Kur mus nuves auganti alfa karta?

Iš Vakarų atėjęs pomėgis kalbėti apie X, Y ar Z kartas vis dar aplenkia pačią jauniausią, XXI a. gimusią alfa kartą. Tačiau alfa karta taip pat yra pirmoji vaikų grupė, nuo pat gimimo pripratusi prie technologijų ir laiką leidžianti skaitmeninėje erdvėje. Ar tai reiškia, kad ji bus pirmoji karta, nemokanti sukurti artimo gyvo ryšio ar taisyklinga lietuvių kalba parašyti sakinio be internete mėgiamų santrumpų ir emocinių simbolių? O gal vieninteliai autoritetai bus interneto influenceriai?

Stiklinių ekranų įkaitai

Į dabartinę darbo rinką įžengiantys ir dažnai aptariami Z kartos vaikai, gimę tarp 1995 ir 2010 m., užaugo dabar naudojamiems socialiniams tinklams dar besikuriant, todėl jiems skaitmeninės technologijos tėra įrankis. Alfa kartos vaikams, gimusiems po 2010 m. ir dar vadinamiems stiklo karta, išmanieji įrenginiai ir skaitmeninė erdvė yra jų gyvenimo būdas ir pagrindinės komunikacijos priemonės.

Kadangi ši prie stiklinių ekranų pripratusi karta dar labai jauna, jos ateitis apsvarstoma labiau teoriškai, tačiau matant šiuos vaikus augant vis kyla diskusijų, ar su šia karta gyvas bendravimas ilgainiui nenutrūks ir taisyklinga lietuviška gramatika neišnyks.

Technologinė pažanga turėjo labai daug įtakos apibrėžiant Y ir Z kartas, todėl natūralu, kad tai turės dar daugiau įtakos tolesnių kartų bendriesiems bruožams, gebėjimui sutelkti dėmesį, bendrauti  kalbėti, reikšti mintis.

Komunikuos kitaip

Jungtinės Karalystės vyriausybės agentūros "Ofcom" 2016 m. atliktas tyrimas parodė, kad 55 proc. pradinukų reguliariai naudojasi planšetėmis, o 16 proc. turi savo planšetę. Taip pat apskaičiuota, kad vaikai nuo 5 iki 15 m. kiekvieną savaitę praleidžia mažiausiai 15 valandų naudodamiesi internetu. 73 proc. alfa kartos atstovų pirmenybę neretai teikia "Youtube" platformai, vadinasi, šiame socialiniame tinkle juos pasiekia didelė vaizdo tinklaraštininkų įtaka.

Virtualus bendravimas, technologijos ir greitas gyvenimo būdas formuoja alfa kartos rašymo ir kalbėjimo įpročius, todėl šie vaikai įpratę rašyti ir komunikuoti kitaip, nei tai darė ankstesnės kartos.

"Prognozuojama, kad šios kartos technologinės žinios, peržengiančios socialines ir ekonomines ribas, bus pažengusios tiek, kiek šiandien sunku net numatyti. Alfa vaikai paliks savo skaitmeninį pėdsaką to patys dar nesuprasdami, todėl sunku nuspėti, ko jie pasieks užaugę, kiek kitokia bus mūsų visuomenė", – kalba skaitmeninių mokymų mokytojams "Samsung Mokykla ateičiai" projekto vadovė Eglė Tamelytė.

Suaugusieji turės prisitaikyti

Alfa kartos vaikai bus laisvesni ir reiklesni. Mokymosi institucijos ir jų rinkodaros komandos jau pradeda galvoti, kaip sukurti geras sąlygas mokyklose ir atitinkamas studijų programų galimybes baigsiantiems mokyklas 2031 m.

"Samsung Mokykla ateičiai" programos dalyvė, Gargždų "Minijos" progimnazijos mokytoja ekspertė Vanda Majauskienė pritaria, kad alfa kartos vaikai yra kitokie. Mokytojos ekspertės teigimu, išmanieji telefonai jos klasėje taip pat nebestebina, tačiau bendru susitarimu, garsas pamokų metu privalo būti išjungtas. Ji taip pat teigia, kad išmanieji ne kartą buvo panaudoti mokymosi tikslais ir pertraukų metu.

"Mokiniai tikrai neatsisako pasitelkti technologijas pamokose. Akivaizdu, kad alfa kartos vaikai yra išties labai imlūs naujausioms technologijoms, jie tiesiog žaibišku greičiu mokosi jomis naudotis, – teigia V.Majauskienė. – To, kad šių dienų moksleiviai neįsivaizduoja gyvenimo be technologijų, mes nepakeisime, todėl mums, kaip mokytojams, svarbu prisitaikyti prie šios kartos, patiems geriau įvaldyti skaitmeninius įrankius ir pasitelkti juos mokymo procesui gerinti. Mokyklos stengiasi užtikrinti, kad šių įrankių ir išmaniųjų technologijų turėtų pakankamai."


Šiame straipsnyje: alfa kartavaikainauja karta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Onute

Onute portretas
Yra vienintelis atsakymas i si uzklausima,sios kartos musu niekur nenuves,juk ne versiai esam,bet mes patys,to norim ar nenorim,visvien einam viena kryptimi i anapili.tai kad sitaip pergyventi apie naujas kartas tikrai nereikia.

Ai

Ai portretas
Kai dar sugebantys šį tą iš tikro dirbti seniai išdvės, alfa karta irgi badu išdvės. Nebus kas ėdesį paduoda.

Pilietė

Pilietė portretas
Na, na! Jau dabar pamokose sunkiai susikalba mokytojai, o kaip juos padarysime " stiklinukais", kas bus? Ar reikia greitinti ir taip greitus vaikus! Nepritariu mokyt. Ekspertės minčiai dėl išmaniųjų telef. naudojimo pamokoje. Įdomu, kaip jos mokiniai moka skaityti ir rašyti? Kur neurologų, psichoterapeutų išvados? Kaip dirba smegenys " spoksant" į ekranus ir kaip rašant ranka ir t.t. Reikia stabdyti "stiklinukų" erą, o ne auginti vaikus "zombius". Kokia paviršutiniška ekspertė! Ar ji mąsto apue ekrano žalą ypač mažų vaikų, kad ir pradinukų, emocinei ir kt.raidai! Prapultis, kai mokytojai pataikauja ir nueina papradčiausiu būdu! Man žiauru, kai 2 m.mažylis jau su išmamiuoju rankose! Kokia jo raida? Kaip jis tvarkysis su savo poreikiais ir norais? Kaip jo tėvai gebės jį motyvuoti bendravimui, kūrybai ir t.t. Ar šitie dalykai sprendžiami ekranu!?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių