Kertinės taisyklės, lemiančios puikius santykius su kolegomis

Nuomonė, kad žmogų dirbti labiausiai motyvuoja pinigai, pamažu grimzta į praeitį.

Vis garsiau kalbama, kad tiesiog gerai atlikti darbo pareigas ir už tai gauti atlygį darbuotojui nepakanka ir jo motyvaciją bei lojalumą būtina stiprinti gera kolektyvo atmosfera, efektyvia veikla, keliamais iššūkiais ir bent žodiniu įvertinimu bei pagarba.

Ką daryti, kad darbas būtų ne lažas, o malonumas ar net nuotykis, ko imtis, kad santykiai su kolegomis, vadovais ar pavaldiniais būtų draugiški, kaip įmonėje sukurti malonų, motyvuojantį mikroklimatą, ką keisti, kad norėtųsi eiti į darbą kaip į šventę ir dirbti produktyviai?

Portalas pateikia taisykles, kurios tikrai padės sukurti ir palaikyti puikius santykius su kolegomis. Nebūtina jas taikyti visas ir iškart – pakaks savo darbo aplinkoje išmėginti bent porą ar kelias, ir netrukus pastebėsite pozityvius pokyčius.

1. Mokėkite duoti

Gebėjimas duoti nesitikint nieko gauti stiprina jūsų pačių savivertę – duodami jaučiate turį, ką duoti ir kuo dalintis. Padaryta ar nupirkta kava, pasidalinta svarbi informacija, prie kompiuterio ekrano prilipintas raštelis su geru žodžiu, saldainis ant klaviatūros, tyliai ištaisyta klaida, pasidalintas pyrago gabalas ar sumuštinis, juokdario korta, magnetas su kate, pašto ženklas ar euras kolegos kolekcijai, pačių keptas meduolis ar skanėstas Kalėdoms ir t.t. – tai pamalonins kolegą, bet džiaugsmo bei pasitenkinimo virpesį dovanos ir jums.

Išdrįskite būti dėmesingi kitiems: pagirkite pastangas, įvertinkite šaunias idėjas, sakykite komplimentus, padrąsinančius žodžius.

2. Išklausykite ir ištieskite pagalbos ranką

Jei kolega atsliūkina pas jus su visu karučiu „bėdų“, vadinasi, yra įsitikinęs, kad esate vertas pasitikėjimo. Skyrybos, artimo netektis, katės operacija, mokykloje užguitas vaikas, paauglio sūnaus rūkymas ar dukters seksualinė laisvė, šuns išmatų nesurenkantis kaimynas ar viršuje esančiame bute įsikūręs balandžių lesintojas, nesupratingas sutuoktinis, neištikimybė, rūsy prarūgę 50 litų obuolių sulčių, žvynelinė, bendravimo su moterimis sunkumai, „įsiėdusi“ anyta, atbularankis meistras, finansinė duobė – kokios tik negandos neištinka. Pateisinkite parodytą pasitikėjimą ir išklausykite – nepertraukdami, nepraleisdami žodžių pro ausis, negalvodami apie kažką kita, kai kolega kalba. Išklausyti – tai suprasti, ką jis sako tiesiogiai ir ką nori pasakyti „tarp eilučių“. Parodykite pašnekovui, kad jis jums svarbus, kad rūpi tai, ką jis sako. Pagelbėkite patarimais nepiršdami savo nuomonės, padėkite rasti išeitį. Jei galite, paskolinkite 10 ar 100 prašomų eurų. Vienišiui ar vienišei atverkite akis bakstelėdami į galimus jo trūkumus, nepraleiskite progos supažindinti su savo pažįstamais vienišiais. Atsargiai – netapkite nuolatiniu psichologu.   

3. Keiskite požiūrį ir priimkite kritiką

Jei jaučiatės blogai, neretai kalta būna ne darbo aplinka, o jūs pats. Išpeikė jūsų projektą, neskyrė premijos, sumenkino jūsų darbo rezultatą, pabaksnojo į jūsų klaidas – galite jaustis nevykėlis, įžeistas, praradęs motyvaciją. Bet galite priimti kritiką ir vertinti ją kaip galimybę tobulėti. Žinoma, kritika verta priimti, kai yra konstruktyvi, o ne agresyvus vadovo / kolegos būdas pademonstruoti savo valdžią / pranašumą ar mėginimas sumenkinti, susidoroti.

Susidūrę su kolegos / vadovo įžeidimais, netaktiškomis užuominomis, patyčiomis, pabandykite su juo apie tai pakalbėti. „Galbūt nenorėjai to pasakyti / padaryti, bet tavo elgesys/žodžiai mane skaudina“ – panašiai skambančia fraze vertėtų pradėti nelengvą pokalbį. Padarykite tai dėl savęs – po truputį kapsinčios nuoskaudos ir aukštos įtampos tyla galiausiai jus gali privesti prie sprogimo. Jei akistata per sunki, paprašykite trečio asmens pagalbos. Mandagumas ir pakantumas yra būtinas darbe, net jei kolega jums nepatinka, jus erzina, - tai ir pamatinis žmogiškosios pagarbos dalykas.

4. Valdykite savo emocijas

Jei jaučiate, kad savo nepasitenkinimą, pyktį tuoj išliesite žodžiais, kurių, kaip rodo gyvenimas, vėliau gailėsitės, nedelsdami spauskite „katapultavimosi iš biuro“ mygtuką – trumpam išeikite į koridorių / gatvę / balkoną / parduotuvę / gerti kavos. Jei negalite to padaryti, bent dešimtį kartų giliai įkvėpkite, pabūkite ramiai, nejudėdami ir leisdami įtampai nugaruoti. Nukreipkite dėmesį kitur – pakratykite rankas, paskaitykite dienos naujienas, susitvarkykite darbo stalą ar pirkimo čekiais užkištą piniginę.

5. Neteiskite kitų

Kartais tikrai sunku susilaikyti neįkišus savo „trišakio“ – nevertinti kolegos veiksmų, poelgio, darbo ar asmeninio gyvenimo „akmenėlių“. Nereikia net ir garsiai reikšti savo nuomonės – teisimas, smerkimas akivaizdžiai regimas emocinėse reakcijose, veido išraiškoje, gestuose. Būti teisiamam niekam nepatinka, tad ir patys nesiimkite keisti kolegų nuomonės ir nevaidinkite kitų gyvenimo tvarkytojo.

6. Ugdykite savivertę

Nustokite lyginti save su kitais. Lyginti save galite tik su...savimi. Šį mėnesį suradote dviem klientais daugiau nei praėjusį, aptarnavote penkiais staleliais daugiau, padarėte mažiau klaidų versdamas straipsnį, išmokote geriau dirbti su viena ar kita programa, pavėlavote parengti ataskaitą ne dešimt dienų, o tik tris ar ją parengėte laiku, – tai jau reiškia, kad dirbate sėkmingiau nei anksčiau ir turite priežastį pasidžiaugti, kad ir mažomis, bet pergalėmis.

Jei manote, kad darbo „viršūnėlių“ esate nepakankamai vertinamas, užuot graužę save dėl neteisybės, pasirinkite geresnę išeitį – pakalbėkite apie tai su savo vadovu. Nereikia pulti įrodinėjant savo puikumą, bet paminėti savo nuopelnus, indėlį į bendrą gerovę – neprošal. Pvz., „keletą vakarų dirbau iki vėlumos ir tai, kad tai vertinama kaip savaime suprantama, man atrodo neteisinga“, „atlieku užduotis, kurios man nepriklauso, dėl kolegiško solidarumo, tačiau sulaukiu ne padėkos / įvertinimo, o dar didesnės jų dozės“, „atsišaukiu į prašymus padėti, bet jie įgavo tendenciją virsti reikalavimais“ ir pan. Žmogus, sugebantis ginti savo interesus, kelia pagarbą.

7. Būkite žemiški ir artimi

Tik oficialus bendravimas su kolegomis gerokai apriboja galimybę jausti visišką pasitenkinimą darbu. Niekas nesiūlo vadovei „pirštis“ į drauges ar su kolega leisti laisvalaikį. Tačiau galite būti draugiški ir pakankamai atviri kartu išlaikydami atstumą. Tarp šalto klausimo „kaip sekasi?“ ir emocingai išklotų asmeninių istorijų su visais vingiais yra labai plati erdvė kurti tiesiog nuoširdžius santykius: papasakoti apie savo pomėgius, pasidalinti savo požiūriu į gėjų paradą, vaikų auklėjimą ar nukrypimą į „kairę“, aptarti atostogų planus ar jų nuotykius, pasidalinti dviračių remonto žiniomis ir t.t.

8. Matykite ne skirtumus, o bendrystes

Kad visi kolegos skirtingi su skirtingomis pasaulėžiūromis, nė nereikia aiškinti. Bet nėra priežasties manyti, kad darbo pasaulyje negali sėkmingai gyvuoti skirtybių dialogas. Žinoma, visuomet bus iš proto varančių kolegų įpročių: garsaus čiaudulio, čepsėjimo, ilgo kalbėjimo užuolankomis, vėlavimo, pomėgio apšniaukšti stalą, nuolat varstomų ar uždaromų langų ir t.t. Vienas atostogauja piligrimų miestelyje ir tiki Jėzumi Kristumi, kitas neigia jo dieviškumą, vienas skleidžia vegetarizmo idėjas, kitas čia pat prie kompiuterio „kapoja“ vištą, vienas pedantiškai valo klaviatūrą, kitam – „norma“ apsistatyti penkiais apkerpėjusiais kavos puodeliais, vienas džiaugiasi solidžia vestuvių sukaktimi, kitas neatsimena, su kuo vakar užmigo, vienas klauso „AC / DC“, kitas dūsauja nuo smuikelio garsų, vienas postringauja apie asanas, kitas tiki tik savimi ir garbina futbolo dievus.

Stenkitės atrasti tai, kas jus jungia: gal jūsų vadovas kilęs iš Dzūkijos ir braidė po tuos pačius miškus kaip ir jūs, tiesa, geru dešimtmečiu anksčiau, gal kolega, kaip ir jūs, pametęs galvą dėl futbolo ir dalyvauja tuose pačiuose totalizatoriuose, yra aistringas bėgikas, užsiima šuns dresūra, augina triušį ar katę, gal ir kolegės firminis patiekalas toks pats – burgundiškas troškinys, sraigės su česnakais ar vėdarai, gal turite bendrų pažįstamų, gal jaučiate silpnybę rytietiškai virtuvei, abiem artimos ekologijos, kosmopolitiškumo ar „Lietuva – lietuviams“ idėjos.

9. Būkite svetingi ir vaišingi

Posakis „atveri namų duris – atveri savo širdį“ yra ne iš piršto laužtas. Jei tokiam svetingumui nesate pasirengę, jį pademonstruoti galite savo darbo vietoje – improvizuodami jaukų „kavagėrį“ prieš darbo pradžią, naujos užtepėlės / pyrago / giros degustaciją per pietų pertrauką. Pasidėkite ant stalo riešutų indelį, sausainių lėkštę ar sulaužytą šokolado plytą – kolegos čia nejučia ims užsukti dažniau. Alternatyva – kavos gėrimas, bendri pietūs kavinėje ar vakarienė restorane.

10. Juokas daro stebuklus

Kad juokas pagerina ne tik darbo, bet ir apskritai gyvenimo kokybę, kad smegenyse paskleidžia laimės hormonus endorfinus, patvirtinančių tyrimų apstu. Tad kodėl džiaugsmo gaida nepraskaidrinti darbo rutinos? Pauzėse išdygstantis pokštavimas, juokas, sąmojų laidymas, kolegas linksminančios istorijos apie kosmoso audrų padarinius asmeniniame gyvenime ar tobulos moters paieškas suteikia galimybę mėgautis darbe leidžiamu laiku ir būti produktyvesniam. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Roma

Roma portretas
Daugiau tokių straipsnių Kauno dienoj...

Tomas Avižinis

Tomas Avižinis portretas
Super straipsnis. Nuo pirmo iki paskutinio žodžio parašytas iš asmeninės autorės patirties. Šaunuolė Agne.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių