Draugas rūko „žolę“, kaip jam padėti?

  • Teksto dydis:

"Kalbėdama su dažnai kanapes rūkančiais draugais, o jiems – 20–23 metai, nuolat klausiu, kodėl jie taip daro, ir primenu, kad  moksliniais tyrimais seniai nustatyta tokio įpročio žala. Išgirstu, kad "tai nėra tiesa, nuo to nieko nebūna", "jau seniai paneigti tokie tyrimai", "parūkai, atsipalaiduoji, o ir ryte nebūna pagirių, nieko čia blogo." Kodėl žmonės, kurie rūko kanapes, neigia tyrimų išvadas? Ar tai jau yra priklausomybės pradžia? Kada prasideda priklausomybė? Kaip padėti draugams neįklimpti į narkotikus giliau?", – klausia Dovilė.

Į šiuos klausimus atsako psichiatras-psichoterapeutas Mindaugas Jasulaitis:

– Kanapės ("žolė", marihuana) yra plačiausiai vartojamas narkotikas pasaulyje, ne išimtis ir Lietuva. Europoje beveik ketvirtadalis visų suaugusių gyventojų yra kada nors gyvenime bandę kanapių, o vienas iš septynių svaiginosi šia medžiaga per pastaruosius metus.

Labai dažnai jauni žmonės yra linkę pervertinti narkotikų vartojimo paplitimą. Be to, kanapės simbolis, kurį galima vertinti kaip netiesioginę narkotiko reklamą, yra dažnai naudojamas. Jį galima pamatyti ant marškinėlių, CD viršelių, papuošalų ir ant kitų tarp jaunimo populiarių daiktų. Tokia reklama gali sumažinti atsargumą ir svaiginimosi baimę.

Mokslininkų teigimu, dauguma jaunų žmonių mano, kad narkotikai turi būti uždrausti. Požiūris į kanapes kitoks: tik apie du trečdaliai jaunuolių pritaria, kad jos turi būti uždraustos. Šį požiūrį sustiprina šiomis dienomis viešoje erdvėje pasirodžiusi informacija apie galimą  "žolės" legalizavimą, kuri dažnai yra spekuliatyvi ar lobistiška.

Remiantis Tarptautine ligų klasifikacija ir priklausomybės gydytojų klinikine praktika, kanapės yra priskiriamos psichoaktyvioms medžiagoms. Jos svaigina ir gali sukelti psichologinę ir/ar fizinę priklausomybę. Pavartojus kanapių, vadinamosios žolės, jaučiamas atsipalaidavimas, linksmumas, pakinta laiko suvokimas, klausa, rega, uoslė. Pasibaigus narkotiko poveikiui pasireiškia abstinencijos simptomai: irzlumas, nemiga, bloga nuotaika. Nuolatinis kanapių vartojimas labai kenkia jaunų žmonių vystimuisi, atminčiai, mąstymui, jie tampa pasyvūs ir apatiški.

Paprasčiausia schema nustatyti priklausomybę remiasi trimis simptomais: troškimu vartoti svaigalą, tęsti vartojimą nepaisant neigiamų pasekmių, kontrolės praradimu.
Norėdami padėti savo draugams pirmiausia pasiskaitykite straipsnių spaudoje apie priklausomybę svaigalams. Tai padės geriau suprasti, kodėl draugą traukia vartoti narkotikus (“žolę”), ir argumentuotai su juo diskutuoti. Būkite gerai pasirengę apie tai pasikalbėti ir išlaukite tinkamo momento, pavyzdžiui, kada draugas pats sielojasi arba blogai jaučiasi pavartojęs narkotikų. Kalbėdami nemoralizuokite ir tuščiai negąsdinkite, nes baimės jausmas retai skatina jaunus žmones keistis. Nevaidinkite visažinio, išlikite draugiški.

Pradėję kalbėtis ramiai išklausykite draugo nuomonę apie narkotiką bei jo vartojimo padarinius. Tada ramiai aptarkite galimus juridinius (teistumas), socialinius (neigiamas visuomenės požiūris į vartojančius svaigalus, iš jų – “žolę”) padarinius, kurie gali trukdyti siekti karjeros, kenkti draugystei ir panašiai. Priminkite apie tai, kad narkotikų vartojimas sukelia ir psichologinių, ir kitokių sveikatos problemų.

Akcentuokite, ką, vartodami narkotikus, draugai gali prarasti, kaip tai gali pakenkti jų ateities planams. Galite kartu perskaityti straipsnį arba paieškoti šia tema filmo ir jį pažiūrėti. Turėkite su savimi priklausomybės ligų specialistų kontaktų ir pajutę, kad draugas pasirengęs priimti pagalbą, paskatinkite užsiregistruoti konsultuotis ir palydėkite jį į pirmą konsultaciją, nes jam tai nėra lengva, yra nedrąsu. Padėkokite, jei draugas išklausys jūsų nuomonę ar juo labiau – ryšis priimti siūlomą pagalbą.


Šiame straipsnyje: žolėkvaišalaipatarimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

triopka

triopka portretas
kaip padėti? paleiskit kasiaką ratu ir padėk jam rūkyti!

Anonimas

Anonimas portretas
As jau senai rukau zolyte ir jokiu neigiamu simptomu ,orioratim,nepastebejau.Tik jos niekam nepatariu bandyti maisyti su (kad ir nedideliu kiekiu)alkocholio.O siaitai-puikus atpalaiduojanti preparatas,zinoma,vartojant saikingai ir atsakingai pries save pati

patyres

patyres portretas
meslo kruva ,,,
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių