Kur vasarą tėvams kreiptis pagalbos dėl vaikų auklėjimo?

  • Teksto dydis:

Atostogaujant vaikų auklėjimo problemos, šeimos narių konfliktai ir tarpusavio nesusikalbėjimai niekur nedingsta. Psichologai pastebi, kad vasarą tėvams kyla tiek pat sunkumų, abejonių ar klausimų dėl vaikų elgesio kaip ir mokslo metais.

Vasarą gali būti sunkiau susitarti su vaikais

„Vaikams atostogaujant, daugelis tėvų turi mažiau rūpesčių dėl jų vežiojimo, dienotvarkės, būrelių, tačiau tarpusavio santykių problemas ir toliau tenka spręsti, bandyti rasti išeitį konfliktinėse situacijose, kurių vasarą tikrai nesumažėja. O kai kurie dalykai gali kelti netgi daugiau sunkumų nei mokslo metais“, – sako „Tėvų linijos“ vadovė Jūratė Baltuškienė.

Pasak psichologės, įtampą šeimoje gali išprovokuoti laisvesnis vaiko miego režimas, kitokios taisyklės atostogaujant pas senelius ar ritmas kelionės metu. Konfliktus labai dažnai įplieskia brolių ir seserų nesutarimai, kurie neišvengiami visą dieną leidžiant kartu. Taip pat paauglių noras ilgiau pavakaroti su draugais ar sėdėjimas prie kompiuterio ištisomis dienomis. Be to, nemažai tėvų vasarą pradeda mažylius vesti į darželį ar nerimauja dėl būsimo pirmoko pirmųjų įspūdžių.

Galimybė pasitarti ir nusiraminti

„Nepaisant atostogų įkarščio, tėvai klausia patarimų, kiek mažam vaikui leisti būti savarankiškam, kaip žinoti, ar mažylis gerai jaučiasi darželyje, kaip nuraminti įsiaudrinusią atžalą, kaip reaguoti į nuolatinius atsikalbinėjimus ar negrįžimą laiku namo, kaip suprasti paauglį ir rasti su juo kontaktą“, – vardina J. Baltuškienė.

Tai situacijos, kai vieno visiems tinkamo recepto nėra, todėl tėvai, seneliai, globėjai iš įvairių Lietuvos rajonų skambina nemokamu telefono numeriu 8 800 900 12.

Čia jie gali pasitarti dėl konkretaus įvykio ar išsamiai nupasakoti vaiko elgesį. Į skambučius atsiliepiantys psichologai pastebi, kad dažnai tėvams pakanka tik išsikalbėti arba tereikia palaikymo kritinėje situacijoje, kartais padeda paaiškinimas, kodėl tokio amžiaus vaikas būtent taip elgiasi ir kaip reikėtų reaguoti.

Konsultantai, budintys darbo dienomis nuo 17 iki 21 val., dažnai sulaukia nuoširdžių padėkos žodžių ne tik už konkrečius patarimus vaikų auklėjimo klausimais, bet ir už galimybę tiesiog nusiraminti, būti suprastiems, taip pat skambinti tiek kartų, kiek reikia iš bet kurios Lietuvos vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių