Mokslininkai: trijų dienų savaitgalis pakeltų žmonių produktyvumą

  • Teksto dydis:

Daugeliui žmonių šeštadienis ir sekmadienis yra pačios maloniausios dienos, kuomet dirbti nereikia. Tai yra laikas, kuomet galima atsipalaiduoti, ilgiau pamiegoti ar atlikti susikaupusius namų ruošos darbus. Bet ar savaitgalis jums neatrodo per trumpas? Oksfordo universiteto profesorė Jan-Emmanuel De Neve mano, kad trijų dienų savaitgalis būtų naudingesnis visiems.

De Neve yra teisingo darbo ir laisvalaikio balanso šalininkė. Jai, beje, pritartų ne visi. Laimingiausi žmonės yra tie, kurie neatskiria darbo ir gyvenimo, o juos susieja. Aišku, tam reikia mėgstamo darbo, o tokį turi tikrai ne visi. De Neve pirštu duria į paprastą faktą – daugelis žmonių labai laukia savaitgalio.

Mokslininkė teigia, kad keturių dienų darbo savaitė padėtų pasiekti labai gerą darbo ir laisvalaikio balansą, kuris padėtų žmonėms išlikti sveikiems ir motyvuotiems. Per trijų dienų savaitgalį galėtumėte nuveikti išties daug – netgi trumpai pakeliauti tikriausiai pavyktų. Mokslininkai jau ne kartą įrodė, kad ilgiau miegodami savaitgalį, mes atgauname tai, ką prarandame trumpai miegodami darbo savaitės metu. Tačiau tuo pačiu tas ilgas miegas yra viena iš priežasčių, kodėl pirmadienį atsikelti yra sunkiau. Per tris dienas pavyktų atgauti jėgas ir netgi sugrįžti į darbinį ritmą, kad darbo savaitė prabėgtų sklandžiai ir produktyviai.

Manote, kad De Neve klysta? Galbūt, tačiau jos poziciją pagrindžia keli tyrimai. 2015 metais Voriko universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad laimingi darbuotojai yra 8-12 % produktyvesni. Ne vienas tyrimas taip pat įrodė, kad pirmadienis yra mažiausiai produktyvi savaitės diena. Tuo tarpu patys darbuotojai žino, kad nemažą dienos dalį praleidžia atidėliodami svarbius darbus. Žinodami, kad darbo savaitė yra trumpa, o savaitgalis – visai ant nosies, darbuotojai būtų labiau motyvuoti darbus atlikti per trumpesnį laiką.

Naujojoje Zelandijoje buvo atliktas aštuonių savaičių trukmės tyrimas, kurio metu žmonės dirbo tik po keturias dienas per savaitę. Jie teigė, kad jiems patinka trijų dienų savaitgalis, o mokslininkams pavyko užfiksuoti išaugusį produktyvumą, pagerėjusį komandinį darbą ir produktyvesnę atmosferą biure. Tuo tarpu atliktų darbų kokybė visiškai nepakito. Tačiau kai kurie darbuotojai teigė negalintys prisitaikyti prie išaugusio tempo ir sugrįžo prie penkių dienų darbo savaitės.

Tai turbūt reiškia, kad trijų dienų savaitgalis nėra universalus visiems tinkantis sprendimas. Kadaise net dviejų dienų savaitgalis buvo sutiktas labai priešiškai, o dabar tai – standartas. Galbūt kada nors turėsite galimybę pasirinkti ir dar vieną dieną poilsiui. Nors vis tiek geresnis sprendimas būtų tiesiog susirasti tokį darbą, nuo kurio nepavargtumėte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jis

Jis portretas
Pritariu Andriui, tik su mūsų darbdaviais tai nesuveiks- dauguma dirba ne 8 val per dieną, o pasilieka dažnai neapmokamai po darbo vienokia ar kitokia valia. Vis dėl to 6 darbo dienos būtų geriau, bet Lietuvos verslui būtų blogai- reiktų už 2 dienas viršvalandžių dvigubai mokėti , o ne tik už šeštadienį. Pas mus reikia darbo kultūrą keisti na o iš kitos pusės- mes esame skurdžiai deja. Jei norime išlikti konkurencingais turime daugiau dirbti , ir daugiau dirbti galva.

Andrius

Andrius portretas
Pagal mano tyrimus, tai geriau sutrumpinti darbo dieną iki 6val. Taip žmonės mažiau išseks dienoje, daugiau pabus su šeima.

Oghman

Oghman portretas
Pasiūlymas tikrai geras. Nes žmogaus gyvenimas, kai jis jį praleido vien dirbdamas yra labai menkavertis. Gamta gi neturi tokių kvailų analogų
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių