Lietuvoje skiriamės bemaž dažniausiai ES: ko nežinome?

Per pirmą šių metų pusmetį išsituokė beveik 5,5 tūkst. porų, paskelbė Statistikos departamentas.

Ir nors tai 337 poromis mažiau nei sausio - rugpjūčio mėnesiais pernai, džiaugtis mažėjančiu skyrybų skaičiumi anksti. Lietuvoje skyrybų lygis išlieka vienas aukščiausių ES.

„Pagalba sau - pagalba vaikui - pagalba sau sužinant, kaip geriausia padėti savo vaikui. Pasak Šeimos ir asmens saviugdos centro „Bendrakeleiviai“ vadovės Elvyros Kučinskaitės, šiuos tris „mygtukus“ reiktų spėti ir įmanyti suspaudyti skyrybų metu ir iškart po jų buvusiems sutuoktiniams, kad iš šeimos griūties visi jos dalyviai, o ypač vaikai, išeitų su mažiausiais nuostoliais.

„Nepadėsite sau, neįstengsite padėti ir vaikui. Nepadėsite vaikui, kur kas sunkiau bus po krizės pakilti patiems. Neturėdami žinių, kaip padėti savo vaikui geriausiu būdu, užtruksite su pagalba, vadinasi, užsibūsite sunkumuose. Taip mano specialistai. Tą stebi ir „Bendrakeleivių“ praktikai, pasidarbavę, kad visi šie trys mygtukai būtų paruošti startui. Ne visada įmanoma visa tai padaryti vienu metu, bet padaryti įmanoma“, - Eltai sakė E. Kučinskaitė.

Nepadėsite sau, neįstengsite padėti ir vaikui. Nepadėsite vaikui, kur kas sunkiau bus po krizės pakilti patiems.

Rūpestį savimi ir vaikais viena iš „Bendrakeleivių“ įkūrėjų vadina pirmąja investicija į naują gyvenimo etapą.

Kompleksinę pagalbą išgyvenantiems skyrybų krizę suaugusiems ir vaikams teikianti visuomeninė organizacija renka papildomą išėjimo iš skyrybų krizės grupę, kurią lydės psichologės Jelena Trofimova, Lina Serapinaitė ir kunigas Antanas Saulaitis.

Nuo spalio 10 dienos skyrybų krizės paliestus žmones „Bendrakeleiviai“ kvies į praktinius seminarus apie vaikus skyrybų metu ir po jų. Psichologės Veronika Klimenkienė ir Lina Čepulytė ves 7-10 metų skyrybų vaikų grupę, kurioje įvairių užsiėmimų metu vaikai turės galimybę išreikšti savo nuslopintus ar neįsisąmonintus jausmus, baimes, įtampas bei kitus su tėvų skyrybomis susijusius sunkumus.

Elvyra Kučinskaitė ir kunigas Antanas Saulaitis. G. Bartuškos (ELTA) nuotr.

Kaip pabrėžė E. Kučinskaitė, skyrybos - daugybinė netektis. Išsiskyręs žmogus praranda ne tik sutuoktinį - vienas iš poros praranda arba iš dalies praranda vaikus, kurie lieka su kitu.

Skyrybos dažnai reiškia ir padidėjusią buitinių rūpesčių naštą, buvusio socialinio, materialinio statuso praradimą, o likusiems su vaikais - realią skurdo grėsmę.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje skurdo riziką patiria net 46 proc. vienišų motinų (tėvų), auginančių vaikus.

Dėl tėvų skyrybų su vienu iš tėvų kasmet lieka augti apie 7 tūkst. vaikų. Kas trečias vaikas pastaraisiais metais gimsta ne santuokoje.

Statistikos departamentas suskaičiavo, kad pirmą 2018 metų pusmetį išsituokė 5835 poros. Tai 337 poromis mažiau negu 2017 metais tuo pačiu laikotarpiu.

Pernai absoliuti skyrybų rekordininkė buvo Visagino savivaldybė, kur bendras ištuokų rodiklis tūkstančiui gyventojų siekė net 5. Žemiausias ištuokų rodiklis buvo Skuodo (2,3), Pasvalio (2,5), Vilniaus rajono (2,6) savivaldybėse.

Kaip skelbė ELTA, Lietuvoje skyrybų lygis - vienas aukščiausių Europos Sąjungoje (ES) ir, prognozuojama, augs.

Pastaraisiais Eurostato duomenimis, aukščiausiu bendruoju skyrybų rodikliu išsiskyrė Danija (3,4), Lietuva (3,3) ir Latvija (3,1). Mažiausi bendrieji skyrybų rodikliai 2014 m. fiksuoti Airijoje (0,6), Maltoje (0,8), Italijoje (0,9), Slovėnijoje (1,2), Kroatijoje (1,4), Graikijoje, Bulgarijoje (1,5).


Šiame straipsnyje: skyrybosmeilėBendrakeleiviai

NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Noreciau vesti, suradau gera pana, tik reikia jai rida atsukti! Neimkit paleistuviu i zmonas ir nebus skirybu!

Vika

Vika portretas
Na,stai dar viena "naujiena". Mes ne tik daugiausiai geriame, zudomes ir kt., bet ir skiriames dazniausiai ES. Kaip idomu - visur pirmaujame, bet tik is antro galo! Ir kas istyre,kad yra butent taip,o ne kitaip? Jau tie lietuviai, visur nori buti pirmi! Cha cha cha...

Lietuvis

Lietuvis portretas
Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios nariai turi tvirtas šeimas. Jeigu mes norime turėti tvirtą šeimą, kreipkimės pas juos :) :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių