grizes vel /durniuoja/ ir bega kitu vardu i uzsieni po11m. parvezamas i mamytes glebi ir dabar jau abu bando su tevu susidoroti nes jis blogas.... taip tai mano gyvenimo tragedija nes jie iki siol ir nesuprato kaip as juos mylejau ir lieka tik pasitraukti 'kazkur/ kur nebutu tokios neapykantos ir vaikai neb

BAUSME

BAUSME portretas
Jei vaikas gerai pasielgė, sąsiuvinyje jam nupieškite saulutę, o jei blogai-mėnulį....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių