Kaip užauginti ateities lyderį? (patarimai tėvams)

  • Teksto dydis:

Vis dažniau pasigirsta nuomonių, kad svarbu būti pirmūnu ne mokykloje, o gyvenime.  Ekspertų teigimu, šiandien itin svarbiomis tapo lyderio savybės – profesionalumas, sugebėjimas įkvėpti, užtikrintumas ar charizma. Anot jų, būtent jos užtikrins sėkmingą profesinį ir socialinį gyvenimą ateityje, todėl jas būtina ugdyti dar nuo mažens.

„Lyderio savybių lavinimas yra būtinas, nes po truputį skatina pasitikėjimą pasauliu, o tai leidžia aktyviau skleistis visiems lyderystei priskiriamiems įgūdžiams. Šių savybių ugdymui tėveliai turėtų skirti dėmesio dar iki atžalai sukanka penkeri metai“, – teigia Mykolo Romerio universiteto profesorius Gediminas Navaitis. 

Būti teigiamu pavyzdžiu

Čia svarbus tėvų asmeninis pavyzdys. Svarbu parodyti, kaip dalintis džiaugsmu su artimaisiais, įvertinti kitų pastangas, gerbti pašnekovo nuomonę net tuomet, kai su ja nesutinkama. Reikia būti tokiu, kokiu norėtumėte, kad ateityje būtų jūsų vaikas. Taip pat sudaryti sąlygas atžalai su kitais bendrauti kuo daugiau – taip bus ugdomas jo gebėjimas palaikyti draugiškus santykius, kurti jaukią atmosferą, įkvėpti ir veiksmingai bendrauti su aplinkiniais. Svarbu neleisti jam užsidaryti savyje.

Atrasti savąjį kelią

Reiktų nepamiršti, kad vaikas nėra toks pats kaip tėvai. Dėl to reikia stebėti, kuo jis domisi, kam skiria didžiausią dėmesį ir skatinti imtis širdžiai mielos veiklos. Kuomet vaikui kyla netradicinės, ar netgi iš pirmo žvilgsnio keistos idėjos – negalima numoti į jas ranka. Būtina padėti jam siekti savo tikslų. Taip vaikui padedama atrasti save – žinojimas, „kas  aš esu“ , yra labai svarbus ieškant savojo kelio ir siekiant pažinti kitus. 

Pozityvi aplinka

Aplinka, kuri supa žmogų, turi itin reikšmingą vaidmenį tiek moralinėms nuostatoms, tiek pasaulio suvokimui ar asmeninėms ambicijoms. Dėl šios priežasties vaikui būtina paaiškinti, kaip pasirinkti draugus, nes, tikėtina, kad jie padarys nemažą įtaką jo sprendimams, užsiėmimams ar laisvalaikiui ateityje.  Jeigu vaikas yra itin susidomėjęs tam tikra sritimi, reikia padėti jam surasti bendraminčių, su kuriais jis sieks bendrų tikslų.

Nugalėtojo mentalitetas

Kiekvienas gyvenime susiduria su įvairiais sunkumais. Jauname amžiuje ypač lengva pasiduoti, jei kažkas nepavyksta ar kyla problemų. Jeigu norima, kad vaikas būtų pasiruošęs gyvenimo iššūkiams ir nemestų kelio dėl takelio, jame reikia ugdyti nugalėtojo mentalitetą. Kuomet darosi sunku, reikia neleisti  į viską numoti ranka, o pasiūlyti alternatyvų, kurios padės išspręsti sunkumus.  

Naujosios technologijos

Šiandien darosi vis svarbiau kuo anksčiau perprasti įvairių išmaniųjų įrenginių techninius veikimo principus, be kurių artimoje ateityje neišsivers nė vienos profesijos atstovas. Todėl, nepamirštant kontrolės, reikia leisti vaikui po truputį pradėti naudotis planšetiniu kompiuteriu ar telefonu. Tokiu būdu jis  susipažins su jį supančiu pasauliu inovatyviu keliu. Žinoma, norint išvengti nuostolių, reiktų neduoti mažiesiems pačių brangiausių įrenginių.

Komandinio darbo nauda

Užduočių sprendimas, bendra veikla komandoje suteikia daug naudingos patirties kiekvienam vaikui. Komandinis darbas ugdo gebėjimą bendrauti ir bendradarbiauti, palaikyti savo bendražygius, kontroliuoti emocijas, siekti bendro tikslo. Šiuo atveju labiausiai tinka užklasinė veikla, kurioje dirbama ne individualiai, pavyzdžiui, komandinis sportas, šokiai, teatras.

Savarankiškas pasirinkimas

Svarbu pasiūlyti vaikams galimybę pasirinkti – pavyzdžiui, tarp pakelio bulvių traškučių ir šviežių morkų sulčių. Vėliau reiktu siūlyti pasirinkimo galimybes, kurios pareikalaus daugiau apmąstymų ir atsakomybės. Taip vaikas pasijus pasijus situacijos šeimininku, kurio sprendimai padarys įtaką jiems patiems arba juos supantiems žmonėms. Tokiu būdu vaikas, einant laikui, pats sugebės atsirinkti tai, kas yra teisinga. Be to, ši technika ugdys ir jo pasitikėjimą savimi priimant sprendimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip užauginti ateities

Kaip užauginti ateities  portretas
DORĄ, GERĄ ŽMOGŲ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių